ČESTITAO SAM TRIFUNOVIĆU NA POBEDI, ALI SAM NAPUSTIO PSG! Olenik otkrio zašto je okrenuo leđa Sergeju (VIDEO)
Aleksandar Olenik i Sergej Trifunović, Foto: Filip Plavčić, Nemanja Nikolić

SADA SE SVE ZNA

ČESTITAO SAM TRIFUNOVIĆU NA POBEDI, ALI SAM NAPUSTIO PSG! Olenik otkrio zašto je okrenuo leđa Sergeju (VIDEO)

Rekao je sve što mu je na duši...

Objavljeno:

Aleksandar Olenik, jedan od inicijatora osnivanja nove političke organizacije Građanskog demokratskog foruma i nekadašnji član Pokreta slobodnih građana (PSG), izjavio je u Novom danu da nisu bile sporne personalne promene i dolazak na čelo PSG Sergeja Trifunovića već promena politike.

Olenik naglašava da je odmah javno čestitao pobedu Trifunoviću, ali dodaje da nije odmah napustio pokret već tek kad je shvatio da je došlo do promene politike.

"Promena politike se ogleda najviše u dve stvari - odustajanje od evropskih integracija, ali ono što je bitnije jeste odluka da pokret bude deo izborne liste Saveza za Srbiju što je apsolutno neprihvatljivo. Poverenje građana je dobijeno na politici da nećemo da budemo na istoj listi sa nacionalistima, desnicom, sa retrogradnim idejama iz prošlog veka koje su oličene u Dverima i donekle u Narodnoj stranci Vuka Jeremića", navodi Olenik.

Smatra da ne postoji "prava građanska opcija" koja se zalaže za evropske integracije i Srbiju na zapadu, kao i za čoveka u centru takve politike.

"Suštinski razlog je formiranje pravog građanskog bloka ili građanske opozicije koja će da sprovodi ovu politiku. Uveren sam da treći, građanski blok, mora da dobije svoje mesto na političkoj mapi Srbije jer su to ljudi koji nemaju za koga da glasaju", dodaje Olenik.

Navodi da je u Građanskom demokratskom forumu nešto više od polovine članova bivšeg pokreta, kao i oni koji nisu bili u pokretu ali su ga podržavali.

"Građanska opozicija nije ni formirana. Postoji nekoliko građanskih organizacija, uglavnom lokalnih. Ne postoji nijedna koja deluje na teritoriji cele Srbije i koja može da ujedini lokalne građanske organizacije. Tako da ovo što mi radimo jeste ujedinjavanje i ukrupnjavanje građanske opozicije", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o mogućem formiranju Građanskog fronta, kao nove političke opcije, Olenik kaže da neka vrsta političke saradnje Građanskog demokratskog foruma sa njima mora da postoji.

"Ako bi Demokratska stranka u nekom trenutku pročitala svoj program i počela da ga sprovodi kao što je to pre radila, oni su nam prirodni saveznici po osnovu ideologije odnosno politike koju zastupaju", kaže on.

Olenik ističe da bi sa ostatkom opozicije mogao da sarađuje po pitanju dve teme - izborni uslovi i mediji.

"Učestvujemo u protestima i snažno ih podržavamo. Smatramo da je u ovom trenutku to jedini efikasni instrument, metod protiv vladavine Aleksandra Vučića", kaže Olenik.

Dodaje da trenutno ne postoje fer uslovi za izbore, prevashodno zbog medija, i ocenjuje da bi eventualni bojkot izbora uspeo samo ako bi cela opozicija bila za tu opciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.