DA LI SE PONOVO STVARA MOĆNA DEMOKRATSKA STRANKA? Evo šta o tome kažu Tadić i Lutovac
Zoran Lutovac i Boris Tadić o ujedinjenju DS, Foto: Prentscren

SVE JE SADA JASNO

DA LI SE PONOVO STVARA MOĆNA DEMOKRATSKA STRANKA? Evo šta o tome kažu Tadić i Lutovac

Tadić i Lutovac otvoreno o ujedinjenju demokrata

Objavljeno:

Predsednici Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke, Zoran Lutovac i Boris Tadić ocenili su da iza ideje o ujedinjavanju stranaka koje su nastale iz DS-a stoji želja da se stvori organizacija koja će biti glavna opcija za građansko-demokratske birače i koja će biti u stanju da integriše snage koje su protiv Aleksandra Vučića.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac kaže da je ideja da DS bude stožer i najjača stranka građanske opcije, kao i da suština nije u povratku lidera, već da se pravi organizacija koja će biti opcija za građansko-demokratske birače.

"Došlo je vreme toj ideji, ranije je bilo pokušaja, ali su drugačije bile okolnosti. Ovo su okolnosti ujedinjenja, da se stvori jedan front koji će se suprotstaviti samovolji jednog čoveka. DS je osnivač Saveza za Srbiju, što DS bude jača, biće jači i Savez. Mi smo dužni da sve ljude koji imaju zajednički sistem vrednosti da okupimo i suprotstavimo se vladavini jednog čoveka", poručuje Lutovac.

Lider SDS-a Boris Tadić kaže da priča o ujedinjenju nije nova stvar, kao i da je od raspada demokrata to uvek bilo tema. Kaže da je o tome razgovarao s Pajtićem, Đilasom i sada s Lutovcem i napominje da među strankama koje su proistekle iz DS-a nema razlika u programu.

"Mi smo imali različita uverenja ko je napuštao osnovnu ideju. Mi smo obavezni da počnemo ove razgovore, vidim komentare da je to borba za čelno mesto, to su gluposti, ovo nije borba, nikad se nismo gurali, stranka je od mene tražila da se kandidujem za predsednika. Svi koji napadaju razgovore su promašili temu. Ovo je borba za ideje, za program koji će biti na levom centru, i neće se odustati od identitetskih pitanja. Nemamo nikakve aspiracije na čelne pozicije, da nastane stranka koja će okupiti, integrisati političke snage koje mogu da se suprotstave Vučiću, protesti nisu dovoljni da se pobedi jedan monstrum od 700 hiljada članova", smatra Tadić.

"Vučić je izgradio sistem koji predstavlja spomenik ludosti. Oni se hvale suficitom, a nema investicija, Srbija propada, zaostajemo u odnosu na sve zemlje regiona. To je problem i zato se mi dogovaramo", kaže Tadić.

Na pitanje čemu ujedinjenje pošto je već napustio stranku, Tadić odgovara da je iz DS izašao kada je bio uveren da je stranka napustila svoje ideje. Dodaje da nije mogao da trpi otklon od tih ideja i ponaša se licemerno. Tadić je govorio i o pomirenju sa socijalistima, rekavši da se zalagao za pomirenje unutar Srbije.

"Hoćemo da formiramo organizaciju koja će da se suprotstavi čudovištu stranci. Ja sam hteo da izvršim unutarsrpsko pomirenje, jer ako to ne uradite, ne možete da se pomirite ni sa regionom. Nisam se ja mirio s Dačićem, niti sam igrao basket s njim, ja sam učinio napor da Srbija postane stožer regionalnog pomirenja. Da bi Srbija to postala nakon zverskih ratova morala je da prevaziđe podeljenost društva i da se objedini oko racionalnog. Nismo mi pristupili ludačkim idejama SPS i SRS nego smo njih ubedili da se priključe našim. I ovo sada je neka vrsta izmirenja unutar naše političke grupacije, korsno je za Srbiju koja ne može da odoli da bude podeljena. Svako ko kaže da je naš napor štetan, ja ne znam da li taj čovek ima veze s logikom. Srbija može da se integriše oko ideja, a ne oko lidera, jer to primitivizuje društvo", rekao je Tadić.

