VAŠINGTON NE NAMEĆE REŠENJE, SRBI I ALBANCI DA SE SAMI DOGOVORE: Trampov čovek PORUČIO šta SAD očekuju od PREGOVORA
Glasnik Vašingtona: Dejvid Hejl, Foto: Printscreen

dejvid hejl u beogradu

VAŠINGTON NE NAMEĆE REŠENJE, SRBI I ALBANCI DA SE SAMI DOGOVORE: Trampov čovek PORUČIO šta SAD očekuju od PREGOVORA

Dvadeset godina neizvesnosti je zaista previše. Došlo je vreme da Beograd i Priština konačno reše ovaj problem

Objavljeno:

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl posetiće krajem ove nedelje Beograd i Prištinu, gde će, kako je saopštio Stejt department, razgovarati sa zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva.

Hejl, koji je na sadašnjoj dužnosti od avgusta prošle godine, ranije je, pored ostalog, bio ambasador SAD u Pakistanu, Libanu i Jordanu. Karijerni diplomata, svojevremeno je bio i izaslanik za mirovni proces na Bliskom istoku.

On kaže da „nije na Sjedinjenim Državama“, niti na bilo kom drugom, „da diktira konačni ishod pregovora Beograda i Prištine“.

- Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rešenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog. Vreme je da prestanu provokacije sa obe strane, da se ukinu takse, i da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, kao i da obe strane budu opredeljene za mir. Verujemo da „bi bilo šteta propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski rast“, kako je predsednik Tramp jasno poručio u pismima koja je nedavno uputio dvojici predsednika, Vučiću i Tačiju. Dvadeset godina neizvesnosti je zaista previše. Došlo je vreme da Beograd i Priština konačno reše ovaj problem - kazao je Hejl i nastavio:

- SAD neće davati recept za rešenje. Verujemo da ono mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona. Samo Beograd i Priština mogu da ovo sprovedu kroz direktne pregovore koji su potrebni da bi se postiglo rešenje. Nije na Sjedinjenim Državama – niti na bilo kom drugom kad smo već kod toga – da diktira konačni ishod. Lideri i njihovi timovi treba da obnove pregovore predvođene Evropskom unijom, da istraže sve mogućnosti i da sa svojim građanima iskreno i otvoreno komuniciraju. U tom procesu, lideri Srbije i Kosova imaju našu punu podršku - zaključio je Hejl.

BONUS VIDEO:

BAHATA VOŽNJA U CENTRU BEOGRADA: Pogledajte obilaženje kroz čisto crveno (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.