ZAVRŠEN 11. PROTEST JEDAN U 5 MILIONA: Učesnici potpisivali Sporazum sa narodom!
Protesti se održavaju po 11. put, Foto: Espreso.co.rs

protest građana

ZAVRŠEN 11. PROTEST JEDAN U 5 MILIONA: Učesnici potpisivali Sporazum sa narodom!

Sporazum je okupljenima pročitao novinar Srđan Škoro

Objavljeno:

Učesnicima protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu večeras je ponuđen na potpisivanje "Sporazum sa narodom", dokument Saveza za Srbiju, a građani pozvani da potpisane primerke ubacuju u kutije postavljene na mestu okupljanja i ispred Doma Narodne skupštine.

Sporazum je okupljenima pročitao novinar Srđan Škoro.

On je rekao da tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, niti u radu republičke i lokalnih skupština.

Sledeći govornik, advokat Božo Prelević zatražio je u ime demonstranata da vlast poštuje Ustav, zakone i prihvaćene konvencije, koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavisni sud, demokratske institucije, fer izbore.

- Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Mi samo hoćemo da se apsolutni vladari naših života i sloboda ne vrate nikada više ni u jednom obliku - rekao je Prelević.

Sloboda, istina i pravda su, naveo je, minimum od kog neće odustati, a predsednik Srbije greši što misli da će protesti posustati jer je, kaže Prelević, zaboravio da je učesnicima demonstracija "kondicioni trener" bio Slobodan Milošević.

- Srbija je ustala. Ili oni ili mi - poručio je Prelević.

Građani su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Dole Vučić, dole kapitalizam", "Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod".

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju Vasinom ulicom, preko Terazija do Londona, odakle su skrenuli levo u ulicu Kneza Miloša, gde su palili baklje, a šetnju su završili ispred skupštinskog zdanja.

Na protestu se ponovo pojavio Srđan Nogo iz Dveri, sa vešalima, što je i zabeležio na svom Tviter nalogu.

Među okupljenima bili su i predsednik i potpredsednici Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović i Sanda Rašković Ivić, predsednik Dveri Boško Obradović, DS Zoran Lutovac...

Na protestu je bio i "Levi blok", skup saveza nekoliko levičarskih organizacija, koji se, kako su rekli, protive tome da SzS preuzme proteste i iskoristi ih za svoje ciljeve.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta neko je postavio i transparent na kojem je pisalo: "Olivera Ivanovića su ubili vaši sponzori, Haradinaj, Veselji, Ljimaj".

Prvi protest u Beogradu održan je početkom decembra, pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućeni zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovica, napadači na Stefanovića, a kasnije su dodati zahtevi da ostavke podnesu ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanovic.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.