Lutovac je dodao da je došlo vreme ukrupnjavanja na političkoj sceni, da je dogovor u DS jedna vrsta ukrupnjavanja, kao i ono što se radi u okviru SZS.

"Princip u SZS je drukčiji, ne okupljamo se oko razlika, zajednički cilj je da imamo slobodne medije i izbore. Imamo i treće ukrupnjavanje, to je protest '1 od 5 miliona', tu su ukrupnjeni i građani i druge stranke koje nisu ušle u Savez, pojedinci", kaže Lutovac.

foto: Beta/Emil Vaš

Na pitanje zašto Vučić kao svoje političke protivnike stalno pominje Đilasa, Jeremića i Obradovića, Tadić kaže da ga Vučić ne pominje "jer mu nije zgodno" i jer "bi ga pitao o svakoj stvari za koju je lagao građane".

"On je imao prostor gde je mogao da pokaže da će biti drugačije nego kad je bio na vlasti prvi put, onda je pokazao posle 100 dana da kolaborira na temi predaje vitalnih interesa na Kosovu, kolaborirao je sa predstavnicima organizovanog kriminala, oslobađao šefove narko kartela zatvora, oslobađao prostor predstavnicima organizovanog kriminala samo jedne fele koja je bliska njegovoj stranci, napadajući drugu organizaciju. On me ne napada jer ja stojim iza ovih optužbi. Mi smo se tukli protiv kriminala, imali smo najveće zaplene narkotika u istoriji, a u vreme Vučića Srbija došla na crnu listu FATF-a zbog pranja novca. On je potpisao sporazum po kome su administrativne linije razdelile Srbe i Srbe", rekao je Tadić.

Lutovac dodaje da on nije na meti Vučića pošto nije ni bio u politici niti izvršnoj vlasti.

"Mnogo je lakše izabrati protivnike za koje je pripremljena artiljerija, protiv Đilasa, Jeremića i Obradovića se vodi priprema, to njemu olakšava posao da govori negativno. Ja sam se tek pojavio, protiv mene se vodi druga taktika, ako ga marginalizujemo i povežemo s ovima koji su ocrnjeni to će biti dovoljno", naveo je predsednik DS.

"Građani žele jaku DS koja će biti gravitaciona za biračko telo i temelj za stvaranje prave alternative ovom režimu", rekao je Lutovac.

foto: Dragana Udovičić

Tadić kaže da razgovori koji se vode nemaju kolizionu tačku sa Savezom za Srbiju, kao ni sa protestima. On kaže da građani zaslužuju da imaju političku organizaciju koja pokriva prostor evrointegracija, ljudskih prava i životnog standarda.

"Vučić se hvali visokim stopama rasta, poredeći ih s našim za vreme najgore ekonomske krize. Suština novog društva je izazov epohe a to je siromaštvo. Više zaostajemo sada za regionom nego za vreme Mirka Cvetkovića. Hoćemo da razgovaramo o pitanjima koja tište građane. Da podignemo plate, a ne da puzimo. Sad se vraćamo na standarde koji su bili za vreme Cvetkovića. Srbija zaostaje i o tome moramo da diskutujemo, verujem da će nam građani dati podršku", kaže Tadić.

Dodao je da se Đilas tretira kao deo zajedničkog bloka, da nema razlike u stavovima, kao i da se vodi debata u strateškom smislu.

Lutovac kaže da žele da se profilišu i da se bave temama od životnog značaja.

"Naši građani ne glasaju ideološko-programski, već se često odlučuju prema simpatiji za određene ličnosti. Ne doživljavamo jedni druge kao političare, već hoćemo da okupimo građane i da im damo alternativu", rekao je Lutovac i dodao da je svako ukrupnjavanje dobrodošlo.

"Imamo jaku opozicionu grupaciju koja je druga po snazi i relevantan protivnik ovom režimu, Savez se nije zatvorio nego raširio ruke prema ostalima koji hoće da se bore za ciljeve", naveo je Lutovac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.