BIO U JUL-u, DOS-u, S VELJOM, IMA KRIVIČNU ZA KORUPCIJU, A TU JE I LAŽNA RAKIJA: Jutkina priča je HOLIVUDSKA!
Milutin Jeličić Jutka, čovek o kome svi pričaju, Foto: Printscreen

KAKVA BIOGRAFIJA!

BIO U JUL-u, DOS-u, S VELJOM, IMA KRIVIČNU ZA KORUPCIJU, A TU JE I LAŽNA RAKIJA: Jutkina priča je HOLIVUDSKA!

Jutka je imao baš bogatu karijeru, kako u politici, tako i u ostalim oblastima života

Objavljeno:

Saga o Milutinu Jeličiću Jutki, optuženom nasilniku i seksualnom predatoru, inače "večitom" predsedniku opštine Brus, dovedena je do svog političkog kraja, ostavkom ovog gospodina posle velikog medijskog pritiska.

Očekuje nas i sudski epilog, a Jutka je upotrebljen kao krunski dokaz da "SNS ne valja" i da su "na vlasti isti kao on".

I dok je Srbija bila preokupirana optužbama Marije Lukić i iščekivanjem reakcije SNS, niko se nije bavio burnom i zanimljivom prošlošću Jutke. Recimo, činjenicom da je na vlast u Brusu posle pada Miloševića, kao kadar DOS-a. Ili da je nekad bio blizak JUL-u. Ili da ima više krivičnih prijava.

Počnimo od početka...

Lažna rakija

Jutka, odnosno g-din Jeličić, prvi put se spominje kao neko bitan u aferi s kraja 90-tih, kada je protiv njega pokrenut krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlašćenja, zbog osnovane sumnje da je sredinom 1999. godine proizveo skoro 10.000 litara votke u svojim pogonima, a na njih stavio etikete i zatvarače baltik votke PIK "Takova" iz Gornjeg Milanovca.

Jutka je, kako se u optužnici tvrdi, 6 000 litara ove votke prodao za gotov novac preduzećima "Meta-komerc" iz Peći i PP "Jupiter" iz Prištine i obogatio se.

Kako se u dopisima Vladi Srbije dalje tvrdi, Jelićić je, pisao je NIN, i ranije bio uslovno osuđivan zbog zloupotrebe službenog položaja, kao u presudi Opštinskog suda u Brusu od 19. februara 1999. godine.

foto: Print Screen Youtube

U DOS-u tvrde i da je dugogodišnji gradonačelnik Brusa 1997. godine uništio kompletnu dokumentaciju o poslovanju svog preduzeća "Panikop" tako što mu se otkačila prikolica na privatnom automobilu u kojoj se nalazila, a o čemu postoji zapisnik MUP-a.

Tvrdilo se da je Jeličić uspeo da izbegne posledice ove afere jer je bio veoma blizak funkcionerima tadašnje de facto najmoćnije partije u Srbiji - JUL-a.

S padom Miloševića, Jutka više nije blizak JUL-u, nego se pojavljuje i obznanjuje kao "heroj demokratije" i "veliki protivnik režima" (postaje član Nove Srbije Velimira Ilića).

Velja i Nova Srbija

Velja je video "svog Jutku" na čelu ove opštine, pa nije birao sredstva da se to "spontano" desi.

Kako piše NIN, Velja je posle pada Slobe došao u Brus i rekao da će, ako Jutka ne bude na čelu Brusa, "doći žestoki momci iz Čačka i lomiti im kosti".

Ljudi iz Brusa, koji su se borili protiv Slobe, nisu hteli da prihvate nametanje Jeličića, čoveka sumnjive biografije, ali Velja je u tom trenutku bio isuviše moćan, i kombinacija je prošla.

DOS je u Brusu na lokalnim izborima prošao kao bor po trnju: JUL je osvojio 16 odbornika, SPS 11, SRS jednog, a DOS samo šest. Velja dolazi u Brus i ovo rešava na sledeći način: Osniva se opštinski odbor Nove Srbije, na čijem čelu je Jutka, koji je izabran za predsednika opštine. Za potpredsednika je izabran Branimir Džodić, predsednik OO SPS, dok je mesto predsednika opštinske vlade pripalo Slavoljubu Vukojičiću iz redova JUL-a.

