KOSOVSKI PROBLEM NEMA KO DA REŠI! Ovo je NAJLUĐA ekspertiza do sada, DA LI JE TAČNA?
Svi beže od Kosova: Tramp i Merkelova, Foto: Printscreen

drugi ugao

KOSOVSKI PROBLEM NEMA KO DA REŠI! Ovo je NAJLUĐA ekspertiza do sada, DA LI JE TAČNA?

Trampova administracija pokušava da pitanje Zapadnog Balkana prebaci svojim evropskim saveznicima, ali ni njima ovaj region nije mnogo u fokusu

Objavljeno:

Danijel Hamilton, ekspert za međunarodni razvoj sa američkog Univerziteta Džon Hopkins, tvrdi da Trampova administracija nema vremena da se bavi Zapadnim Balkanom, a da Evropska Unija takođe ima sve manje zainteresovanih da se uhvati u koštac sa rešavanjem kompleksnih problema kao što je pitanje Kosova i uključivanje balkanskih zemalja u evroatlanske integracije.

- Trampova administracija pokušava da pitanje Zapadnog Balkana prebaci svojim evropskim saveznicima, ali ni njima ovaj region nije mnogo u fokusu. Oni jednostavno nemaju zvaničnike visokog ranga koji bi rešavali nagomilane probleme u tom regionu, niti je američko prisustvo tamo ostvareno u većoj meri - smatra Hamilton, koji dodaje da ni u evropskom bloku stvari ne stoje mnogo bolje:

- Kancelarka Merkel je u poslednjih nekoliko godina vodila glavnu reč u tom regionu, ali se povukla. Britanci, druga važna zemlja kad je ova tema u pitanju, uskoro više neće biti članica Evropske unije. Francuska nikad nije igrala značajniju ulogu... S vremena na vreme, Austraija je znala da se umeša, ali sa slabim uticajem.

Hamilton takođe smatra da je u međuvremenu na ovaj region potpao pod jak uticaj nekoh drugih zemalja.

- Ne mislim samo na jak ruski uticaj. Kinezi su vrlo zainteresovani za ulaganja u Evropu. Islamske zemlje su ostvarile jak uticaj na Bosnu i još neke regione. Turska je takođe bitna za ovaj deo sveta i to ne uvek na liniji zapadnoevropskih principa - kaže Hamilton.

BONUS VIDEO:

Policija u Beogradu pronašla carstvo marihuane

(Espreso.co.rs / Lajmi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.