ANA BRNABIĆ NIJE PREMIJERKA SRBIJE! Da li je ovo NAJVEĆA srpska greška KOJU SVI pravimo?
Ana Brnabić sa članovima Vlade Srbije, Foto: Dragan Kadić

ESPRESO OTKRIVA

ANA BRNABIĆ NIJE PREMIJERKA SRBIJE! Da li je ovo NAJVEĆA srpska greška KOJU SVI pravimo?

Gde svi grešimo kad je u pitanju Ana Brnabić?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Premijerka Ana Brnabić položila je zakletvu... Premijerka Ana Brnabić posetila je Niš... Premijerka Ana Brnabić izjavila je... Ovo su samo neki od novinskih vesti, ali to sada nije tema. Tema je da svi grešimo kada Anu Brnabić nazivamo premijerka, jer ona to nije!

Da, dobro ste pročitali, Ana Brnabić nije premijerka Srbije, niti je to nekada bila. Svi koji je tako oslovljavaju greše.

Ne, nije ovde još jedan napad na Anu Brnabić, nema ni govora o nekom političkom plaćenom tekstu kako bi se oskrnavio lik i delo Brnabićeve. Već je stvar u nečemu potpuno drugom.

Tačnije Ana Brnabić nije premijerka, već je predsednica Vlade Srbije! Mnogi će sada reći zar to nije isto?! Nije. Prema političkoj doktrini koja se uči na fakultetima predsednik Vlade je mnogo veća funkcija od premijera.

Tačnije prema pomenutoj političkoj nauci premijer (franc. premier), ili prvi ministar (franc. premier ministre), šef je kabineta i predvodnik ministara u izvršnoj grani vlasti, najčešće u predsedničkom sistemu. U mnogim sistemima, prvi ministar bira i smenjuje ostale članove kabineta i dodjeljuje položaje unutar vlasti.

Sad će mnogi reći, pa gde je problem, to sve radi i Ana Brnabić?

Ipak, navodimo bitnu razliku da je u manjem broju sistema, posebno u polupredsedničkom sistemu, prvi ministar samo službenik koji rukovodi civilnim službama i izvršava naloge šefa države.

Pojam premijer dolazi od francuskog „premier ministre“, što znači „prvi ministar“. Istorijski posmatrano, prvi premijeri nisu bili dominantne ličnosti u vladi, već su kraljevi njima upravljali, pa su premijeri samo bili prvi među jednakima, uglavnom veza vlade sa monarhom.

Prava uloga premijera, po doktrini može se videti u Francuskoj, gde je "glavni čovek" u državi predsednik Emanuel Makron, a premijer je tu da izvršava njegove naloge.

foto: Fonet

Tu dolazimo do glavne začkoljice. Pošto je Srbija odlukom crnogorskog naroda na referenfumu 21. maja 2006 godine, ponovo postala nezavisna država. Donet je Ustav 2006. godine kojim je politički život u Srbiji određen kao unitarni (postoji samo jedna, centralna vlast koja je nosilac državnog suvereniteta), sa višestranačkim sistemom (više političkih partija se nadmeće za vlast), neposrednim izborima (narod direktno bira svoje predstavnike/ce izlaskom na izbore i davanjem većine glasova).

Prema tome "najvažnija funkcija" u Republici Srbiji i u izvršnoj vlasti je predsednik Vlade Srbije.

Vlada je, prema Ustavu Srbije nosilac izvršne vlasti u Republici Srbiji. Ona utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte Narodne skupštine,

donosi uredbe i druge opšte akte radi izvršavanja zakona, predlaže Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte i daje o njima mišljenje kad ih podnese drugi predlagač, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i vrši nadzor nad njihovim radom, vrši i druge poslove određene Ustavom i zakonom.

foto: Dragan Kadić

Zbog svega toga gore navedenog jasno je da Ana Brnabić nije premijerka već je njena uloga mnogo značajnija - ona je predsednik Vlade Republike Srbije.

U novovjekovnoj Srbiji prvi čovek vlade nosio je različite titule. Do 1861. godine zvan je knjaževski predstavnik, u periodu 1861—1903. bio je predsednik Ministarstva, a od 1903. do 1918. godine predsednik Ministarskog saveta.

Ista titula zadržana je i u međuratnoj jugoslovenskoj vladi. Posle Drugog svetskog rata prvi čovek je predsednik Vlade do 1953. godine, kada postaje predsednik Izvršnog veća. Titula predsednika vlade vraća se 1991. godine.

foto: Dragan Kadić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.