TAKSE SU GLUPOST, VAŠINGTON NIKAD OZBILJNIJI U PRETNJAMA! Američki DIPLOMATA otkriva šta čeka VLASTI U PRIŠTINI
Nagradio Albance: Džejms Huper, Foto: printscreen

Džejm huper tvrdi:

TAKSE SU GLUPOST, VAŠINGTON NIKAD OZBILJNIJI U PRETNJAMA! Američki DIPLOMATA otkriva šta čeka VLASTI U PRIŠTINI

Iskreno, za mene je ovo znak uskog i provincijalnog oblika mišljenja, i to je veoma opasno za Kosovo

Objavljeno:

Odbijanjem da suspenduje nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, lideri privremenih prištinskih institucija su skoro stvorili neprijatelja od vlade SAD, a odnosi Prištine i Vašingtona su dovedeni na najniži nivo od kraja sukoba na Kosovu, izjavio je bivši američki diplomata Džejms Huper.

Huper je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu izjavio da je iskreno iznenađen ovom odlukom, koja mu se, kako je rekao, čini kao "najproblematičniji korak kosovskih lidera".

- Oni su doveli odnose sa Sjedinjenim Državama na najniži nivo od kraja rata na Kosovu. Važno je to što je Kosovo bilo u poziciji osnaživanja dok se pregovarački proces nastavlja sa Beogradom i sada su odbacili tu čvrstu poziciju - naveo je.

Lideri prištinskih institucija su, prema Huperu, sada stvorili "javni spektakl" u kojem su se Pentagon, američki Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost ujedinili u stavu da takse treba suspendovati, na način koji, kaže, nikada do sada nije video u istoriji američke diplomatije.

- Iskreno, za mene je ovo znak uskog i provincijalnog oblika mišljenja, i to je veoma opasno za Kosovo, veoma opasno - upozorio je Huper i dodao da Kosovo sebi ne može da prisušti zadovoljstvo "nacionalističkog razmišljanja".

Upitan da li su odnosi Prištine i SAD narušeni, Huper ukazuje da ako ovo i nadalje bude izbor prištinskih lidera, "onda je to slučaj".

- I vlada SAD im kaže da ako krenete ovim putem, izgubićete podršku Sjedinjenih Država. A ova saradnja je strateška vrednost, koju Kosovo ne sme da izgubi - naveo je.

Ne opravda, rekao je tvrdnje, prištinske vlade da je mera uvećanih taksi doneta kao odgovor na što su Albanci nazvali odgovor na kapanju Srbije protiv kosovske državnosti.

Ne osporavajući da Priština ima pravo da donosi odluke, Huper ističe da se tamošnji lideri sada pokazali kao neko ko prati nacionalističke planove i zato beleže pad a razliku od Beograda, koji je, kako kaže, sada racionalniji.

- Srbija se uvek doživljava kao problematična zemlja, koja još nije prevazišla Miloševićevu eru, ali se postepeno menja. Nekako mi se čini da je Kosovo izgubilo kontakt sa Sjedinjenim Državama i dozvolilo da se ta promena desi. Ovaj nacionalistički duh Kosova šteti veoma, veoma ozbiljno Vašingtonu - naveo je.

Huper kaže da razume šta je premijer Haradinaj želeo da postigne odlukom o taksama - da ima uticajnu poziciju u dijalogu, ali to, kaže, ne funkcioniše na taj način.

- Takvom odlukom sporazum je ugrožen, iako mislim da još uvek ima potencijala da se spasi, ali će morati da suspenduju takse i to tenutno - naveo je Huper.

BONUS VIDEO:

Vansi preuzeo beogradski aerodrom uz trubače (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.