BRANILI SMO SE OD UVREDA, PRETNJI, ŠUTIRANJA, OTIMANJA ZASTAVE! Levi blok tvrdi da je napadnut na protestima
Pripadnici Levog bloka napadnuti (ilustracija), Foto: Facebook / Levi blok

na meti napada

BRANILI SMO SE OD UVREDA, PRETNJI, ŠUTIRANJA, OTIMANJA ZASTAVE! Levi blok tvrdi da je napadnut na protestima

Nasilje je, ističu, sve vreme bilo praćeno naglašenim fašističkim salutiranjem, sa spojena tri prsta

Objavljeno:

Levi blok, skup levičarskih organizacija, saopštio je danas da se tokom protesta u subotu uveče ponovo našao na meti napada, ovog puta na meti fizičkog napada pripadnika omladine Demokratske stranke i Pokreta Dveri, uz fašističke pozdrave.

Levičarske organizacije, članice Bloka, navode da ih je, čim su se oko 17,45 časova pojavili među okupljenima u Vasinoj ulici, okružio kordon zvaničnih redara protesta, noseći transparent sa odštampanim likom Aleksandra Vulina i natpisom "HEPI VULINTAJNS DEJ", a da je zapravo to bio transparent omladine Demokratske stranke, jedne od članica Saveza za Srbiju.

Kordon je, kažu, bio ojačan muškarcima u civilu, a nekolicinu njih prepoznali su kao pripadnike Srpskog pokreta Dveri, takođe dela Saveza za Srbiju.

- Sve do početka šetnje i uspešnog "probijanja redarskog kordona", bili smo primorani da se branimo od povremenih uvreda, provokacija, pretnji, šutiranja u i među noge, i pokušaja otimanja zastava i transparenata - navodi se u saopštenju.

Levi tvrde da je do ovako organizovanog ponašanja prema njima moglo da dođe isključivo uz znanje ili po direktnom nalogu šefova stranaka tih napadača, odnosno Saveza za Srbiju.

Nasilje je, ističu, sve vreme bilo praćeno naglašenim fašističkim salutiranjem, sa spojena tri prsta - specifično za pripadnike Srpskog dobrovoljačkog korpusa, koji je pod komandom Dimitrija Ljotića "služio kao krvoločni pas čuvar nacističke okupacije" tokom Drugog svetskog rata.

Levi blok podseća kako je Sergej Trifunović kritikovan kada je pozvao na saradnju svih sa svima pa i sa ljotićevcima, te ističe da je promaklo pažnji da praktično ceo "opozicioni establišment", uključujući i mnoge kritičare Trifunovića, uveliko promoviše upravo tu i takvu saradnju pružanjem podrške Savezu za Srbiju i njegovom sastavnom delu, Dverima.

- Dojučerašnji bauk iz istorije tako se ponovo stvorio na ulicama Beograda i počeo da zavodi red - ocenjuju oni u saopštenju.

Oni ocenjuju da Savez za Srbiju koristi fašiste da bi privatizovao građanski protest.

- Sinoć smo videli kako se tretiraju oni koji ne misle da je savez osionih bogataša i klerofašista pouzdan garant širenja demokratije, čak ni kad nam to lepo obećaju u dva primerka - kaže Levi blok i konstatuje da je to znak propasti tog političkog projekta.

Levi blok, inače, redovno učestvuje u protestima protiv vlasti, a saopštenje zaključuje porukom:

- Potrebna nam je socijalistička alternativa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.