Odbornici DOS-a su prilikom izbora Milutina Jeličića za predsednika opštine ukazivali na to da on ne ispunjava uslove, jer se protiv njega vodi krivični postupak, ali tada su ga odbornici levice izglasali kao svog kandidata.

Na jednoj konferenciji za novinare predsednik OO DS Srećko Raičević izjavio je da su mu stigle pretnje da "će doći žestoki momci iz Čačka da se obračunaju sa dosovcima".

- Predsednik opštine mi je pripretio rekavši da je o svemu što mi u DOS-u u Brusu radimo, obavestio Velju Ilića i da će doći momci iz Čačka da mi polome kičmu. Poručio nam je da ako nam se ovo ne svića, promenimo grad - izjavio je Raičević.

Kadar JUL-a?

Jutku su mnogi za 19 godina vlasti u Brusu pokušali da skinu, ponekad su i uspevali, nakratko, a ostaće upamćen njegov obračun sa DSS, 2007. godine, kad je optužio Koštuničinu stranku da tu "gotovo i da ne postoji".

Oni su mu uzvratili:

- Tvrdnja Jeličića da je mnogo učinio za Novu Srbiju i da je zahvaljujući svom ugledu u prvom krugu pobedio za predsednika opštine čista je demagogija, ocenjuje DSS iz Brusa uz napomenu da bi Velimir Ilić svakog izgurao za predsednika opštine "ako se ima u vidu koliko je Ministarstvo za kapitalne investicije uložilo novca u opštinu Brus i koliko je Velimir Ilić svog ugleda i dragocenog vremena izdvojio da bi jednog crnoberzijanca ispromovisao za prvog čoveka u Brusu".

foto: Printscreen / Insajder video

Opštinski odbor DSS-a demantuje i tvrdnje Jeličića da je bio u Srpskom pokretu obnove i da je odlučivao i učestvovao u osnivanju Nove Srbije. "Jeličić nikad nije bio član SPO-a, već naprotiv 1996. zbog svoje povezanosti sa JUL-om, kao četvrtoplasirani ispred grupe građana na lokalnim izborima, sprečio tadašnjeg kandidata SPO-a da pobedi člana SPS-a u glavnoj izbornoj jedinci, a onda se u Novu Srbiju učlanio 2000. godine, posle petooktobarskih promena, ili je možda Jeličić zaboravio da je u 2000. godini bio protivkandidat za odbornika kandidatu koalicije DOS-a u kojoj je koalicioni partner bila i Nova Srbija", navodi se u saopštenju.

Plaćao letovanje u Španiji opštinskim parama

Jutka je te iste 2007. godine dobio i krivičnu prijavu, pošto je optužen da je, sa saradnicima, oštetio opštinski budžet za oko 40 miliona dinara.

Krivične prijave su podnete protiv predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke, bivšeg direktora Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i puteve Predraga Petrovića i novoizabranog direktora tog bruskog javnog preduzeća Đorđa Stankovića. Policija je osumnjičila i rukovodioce beogradskog preduzeća „Velika Morava“, tehničkog direktora Zorana Dželatovića i direktora Petra Petrovića.

Oni se sumnjiče da su falsifikovanjem dokumenata i zloupotrebom službenog položaja omogućili preduzeću „Velika Morava“ da za izvedene radove na magistralnom cevovodu od Republičke direkcije za vode i opštinske Direkcije za gradsko građevinsko zemljište naplati 49.613.393 dinara, iako je prema građevinskim knjigama utrošeno materijala i izvedeno radova za 10.314.034 dinara.

Predrag Petrović se sumnjiči i da je 13. jula prošle godine kao direktor pomenute opštinske Direkcije priznao troškove priključenja na gradsku kanalizacionu mrežu privatnog lokala Milutina Jeličića, predsednika opštine Brus, kao i lokala bruskih preduzetnika: Igora Lapčevića, Miroslava Antića i Dragana đorđevića. Petrović je time oštetio Direkciju za 234.136 dinara. Osim toga, Petrović je, kako navodi kruševačka policija, od januara prošle do kraja februara ove godine sa svog službenog mobilnog telefona vršio kreditiranje više pripejd brojeva mobilnih telefona kućnih prijatelja i drugih fizičkih lica, te je na taj način oštetio Direkciju za još 58.900 dinara.

