JELENA MILIĆ: Nije vreme sad za proteste, važniji su pregovori s Prištinom!
Protesti protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića slabe poziciju Beograda, iako u ovom trenutku deluje kao da Priština gubi podršku, smatra ona, Foto: Fonet

PRIORITETI!

JELENA MILIĆ: Nije vreme sad za proteste, važniji su pregovori s Prištinom!

Protesti protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića slabe poziciju Beograda, iako u ovom trenutku deluje kao da Priština gubi podršku, smatra ona

Objavljeno:

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je da se protesti opozicije u Srbiji održavaju u trenutku kada im nije mesto.

Kako je rekla, njima sad nije mesto jer je finalizacija pregovora s Prištinom, koja bi trebalo da se dovrši što pre, u interesu bezbednosti celog regiona i trebalo bi trenutno da ima priotitet.

Ona je za "Glas Amerike" (VOA) rekla da protesti protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića slabe poziciju Beograda, iako u ovom trenutku deluje kao da Priština gubi podršku.

Podsetila je da upravo zbog taksi na robu iz centralne Srbije SAD opominju Prištinu time što jedan visoki zvaničnik neće doći na obeleživanje samoproglašene nezavisnosti Kosova. Prema njenim rečima, to je možda jedna od najeksplicitnijih poruka adminstracije SAD upućena Prištini u vezi s njihovom, kako kaže, vrlo nerazumnom odlukom da uvede takse na robu Srbije i BiH. "Mislim da je zastoj u dijalogu sada zaista isprovocirao i administraciju u SAD do jednog nivoa, da ostaje upitno, ako se NATO bunio zbog transformacije KBS, a sada imate i otkazivanje posete generala iz Ajove, šta ste vi time postigli u poslednja 3-4 meseca i mislim da je ovo jasna poruka da su bezbednosne implikacije u zastoju dijaloga - imajući u vidu i sve druge geopolitičke okolnosti - trenutno zaista na strani Kosova, a ne na strani Beograda", rekla je Milićeva za "Glas Amerike"

Prema njenim rečima očito je da trenutno na Kosovu postoji mnogo više problema da se uspostavi konsenzus, pre svega vladajuće elite, koja može relativno jednostavno da ubedi svoje građane. Milićeva je podsetila da se pre dve nedelje premijerka Ana Brnabić sastala sa šefom Nacionalne garde Ohaja, države koja je partner Srbije za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, kao što je Ajova za Kosovo. "Tokom Molitvenog doručka, potpredsednik Skupštine Srbije sastao se i sa bivšim komandantom Nacionalne garde Ohaja Stivom Stajversom, koji je sada predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, ali ne samo to, on je takođe vrlo istaknuta ličnost i u Nacionalnom republikanskom kongresnom odboru, što je izuzetno bitno, da mi sada vidimo jačanje saradnje Srbije u oblasti odbrane sa Nacionalnom gardom Ohaja i jačanje saradnje sa NATO, jer se očekuje ovih dana obnavljanje partnerstva", rekla je ona za "Glas Amerike". Milićeva zaključuje da bi po modelu dogovora Makedonije i Grčke, trebalo da se dogovore i Beograd i Priština - da obe strane nešto izgube, da bi istovremeno nešto i dobile.

BONUS VIDEO:

TRI NJUŠKE PRILJUBLJENE JEDNA UZ DRUGU! Ovi psi spavaju tako što poređaju glave ukrug, ali tako da im se njuškice dodiruju!

(Espreso.co.rs / Agencije / Glas Amerike)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.