NEVLADINE ORGANIZACIJE TRAŽE SMENU BRANKE BEŽANOV: Učestvovala je na ČETNIČKOM SKUPU koji slavi zločince
Branka Bežanov, Foto: Youtube printscreen

zamenica predsednika skupštine novog sada

NEVLADINE ORGANIZACIJE TRAŽE SMENU BRANKE BEŽANOV: Učestvovala je na ČETNIČKOM SKUPU koji slavi zločince

Kako je moguće da grad koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine, pita se Građanska Vojvodina u saopštenju

Objavljeno:

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od gradskih vlasti u Novom Sadu da pod hitno smene zamenicu predsednika Skupštine grada Novog Sada Branku Bežanov koja je u nedelju prisustvovala užasnom nacionalističkom četničkom skupu u Draževini pored Višegrada, nad kojim se zgrozio čitav civilizovani svet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. veka.

Činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije opskurnog četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne abolira gradske vlasti od obaveze da je smene sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada.

Kako je moguće da grad koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine, pita se Građanska Vojvodina u saopštenju.

Branka Bežanov je u Draževini pored Višegrada prisustvovala obeležavanju 73. godišnjice hapšenja kvislinškog četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića. Iz nevladnih organizacija podsećaju da su upravo u Višegradu i u okolini tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom ratova iz devedesetih godina prošlog veka četnici počinili neke od najkrvavijih i najmonstruzonijih zločina.

Ovaj svojevrsni “bal vampira” osudile su i ambasade razvijenih država pa je Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila da je "užasnuta pretnjama i nacionalističkom retorikom” tokom tog događaja. Ambasada Velike Britanije u BiH saopštila je da su u Višegradu viđene "šokantne scene".

Uz povike "Bog čuva Srbiju", "Bog čuva Republiku Srpsku", u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta pevali su i:

- Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.

Ukoliko gradske vlasti u Novom Sadu ne budu smenile Branku Bežanov, Građanska Vojvodi navodi da to znači da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini.

Da li će to značiti da opravdavaju i “žive lomače”, koje je devedesetih godina monstruozni Milan Lukić pravio u Višegradu, tako što bi u kuće zatvorio starce, žene i decu, a potom kuće zapalio sa svima njima unutra? Da li to znači da odobravaju masovne egzekucije na čuvenoj ćupriji na Drini, ili masovna silovanja Bošnjakinja na Bikavcu i širom bosanskog Podrinja, od Foče do Bijeljine? Ili opravdavaju masovne četničke pokolje nad muslimanima u jesen 1943. godine u Višegradu, pitaju se iz nevladnih organizacija.

Evropa, čiji je Novi Sad kulturna prestonica za 2021. godinu i omladinska prestonica za ovu godinu, izgrađena je na tradiciji antifašizma. Četnički skup koji je održan pored Višegrada je sušta suprotnost svim modernim evropskim vrednostima, za koje se navodno Srbija i Grad Novi Sad zalažu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.