ANA BRNABIĆ: Koncesija beogradskog aerodroma data francuskom Vansiju, plan vredan 730 miliona evra
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla", data fransuskoj kompaniji "Vansi erports", Foto: Beta/Slobodan Miljević

svečanost

ANA BRNABIĆ: Koncesija beogradskog aerodroma data francuskom Vansiju, plan vredan 730 miliona evra

Koncesionar će svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima bez sumnje unaprediti poslovanje aerodroma

Objavljeno: 20:55h

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla", data fransuskoj kompaniji "Vansi erports" (Vinci Airports) na period od 25 godina, ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije, za promociju njenih potencijala u svetu, ali i veću posetu stranih turista.

Ona je, na svečanosti povodom obeležavanja početka rada Vansija na beogradskom aerodromu i primeni koncesije, kazala da će koncesionar svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima bez sumnje unaprediti poslovanje aerodroma koji ostaje u vlasništvu svojih akcionara, od kojih je većinski, sa 83,5 odsto udela, Republika Srbija.

"Vansi je naš strateški važan partner koji će, zajedno sa nama, dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu", kazala je Brnabić i istakla da partnerstvo sa Vansijem predstavlja prvu koncesiju u istoriji Srbije. ; Podsetila je da Srbija ima dugu istoriju i u civilnom i u vojnom vazdušnom saobraćaju i da se ove godine slavi Vek avijacije u Srbiji.

"Jedna smo od prvih država koje su postavile pravni okvir za oblast civilnog vazduloplovstva još 1913. godine i jedna od prvih 10 potpisnica Medunarodne konvencije za regulisanje vazdušne plovidbe, usvojene u Parizu, 1919. Mihajlo Pupin, jedan od naših najvećih naučnika i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi, bio je jedan od osnivača preteče današnje NASA-e", rekla je premijerka.

Istakla je da je Srbija u poslednjih pet godina značajno usaglasila propise u oblasti avioobraćaja sa evropskim u svim aspektima, a započeta je i izrada Strategije razvoja vazdušnog saobraćaja do 2025.

"Danas smo u ovoj oblasti medju vodećima u Evropi iako su prethodne decenije donele brojna iskušenja našoj avio industriji", kazala je Brnabić i dodala da je partnerstvo Srbije sa "Etihad ervejsom" (Etihad Airways) bilo osnov za novi početak koji je već u prvoj godini doneo novih milion putnika beogradskom aerodromu.

Navela je da je 2012. godine kroz aerodrom "Nikola Tesla" prošlo 3,4 miliona putnika, a zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i postojanju "Er Srbije" (Air Serbia), na kraju 2018. godine beogradski aerodrom je imao čak 5,6 miliona putnika, što je najviše u istoriji tog aerodroma.

"Rast beogradskog aerodroma rezultat je velikog rada, promena i vere u potencijale naše zemlje, ali smo znali da nam je za dalji, brži i održiviji rast aerodroma, potreban jak partner", kazala je Brnabić.

Dodala je da je Vlada Srbije tražila partnera koji deli njenu viziju za budućnost Srbije, koji je, kako je navela, "jednako ambiciozan i jednako posvećen ostvarivanju te vizije – a to je Beograd i Srbija kao centar vazdušnog saobraćaja za Jugoistočnu Evropu".

"Naš plan je da ovo partnerstvo i zajednička vizija dovedu do povećanja turističke i poslovne posete Srbiji i da na ovom aerodromu dočekujemo 15 miliona putnika godišnje", rekla je premijerka i dodala da će u narednih 25 godina, pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, to partnerstvo obezbediti investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma Nikola Tesla.

Predsednik kompanije "Vansi erports" Nikolas Notbar podsetio je da je investicioni plan za aerodrom "Nikola Tesla" vredan više od 730 miliona evra i istakao da će se njegova kompanija potruditi da pokaže ostatku sveta šta Srbija ima da ponudi.

"Naša ambicija je da sa sadašnjih pet miliona putnika godišnje dodjemo na 15 miliona pre isteka koncesije", kazao je on.

Notbar je naveo da će beogradski aerodrom uključiti u jedinstvenu mrežu kompanije koja podrazumeva 45 aerodoma, u 12 zemalja, na tri kontinenta i oko 15.000 zaposlenih.

Dodao je da će se tokom trajanja koncesije poboljšati uslovi poslovanja beogradskog aerodroma, zbog čega će i nacionalni avioprevoznik "Er Srbija" moći da otvara nove destinacije.

Prema njegovim rečima, "Vansi erports" će raditi na partnerstvu sa više aviokompanija "na povećanju opšteg nivoa saobraćaja i povezanosti aerodroma, što je bitno i za dalji razvoj Beogara, ali i Srbije".

Podsetio je da je prema broju putnika "Vansi erports" prvi privatni operater aerodroma na svetu, navodeći da je u 2018. kompanija opslužila više od 195 miliona putnika.

Notbar je istakao da se vizija njegove kompanije realizuje primenom najsavremenijih standarda u zaštiti životne sredine, korišćenjem inovacija i digitalnih tehnologija, kao i brigom o zaposlenima.

Na svečanosti su bili i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Lajić, ministarka saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar rada Zoran Djordjević.

Predstavnici Vlade Srbije, Aerodroma "Nikola Tesla" i Vansija su potpisali 22. marta 2018. ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Tender za izbor koncesionara je objavljen 10. februara 2017. a koncesionar je izabran 5. januara 2018. godine.

Vansi je dao ponudu u vrednosti 1,46 milijardi evra, što uključuje jednokratnu naknadu od 501 miliona evra, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.