AMERIKA JE DALA ULTIMATUM ALBANCIMA I SRBIMA! Hejl je OTKRIO do kog datuma se mora rešiti PITANJE KOSOVA
Dejvid Hejl u Beogradu, Foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

OTKUD SAD OVO?

AMERIKA JE DALA ULTIMATUM ALBANCIMA I SRBIMA! Hejl je OTKRIO do kog datuma se mora rešiti PITANJE KOSOVA

Sad se zna do kada se sve mora rešiti...

Objavljeno:

Sve učestalije posete američkih zvaničnika Kosovu i Srbiji pokazuju da SAD žele da pitanje Kosova reše pre evropskih izbora, zakazanih za 22. maj.

To smatraju analitičari koji poslednju posetu američkog podsekretara Beogradu i Prištini vide kao dodatni pritisak na obe strane da nastave dijalog, prenosi RTK.

Politikolog Ramuš Tahiri ističe da je zvaničnik Stejt departmenta Dejvid Hejl tokom posete Prištini ponovio podršku SAD-a nezavisnom Kosovu i od kosovskog rukovodstva zatražio da otklone prepreke za nastavak dijaloga sa Beogradom. „On je rekao da taksu treba ukinuti i taksa se mora ukinuti, to je sasvim jasno, zbog toga što sa ovom taksom politika Kosova ne može ići napred, kao i sa ovakvim načinom ophođenja u međunarodnim odnosima, pa i sa susedima“, rekao je Tahiri. Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu tvrdi da učestale posete uticajnih američkih zvaničnika Prištini i Beogradu pokazuju zaintersovanost SAD-a da pitanje Kosova reši pre evropskih izbora.

„Izgleda da se insistira i da se usredsređuju na obe strane kako bi ih privolele da nastave dijalog u Briselu, kako bi se jednom zauvek okončao konflikt Kosova i Srbije, Albanaca i Srba i da se donese, kako se najavljuje mesecima pa i godinama, sporazum koji će biti konačan i koji će biti pravno-obavezujući“, dodao je profesor Baraljiu.

Amerika želi da izvrši mnogo snažniji pritisak na Beograd i Prištinu, stabilizuje situaciju na terenu i u nekom narednom periodu obe strane vrati za pregovarački sto, kaže direktor Centra za međunarodnu javnu politiku iz Beograda Mišel Zubenica koji u suprotnom upozorava na mogućnost eskalacije trenutne situacije. “Verujem da će uz snažniji pritisak američke administracije ipak doći do poboljšanja odnosa sobzirom da kosovski Albanci i dobar deo projekta kosovske nezavisnosti zavisi od dobre volje SAD-a i ako su do sada mogli da se usprotive volji međunarodne zajednice, posle ovih poruka Hejla, koji je jedan od najvažnijih zvaničnika Amerike za područije Balkana, mislim da će morati da prihvate kompromis kako bi se pregovori sa Beogradaom nastavili”, rekao je Zubenica. Sagovornici RTK su saglasni da dijalog nema alternativu te da će se, kako kažu, narednih dana nastaviti pritisak na Prištinu, ali i Beograd kako bi se okončao dijalog i uredili budući odnosi Kosova i Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.