HAN I MOGERINIJEVA DOČEKUJU DODIKA U BRISELU: Ove važne ODGOVORE donosi im iz BIH
Šta li Dodik nosi sa sobom u Brisel?, Foto: Printscreen/Facebook

bitan sastanak

HAN I MOGERINIJEVA DOČEKUJU DODIKA U BRISELU: Ove važne ODGOVORE donosi im iz BIH

U saopštenju Predsedništva BiH navodi se da je programom posete predviđen sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom

Objavljeno:

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik boraviće u ponedeljak u poseti institucijama EU u Briselu.

On će evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

U saopštenju Predsedništva BiH navodi se da je programom posete predviđen sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom, nakon čega će im uručiti odgovore na dodatna pitanja iz upitnika, prenosi RTRS. Kako prenosi sarajevski Klix, BiH će predati nepotpune odgovore na 23 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a to je potvrđeno i u Direkciji ya evropske integracije (DEI) BiH, gde je rečeno da zvaničnici BiH nisu uspeli da usaglase odgovore na 23 dodatna pitanja. Na dodatna pitanja iz Upitnika EU iz tela Mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: "Nismo u mogućnosti u ovom trenutku da dostavimo odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija". Portparolka DEI Martina Trogrlić kazala je da su odgovori na svih 655 pitanja, uključujući i ove odgovore, potvrđeni od strane izvršnih vlasti na svim nivoima i dostavljeni su Evropskoj komisiji. - Navedene odgovore tela mehanizma koordinacije dala su u slučajevima kada u tom trenutku ili nisu raspolagala traženom informacijom ili gde nadležne institucije nisu mogle da postignu saglasnost o drugačijem odgovoru, nego su se usaglasile upravo o ovakvom odgovoru na pitanje - kazala je Trogrlić. Prema podacima Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura. Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije deo je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

BONUS VIDEO:

Volim što me zovu mali Vučić - Aleksandar Jovičić o promenama u SNS

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.