OPTUŽBE VIDOJKOVIĆA SU ZA KRIVIČNO GONJENJE! Oglasio se dekan Pravnog fakulteta, traži da Marko vrati diplomu!
Vidojković je izjavio da je Pravni fakultet u Beogradu, koji je i sam završio, „leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala“, Foto: Petar Lazović

STIGAO ODGOVOR

OPTUŽBE VIDOJKOVIĆA SU ZA KRIVIČNO GONJENJE! Oglasio se dekan Pravnog fakulteta, traži da Marko vrati diplomu!

Govor pisca Marka Vidojkovića na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ u kojem je izneo niz negativnih kvalifikacija o Pravnom fakultetu u Beogradu, izazvao je brojne reakcije u javnosti, a saopštenjem se juče oglasio i dekan tog fakulteta Zoran Mirković

Objavljeno:

On je apelovao na govornike protesta da „ne govore neistine, da ne vređaju, jer je to nekulturno, protivno građanskim vrednostima i kažnjivo po Krivičnom zakoniku“.

Podsetimo, Vidojković je izjavio da je Pravni fakultet u Beogradu, koji je i sam završio, „leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala“. Rekao je i da beogradski Pravni fakultet „ima mnogo antiheroja i kretena“… ali da „znamo da ima i najboljeg studenta u istoriji tog fakulteta“ i da je to „materijalni dokaz kakav šljam taj fakultet izbacuje“. On je istakao da postoje i časni pojedinci, pravnici i advokati koji su podržali građanske proteste.

– Optužbe Marka Vidojkovića na račun Pravnog fakulteta su ozbiljne i olako izrečene, bez navođenja bilo kakvih dokaza i podložne su krivičnom gonjenju, ocenio je juče dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Mirković.

On smatra da je Vidojković „nedostatkom elementarne pristojnosti, svojim vulgarnim rečnikom i gestikulacijom, govorio isključivo o sebi, a ne o drugima“. Dekan se, kako je naveo, obratio javnosti u nameri da zaštiti ugled i čast Pravnog fakulteta kao institucije, njegovih profesora i saradnika i preko 52.000 diplomiranih pravnika, kao i svih članova akademske zajednice, od ovakvih neutemeljenih, nedoličnih i štetnih izjava.

U saopštenju podseća da Univerzitet u Beogradu i Pravni fakultet imaju istoriju dugu dva veka, da na tom fakultetu predaju vrhunski stručnjaci u svojim naučnim oblastima, te da Pravni fakultet ima izuzetan ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici. Dekan ističe i da se na Fakultetu „neguje zdrava univerzitetska sredina, za koju je normalno da se ljudi oko nečega ne slažu“ i da „uprava Pravnog fakulteta u svom postupanju ne pravi razliku između onih koji nešto potpišu i onih koji to ne učine“.

– Pravni fakultet se susretao sa različitim kritikama tokom svog postojanja, ali nikad obojenim ovolikom dozom primitivizma i mržnje. Trenutni lični i politički animozitet kod intelektualaca ne opravdavaju kvalifikovanje jedne ugledne institucije kao leglo najvećih smradova, ološa, kretena i kriminala. Ovakvim govorom on olako vređa hiljade sjajnih studenata, brojne generacije najistaknutijih pravnika i intelektualaca i sve one koji su časno stekli diplomu tog fakulteta – kaže za Danas profesor Sima Avramović, bivši dekan Pravnog fakulteta, uz opasku da mu sve ovo „liči na čuvenu akademsku priču o osveti loših đaka i mržnji prema onima koji su bili uspešni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je šokiran zastrašujućim uvredama koje je izneo Vidojković.

foto: Ana Paunković

– Šta da kažete? To je kada pored Pravnog fakulteta prolazite tako što ste dva puta pojeli pljeskavicu i uputili pogled ka fakultetu i toliko znate o Pravnom fakultetu, koliko zna gospodin Vidojković, onda možete sebi da dozvolite tako neumesne rečenice i neumesne i zastrašujuće tvrdnje da iznosite u javnost – rekao je Vučić.

U dva odvojena saopštenja oglasili su se i članovi Pokreta socijalista – Goran Puzić, dekan Fakulteta za poslovne studije u Vršcu, porukom Vidojkoviću: „Stidim Vas se, pravniče“, dok je Nebojša Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, pozvao Vidojkovića da vrati diplomu Pravnog fakulteta.

„Dvanaest godina su Marko Vidojković i njegovi drugari slatko spavali bez košmarnih snova dok su Srbiju pljačkali po njemu pametni i talentovani, Tadić, Đilas, Jeremić, Šutanovac, Čeda, Borko… Pokazali su, Marko, oni nama svoj talenat za lopovlukom i rasprodajom Srbije, a ti si, Marko, tad ćutao i bio srećan u toj i takvoj slobodnoj i prosperitetnoj Srbiji. Nismo očekivali da napišeš celu crni knjigu, ali što ne napisa, Marko, barem jedan redak o tvojim talentovanim i pametnim lopovima, pa ipak si nekakav pravnik ili možda planiraš da vratiš „mukom“ stečenu diplomu prvog stepena Pravnog fakulteta koju si ti izdali, kako ti kažeš, ti smradovi, kreteni i ološi – navodi Nebojša Petrović.

Goran Puzić je poručio Vidojkoviću da ne prihvata njegov predlog sklapanja ugovora sa narodom, jer bi ga to odvelo u „put beznađa, tuge i očaja“.

„Ako i želite ugovor možete ga potpisati samo sa onima koji to žele da učine, a to je u ovom trenutku veoma mali broj građana Srbije. Kao pravnik morate da znate da je po opštoj definiciji prava ugovor volja dveju strana koje svojim potpisom verifikuju sve članove ugovora u kojima su jasno ispisani uslovi ugovora. U vašem slučaju to je prosto nemoguće jer aktuelna vlast ima blizu 70 odsto podrške što pokazuju gotovo svi izbori, kao i sva istraživanja javnog mnjenja“, navodi Puzić, uz poruku: „Stidim Vas se, pravniče, jer kao pravnik trebalo bi da znate da se u normalnim demokratskim društvima vlast isključivo menja na izborima, a ne na ulici“.

Komentarišući reakcije u javnosti, Vidojković za Danas kaže da svaki pošten pravnik zna da je u svom govoru bio čak i blag.

– Reagovalo je upravo korumpirano društvo o kom sam i govorio, na čelu sa predsednikom države, zatim njegovim „malim od Pravnog“ Simom Avramovićem i par polupismenih klovnova iz Vulinove kombi stranke – ističe Vidojković.

„Evo, sutra idem na faks da vratim diplomu“.

Na pitanje da li planira da vrati svoju diplomu, Marko Vidojković odgovara: „Da, evo sutra idem na faks da je vratim, ha, ha, ha. Posle poglavnikovog lupetanja o pljeskavicama, pa Siminog prenemaganja na javnom servisu, to je treća najgluplja stvar koju sam čuo.“

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Gideon Grajf

(Espreso.co.rs / Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.