SPORAZUM SA SRBIJOM SAMO U SADAŠNJIM GRANICAMA! Haradinaj slavi nezavisnost Kosova
Haradinaj slavi nezavisnost Kosova, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

za mir i stabilnost

SPORAZUM SA SRBIJOM SAMO U SADAŠNJIM GRANICAMA! Haradinaj slavi nezavisnost Kosova

Dotakao se i Rusije rekavši da je potrebno ukloniti uticaj te zemlje u regionu te da se za to osim SAD zalaže i Priština

Objavljeno:

Institucionalni i politički lideri Prištine na svečanoj sednici kosovskog parlamenta povodom 11. godišnjice tzv. nezavisnosti poručili su da su zainteresovani za sporazum sa Beogradom u postojećim granicama kosovske teritorije i da aktuelna vlada neće pasti zbog taksi nametnutih na robu iz Srbije.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj tvrdi da su danas Albanci na putu slobode i da su uvek doprinosili procesima u regionu.

Kako tvrdi Haradinaj, čak i danas oni doprinose miru i stabilnosti.

Prema njegovim rečima, Kosovo je zainteresovano za sporazum sa Srbijom, ali samo u postojećim granicama.

- Svi ćemo raditi za dobre odnose sa našim susedima. Zainteresovani smo za pravno obavezujuće sporazume sa Srbijom, za uzajamno priznavanje u aktuelnim granicama. Zainteresovani smo za napredovanje Kosova ka članstvu u NATO-u i EU - kazao je Haradinaj, koji je svoje obraćanje završio rečima: "Bog blagoslovio Kosovo".

Predsednik parlamenta, Kadri Veselji, tvrdi da su stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH "prava odluka".

Ta mera, kako kaže, neće biti razlog za pad kosovske vlade i raspad aktuelne vladajuće koalicije.

- Srbija je zaslužila te takse, a ova odluka nije lična već institucionalna. Sa Sjedinjenim Državama i EU, Kosovo je sigurnije. Američki interesi su i naši interesi - poručio je Veselji.

Napomenuo je da je Kosovo mala država, ali da ima velike prijatelje poput SAD, Nemačke, Japana, Britanije.

- Zahvaljujemo ovim zemljama. U globalnom aspektu, Kosovo je blagoslovleno da ima SAD na svojoj strani - rekao je Veseli.

Šef kosovskog parlamenta i lider najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova, kaže da Priština sa Beogradom ne vodi dijalog da bi se postigao dugoroči mir, već da bi Kosovo steklo priznanje i postalo član NATO i EU

Dotakao se i Rusije rekavši da je potrebno ukloniti uticaj te zemlje u regionu te da se za to osim SAD zalaže i Priština.

- Moramo biti ujedinjeni prema Srbiji jer imamo isti cilj- naveo je Veselji.

Svečanoj sednici parlamenta je od stranih zvaničnika prisustvovao samo albanski premijer Edi Rama. Osim Rame sednici je prisustvovao nekadašnji šef Verifikacione komisije OEBS, Vilijam Voker.

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje predvođeni liderom Aljbinom Kurtijem ponovo su bojkotvali intoniranje “kosovske hime”, pa su u salu ušli nakon toga.

Prethodno instituicionalni i politički lideri obišli su memorijalni centar prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, kao i mesto stradanja osnivača i prvog vođe tzv. OVK Adema Jašarija u Prekazu.

U nastavku obeležavanja 11. godišnjice tzv. Kosovske nezavisnosti, održan je i defile pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je prošao od Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove u Prištini.

Obraćajući se pripadnicima KBS, koje u Prištini već nazivaju vojskom, iako bi transformacija tih snaga, prema procenama stručnjaka, mogla da potraje najmanje 10 godina, predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, rekao je Vojska Kosova najbolji dokaz uspeha države.

foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Obučen u vojnu uniformu, Tači, koji sebe smatra komandantom tih snaga, rekao je da je mir obaveza za nove generacije koje dolaze, ali da je obaveza da se pripadnici KBS obučavaju i za rat.

Inače, defile pripadnika KBS pratili su građani, albanski premijer Edi Rama, šef makedonsog parlamenta Taljat Dzaferi, pripadnici prištinskih institucija, poslanici i članovi diplomatskog kora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.