VUČIĆ UZ ŽIVELA SRBIJA DELIO ODLIKOVANJA: Borisov prvi dobio ORDEN, tu su i Tozovac, Diković, Gideon Grajf...
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Bojko Borisov, Foto: Prentscren

DAN DRŽAVNOSTI

VUČIĆ UZ ŽIVELA SRBIJA DELIO ODLIKOVANJA: Borisov prvi dobio ORDEN, tu su i Tozovac, Diković, Gideon Grajf...

Jednim od najviših državnih ordena posthumno će biti odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić

Objavljeno: 09:33h

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikuje danas Sretenjskim ordenjem zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a među laureatima, kako saznajemo, biće i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske.

Jednim od najviših državnih ordena posthumno će biti odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić, dok će Sretenjski orden prvog reda biti dodeljen i Narodnom muzeju u Beogradu.

- Na današnji dan pre 215. godina ustanici su krenuli u borbu za slobodu, na početku napornog puta za slobodu i mir, ka boljoj i modernijoj Srbiji. Te 1835. godine uspeli smo da stvorimo modernu i pravnu državu. Na tom putu ka boljoj Srbiji se nalazimo i danas. Centralne vrednosti su i danas iste, sloboda, mir i ravnopravnost, a pre svega ljubav prema Srbiji. Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost i hrabra glava - rekao je predsednik u obraćanju pred dodelu ordenja.

Vučić je rekao da se vrednosti kojima su ustanici bili vođeni nalaze i u prvom Ustavu od 1835. godine, modernom, savremenom, izuzetnom za to vreme, kojim je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i zauzdana apsolutistička vlast.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

"Nakratko, ali i to je bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže svima u celom svetu da sunce slobode snažno sija nad našom zemljom. Na tom putu smo i danas, pred našim društvom i državom su veliki izazovi i danas su, kao i tad, centralne vrednosti - sloboda, mir ravnopravnost, i više od svega ljubav prema našoj Srbiji", kaže predsednik Srbije.

Kako ističe, danas nam je više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrost, odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost.

"Hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda i mudrost i hladna glava da doensemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije", poručuje Vučić.

Ssvojim radom laureati najviših odlikovanja, nesebićnošću, energijom i požrtvovanjem su neizmerno doprineli da Srbija ostane priveržena svojim vrednostima da bude blja, uspešnija, srećnija i modernija, rekao je Vučić i dodao da im zbog toga, u ime građana uručuje odlikovanja.

"Posebno bih želeo da zahvalim inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van nenih granica, time su potvrdili pripadnost istim ciljevima kulturi i privrženost istim vrednostima i s pravom možemo reći da su postali deo nas", rekao je Vučić.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

On je istakao da su odlikovanja koja danas laureati primaju nagrada i zahvalnost za njihova dela ali i velika obaveza koju će, uveren je, imati snage da nose u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam je praznik, naše Sretenje, uz poruku "Živela Srbija!"

Među istaknutim laureatima koje će predsednik Srbiji odlikovati su slavni profesor Gideon Grajf, glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac.

Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije.

Takođe među laureatima je i Bojko Borisov, premijer Bugarske, kome je Vučić prvom uručio odlikovanje.

Borisov se zahvalio i svim građanima Srbije čestitao praznik i poručio da ih sve služi zdravlje i sreća, kao i da ih Bog sačuva.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

On je rekao da je ovo velika čast za njega, zatim je pozdravio evropski put Srbije i poručio da će Bugarska učiniti sve najbolje za svog suseda Srbiju.

foto: Prentscren

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Ðorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

foto: prentscren

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

program je vodila voditeljka RTS Dušica Spasić, a pesmom "Ovo je Srbija" završena je ceremonija.

foto: Prentscren

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.