Jeličiću se, kako stoji u prijavi, stavlja na teret da je od januara prošle do februara ove godine službenom master karticom „Banke Inteza“ plaćao sopstvene troškove turističkog putovanja u španiju sa porodicom, a po računu agencije „Rarus avis“ u iznosu od 151.653 dinara. Takođe je kupovao raznu robu u trgovinskim radnjama u iznosu od 489.854 dinara, a u više navrata podigao je i 61.000 dinara gotovog novca. Na taj način je sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 702.507 dinara. Predsednik Jeličić je zloupotrebio službeni položaj i od mata 2006. do februara 2007. godine kada je kupio 41 mobilni telefon od firme „Mobil trend“ u Brusu, u vrednosti od 711.361 dinara. Od toga je 15 mobilnih telefona podelio svojim najbližim saradnicima, dok je 26 mobilnih telefona bez ikakve odluke opštinskih organa poklonio N.N. licima, oštetivši kasu opštinske uprave Brus za 323.802 dinara.

Vozio najskuplji auto u Skupštini Srbije

Jutka se javno hvalio da je vlasnik najskupljeg automobila u Skupštini Srbiji. Ovaj poslanik stranke Velimira Ilića na sednice parlamenta dolazi u svom „BMW X5", koji sada u salonu košta nešto više od 60.000 evra, pisao je Press.

Poslanik Jeličić u razgovoru za Press kaže da je ponosan na svog četvorotočkaša i priznaje da je „oduvek vozio skupe automobile"!

foto: Printscreen/Youtube

- „BMW X5" kupio sam pre godinu i po dana na lizing, na sedam godina. Dao sam 20 odsto učešća tako što sam raniji džip „grand čiroki" dao kao „staro za novo". Mesečna rata za ovaj auto mi je 540 evra, a njegova cena kad sam ga kupio bila je 45.000 evra. Šta da radim kad volim da vozim skupa auta - objašnjava za Press Jeličić.

Na pitanje odakle mu novac kad je njegova plata kao narodnog poslanika sa sve dnevnicama oko 1.300 evra tako da trećinu daje samo za auto i da li mu je bar malo neprijatno pred građanima koji teško sastavljaju kraj s krajem, Jeličić odgovara:

- Kako me pitate odakle mi pare? Pa i pre ulaska u politiku ja sam imao privatnu firmu, a imam je i sada! I ne vidim u čemu je problem?! Nisam ja te pare ukrao, već sam ih pošteno zaradio! I to sve do poslednjeg dinara.

Press je podsetio da je protiv Jeličića, koji je bio i predsednik opštine Brus, i još trojice čelnika opštine policija je još pre dve godine podnela krivične prijave zbog sumnje da su oštetili opštinski budžet za 40 miliona dinara. Prema navodima policije, oni su izgradnju vodovoda platili umesto 10 čak 50 miliona dinara. Prijava protiv Jelačića podneta je i zato što je turističko putovanje sa porodicom u Španiju platio službenom karticom, kao i što je za kupovinu 41 mobilnog telefona potrošio 711.361 dinar...

Međutim, Jeličić tvrdi da su mu sve to namestili lokalni politički protivnici!

- Tužilac je odbio sve te krivične prijave, tako da ništa od toga nije tačno! Mene su gonili iz političkih razloga jer sam bio predsednik opštine, a kad su videli da od svega toga nema ništa, povučene su sve prijave! Za sve što ste naveli postoje odluke nadležnih opštinskih organa i ništa nisam radio na svoju ruku. Istina je da je sa moje službene kartice skinuto 150.000 dinara, ali ne za plaćanje letovanja moje porodice u Španiji, već za platu trenera FK „Kopaonik". I za to imam pismenu odluku. A što me ne pitate kako sam u dva mandata na funkciji predsednika opštine od 2000 do 2008. podigao Brus sa 156. mesta na 42. mesto po razvijenosti u Srbiji?! Vas samo interesuje odakle mi novac za džip - kaže Jeličić.

Prelazak u SNS

Jeličić je dugo bio blizak saradnik Velje Ilića, kojeg je napustio kad je Magistar ušau u sukob sa SNS.

2017. kompletan Opštinski odbor Nove Srbije u Brusu prešao je u Srpsku naprednu stranku (SNS).

- Kompletna Nova Srbija na čelu sa predsednikom opštine Milutinom Jeličićem prešla je u SNS, a reč je o 15 odbornika - rekao je tada jedan njegov funkcioner.

Razlog za tako nešto, rekao je Dejanović, je što su dosadašnji članovi Nove Srbije prepoznali politiku lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na nivou cele Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.