ŠAMAR AMERIKANACA I BRITANACA PRIŠTINI: RAZOČARANI smo zbog imenovanja NEPODOBNOG KANDIDATA na čelo agencije!
ŠAMAR AMERIKANACA I BRITANACA PRIŠTINI, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Printscreen/Twitter

Reakcija

ŠAMAR AMERIKANACA I BRITANACA PRIŠTINI: RAZOČARANI smo zbog imenovanja NEPODOBNOG KANDIDATA na čelo agencije!

Britanska ambasada je "izrazila žaljenje zbog odluke kosovske skupštine da ne imenuje kandidata koji je ispunjavao sve uslove, nego kandidata koji se, prema stručnoj oceni, ne smatra podobnim"...

Objavljeno:

Posle odluke skupštine tzv. Kosova da na mesto predsednika sekretarijata Agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine imenuje Nasera Šalju, usledile su nikad žešće reakcije zapadnih sila.

Ambasador Velike Britanije u Prištini, Rori O'Konel zbog ovog poteza podneo je ostavku na mesto predsednika borda ove agencije, a ambasada Velike Britanije objavila je veoma oštro saopštenje, u kojem se jasno kaže da je "kosovska skupština imenovala kandidata koji ne ispunjava osnovne kriterijume za ovu poziciju", i da je time prekršen memorandum o saradnji sa ambasadom, te da je pokazan "nedostatak političke volje za sprovođenje meritokratskih imenovanja".

Šalja je ovog puta, pored dva protivkandidata, uspeo da sakupi dovoljno glasova poslanika, i uradio je ono što nije uspeo pre 10 meseci, kad se takođe kandidovao za ovu poziciju.

Britanska ambasada je "izrazila žaljenje zbog odluke kosovske skupštine da ne imenuje kandidata koji je ispunjavao sve uslove, nego kandidata koji se, prema stručnoj oceni, ne smatra podobnim".

- Ovaj postupak je jasno kršenje memoranduma o saradnji između Britanske ambasade i Skupštine Kosova - piše u saopštenju, uz dodatak da je zbog ovoga ambasador podneo ostavku na poziciju predsednika borda.

Usledila je i reakcija američke ambasade. Filip Kosnet, ambasador SAD, izrazio je razočaranje odlukom skupštine da "ne imenuje profesionalno rukovodstvo".

- Poslanici su pokazali da više cene nepotizam nego imovinska prava građana Kosova - napisao je Kosnet na tviteru.

Ovo je celo saopštenje britanske ambasade:

Britanska ambasada u Prištini žali zbog odluke Skupštine Kosova da imenuje Nasera Šalju kao predsednika sekretarijata Kosovske agencije za upoređvanje i verifikaciju imovine.

Projekat podrške Britanske ambasade javnom zapošljavanju dva puta je podržao proces zapošljavanja predsednika sekretarijata Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Prvi proces je Skupština poništila. U drugom procesu zapošljavanja, sprovedenom na transparentan i meritokratski način, identifikovan je samo jedan kandidata koji je ispunjavao kriterijume za imenovanje. Izveštaji o zapošljavanju, koje je izradio partner na implementaciji projekta, podeljeni su sa svim šefovima parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova. Nažalost, prošle nedelje Skupština nije izabrala jedinog kandidata za kojeg se utvrdilo da ispunjava kriterijume za imenovanje, već je imenovala kandidata koji se prema stručnoj oceni ne smatra podobnim za imenovanje.

Ovo je jasno kršenje memoranduma o saradnji između Britanske ambasade i Skupštine Kosova.

Kosovske institucije imaju pravo da imenuju odgovarajuće kandidate sa liste kandidata koji ispunjavaju kriterijume. Međutim, pri izboru kandidata koji se u ovom slučaju nije mogao smatrati podobnim za imenovanje, institucije su pokazale ne samo nedostatak posvećenosti implementaciji našeg zajedničkog projekta, već, što je još važnije, nedostatak predanosti mandatu i radu Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Ova odluka dovodi nas do pitanja da li većina članova Skupštine Kosova ima političku volju da sprovede meritokratska imenovanja. Kao rezultat ove nesretne odluke, britanski ambasador je podneo ostavku na poziciju predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine. Njegovo pismo ostavke prosleđeno je specijalnom predstavniku EU. On zahvaljuje sadašnjem rukovodstvu i osoblju agencije na njihovoj nepokolebljivoj profesionalnosti i predanosti tokom njegovog mandata u bordu, i želi im, kao i organizaciji, uspeh u budućnosti.“

A ovo je saopštenje američkog ambasadora:

Slažem se sa britanskom ambasadom. Duboko sam razočaran u odbijanje Skupštine Kosova da imenuju profesionalno vođstvo u Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine. Poslanici su pokazali da cene nepotizam više od imovinskih prava građana Kosova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.