SRPSKI DIPLOMATA OTKRIO ŠTA NAS ČEKA NA KOSOVU: Evo šta se krije iza sumnjivog plana o PODELI KOSMETA! (VIDEO)
Darko Tanasković, Foto: Printscreen Youtube

otkrivamo

SRPSKI DIPLOMATA OTKRIO ŠTA NAS ČEKA NA KOSOVU: Evo šta se krije iza sumnjivog plana o PODELI KOSMETA! (VIDEO)

Šta se krije iza priče o prekrajanju granica na Balkanu?

Objavljeno: 22:55h

Bivši ambasador Srbije pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za kulturu (Unesko) Darko Tanasković je izneo svoje mišljenje o Kosovu, prekrajanju granica na Balkanu, a osvrnuo se i na situaciju o migrantima.

Važno je uočiti jednu tendenciju da se raznim probnim balonima želi testirati ona granica do koje se može ići u eventualnom kompromisnom sporazumu pri čemu se najviše testira srpska strana odnosno šta bi Beograd po njihovom mišljenju mogao da prihvati, pa se onda pojavljuju ovakvi planovi kao što je ovaj od sedamnaest ili dvadeset tačaka", kaže Darko Tanasković.

Profesor smatra da je veoma opasno to što se kroje nekakvi planovi daleko od očiju javnosti što bi mogla da bude osnova budućeg sporazuma, a kakav je će biti to je krajnje nejasno.

"Mislim da smo od toga realno daleko, ako bismo kojim slučajem bili blizu onda je to jako loše zato što se iz ovakve situacije ne može izvući ništa dobro. Zbog toga se pribojavam radikalizacije situacije na severu Kosova kako bi se ubrzali procesi koji su u ćorsokaku. Znači, manje razmišljamo o tim planovima, a mnogo više o neposrednim događajima koji bi mogao biti i povoljan za Srbiju i Srbe donekle jer u vezi sa Kosovom i Metohijom ne može ništa da bude pozitivno po nas jer je krajnje neizvesna situacija", ističe profesor Tanasković.

Tanasković se osvrnuo i na pitanje o Velikoj Albaniji i o promenama granica.

"Kada je reč o velikoj Albaniji to je vrlo zanimljiv fenomen i lično sam tvrdio da Velika Albanija praktično postoji. Oblici te Velike Albanije koji se konkretizuju, premda, naravno to sve još nije dovedeno do kraja i pitanje je kako će svet na to reagovati u daljem kontinuitetu zbivanja, ukazuju na to da ništa nije nemoguće. Prema tome, zakljinjanje u promene granica i nepromenljivost granica, i učestalo pominjanje nepromenjljivosti granica za mene govori to da postoji u suštini realna mogućnost da granice budu promenjene, pa je potrebno političko-deklarativno stalno ponavljati da su nepromenjive", kaže profesor.

Osim problema u vezi sa Kosovom i Metohijom, region potresa i talas sa migrantima, pa je profesor Atanasković govorio i o migrantskoj krizi.

"U sklopu tog talasa koji je po meni posledica izrazite neravnomernosti u pojedinim delovima sveta i neravnomernosti u raspodeli svetskog bogatstva što je univerzalnog karaktera. Postoje posebne dimenzije toga, a reč je o ovoj- što je najveći deo migranata koji dolaze na Balkan u stvari Islamske veroispovesti ili barem tradicionalne pripadnosti Islamu".

Osim o migrantskoj krizi, profesor je izneo svoje mišljenje i o Sirij i rekao da je režim Bašara el Asada preživeo sve napade i da cilj obaranja režima nije ostvaren, ali da taj režim uživa podršku unutar same Sirije.

Bonus video

(Espreso.co.rs/RTRS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.