HEJL POSLE SASTANKA SA HARADINAJOM I TAČIJEM NE MOŽE VIŠE DA SE KONTROLIŠE: Ove reči će ALBANCI ZAUVEK PAMTITI!
Hejl je u Prištinu doputovao iz Beograda, gde je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima ukazao na potrebu ukidanja taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Foto: Beta / Miloš Miškov

UPOZORENJE!

HEJL POSLE SASTANKA SA HARADINAJOM I TAČIJEM NE MOŽE VIŠE DA SE KONTROLIŠE: Ove reči će ALBANCI ZAUVEK PAMTITI!

Hejl je u Prištinu doputovao iz Beograda, gde je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima ukazao na potrebu ukidanja taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Objavljeno:

Američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl zatražio je od kosovskog rukovodstva suspenziju taksi na robu iz Srbije i BiH, i poručio da će Priština "platiti cenu" ako i dalje bude odgovorna za neuspeh dijaloga.

"Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu", rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku. Hejl je odbacio sve spekulacije da se odnosi Kosova i SAD pogoršavaju, preneo RTKLive, pozivajući se na svoje izvore. Nakon sastanaka sa kosovskim liderima, predsednikom, premijerom i predsednikom skupštine, Hejl je dao intervju za tri kosovska medija, gde se fokusirao na dijalog između Beograda i Prištine, za koji kaže da bi trebalo da se završi "uzajamnim priznanjem dve države". Hejl je u intervjuu rekao da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u tom procesu. On je tokom intervjua bio veoma oprezan u izboru reči, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga, a čak je bio i oprezan po pitanju takse, prenosi RTK2. Hejl nije komentarisao spekulacije od prošle nedelje da će vojska SAD napustiti Kosovo ako prištinska vlada ometa dijalog, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromenjena. RTK2, takođe, prenosi da će u ponedeljak u Prištinu doći dva savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel koji će, kako se očekuje, pojačati pritisak na prištinsku vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog.

PRIŠTINSKI LIDERI BEZ KOMENTARA

Politički i institucionalni lideri Prištine Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji bez komentara su napustili zagradu Ambasade SAD, gde su razgovarali sa zvaničnikom Stejt departmenta Dejvidom Hejlom.

Gazeta Expres piše da su razgovoru prisustvovala samo trojica lidera, bez ijednog saradnika, a domaćini su im bili Hejl i američki ambasador Filip Kosnet. Posle sastanka, Tači, Hardinaj i Veselji nisu davali izjave, piše Expres i dodaje da su oni, po završetku sastanka i nakon niza sukoba proteklih sedmica, seli u jedan prištinski restoran. "Da li će takse biti ukinute, videćemo", konstatuje Expres. Inače, ukidanju sto odsto taksi na proizvode iz Srbije i BiH protivi se Haradinaj, dok Tači I Veselji smatraju da tu meru treba ukinuti i dati šansu nastavku dijaloga s Beogradom, što je stav i američke administracije. Dolazak Hejla u Prištinu je druga poseta visokih zvaničnika Stejt departmenta ove sedmice. Prethodno su u Prištini boravila dva predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost zaduženi za Evropu Džon Erat i Bred Bredli.

BONUS VIDEO:

NASER ORIĆ ME JE HAPSIO, GIŠKA JE BIO SA MNOM! Vuk Drašković otkriva sve TAJNE 9. marta!

(Espreos.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.