SPORAZUM SA KOSOVOM OTVORIO BI SVE POTENCIJALE KOJE SRBIJA IMA: Svilanović o velikom poslu koji je pred nama
Svilanović o Evropskoj uniji i sporazumu sa Kosovom, Foto: Dado Đilas

IMAMO JOŠ DOSTA POSLA!

SPORAZUM SA KOSOVOM OTVORIO BI SVE POTENCIJALE KOJE SRBIJA IMA: Svilanović o velikom poslu koji je pred nama

Rekao da je potreban veliki posao da se uradi da bi Srbija mogla da se poredi po ekonomskom rastu i životnom standardu sa vodećim zemljama Unije

Objavljeno:

Goran Svilanović iz Saveta za regionalnu saradnju izjavio je danas da Evropska unija ceni rezultate Srbije na planu ekonomske i fiskalne stabilizacije i makroekonomskih brojki ali da je i šef delegacije EU Sem Fabrici ponovio da ima problema kada je u pitanju vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije i sloboda medija. Komentarišući izjavu nekadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića da Srbiji treba vek i po da dostigne standarde EU, Svilanović je za televiziju N1 rekao da je činjenica da je potreban veliki posao da se uradi da bi Srbija mogla da se poredi po ekonomskom rastu i životnom standardu sa vodećim zemljama Unije.

Svilanović je sa Kopaonik biznis foruma poručio da je situacija sa taksama koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH samo ilustracija kako CEFTA sporazum funkcioniše i da svake godine ima puno problema oko netarifnih barijera, ali da je vreme u tome ključni faktor. - Ili će se u narednih godinu-dve dogovoriti regionalna ekonomska zona, što podrazumeva uklanjanje netarifnih barijera, ili će se tražiti drugi način. Bili su vrlo oštri (na panelu) i poslali jasnu poruku frustracije poslovne zajednice zbog neuskladjenosti sa raznih strana granice unutar zone koju hoćemo zajedno da formiramo. Ili će se CEFTA menjati na način da bude funkcionalna i da ima mehanizam koji rešava sporove - kazao je Svilanović. On smatra da bi sporazum sa Kosovom otvorio sve potencijale koje Srbija ima diplomatske, političke, ekonomske, socijalne, kulturne i druge.

- Dok te teme nema iza nas, verovatno će mnogo manje energije biti utrošeno i na manje kvalitetan način ćemo se baviti pitanjima koja su životno važna za svaku zemlju vladavina prava, sloboda medija i borba protiv kriminala - kazao je Svilanović. On je rekao da su teme koje dominiraju na Kopaonik biznis forumu digitalizacija, ravnopravnost žena, život i zdravlje ljudi i kreativne tehnologije. Govoreći o porukama predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa Biznis foruma na Kopaoniku, Svilanović je ocenio da su poruke bile koncentrisane na ono što je vlada uradila prethodnih godina, kao i na prioritete u narednom periodu. "Njena ključna poruka je bila da smo se pre nekoliko godina poredili sa jednom grupom zemalja koja je u našem neposrednom okruženju, a da smo sada spremni da pogledamo malo oko sebe", rekao je Svilanović. Dodao je da je premijerka izrazila i potrebu da se snažnije investira u socijalno okruženje u kome živimo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.