HARADINAJ TAKSAMA URNISAO SRBIJU, GUBITAK 100 MILIONA EVRA: Posle 3 meseca od POVEĆANJA CARINA situacija KRITIČNA?
Problem sve ozbiljniji..., Foto: Printscreen

procena stručnjaka

HARADINAJ TAKSAMA URNISAO SRBIJU, GUBITAK 100 MILIONA EVRA: Posle 3 meseca od POVEĆANJA CARINA situacija KRITIČNA?

Prištinski analitičari procenjuju da su takse već proizvele gubitak od 100 miliona evra za Srbiju i da će situacija biti još gora

Objavljeno:

Sutra se navršava puna tri meseca otkad je Priština uvela takse na proizvode iz Srbije i BIH. Prošle godine, 6. novembra, vlada Ramuša Haradinaja najpre je takse podigla na 10 odsto, da bi dve nedelje kasnije usledilo povećanje na 100 odsto.

Ova odluka dovela je do velikih finansijskih gubitaka za Srbiju, pa ni ne čudi što Beograd početak pregovara s Prištinom uslovljava skidanjem pomenutih taksi, u čemu je dobio podršku Vašingtona i Brisela.

Izvoz Srbije se od uvođenja taksi drastično smanjio, o čemu svedoče i podaci Privredne komore.

Plasman robe iz Srbije na teritoriju UMNIK/KOSOVO, u 2017. godini iznosio je 468.066.407 evra, a u 2018 - 451.564.217 evra.

Znao gde da udari: Ramuš Haradinaj
Znao gde da udari: Ramuš Haradinajfoto: Printscreen

Prištinski analitičari procenjuju da su takse već proizvele gubitak od 100 miliona evra za Srbiju i da će situacija biti još gora, te da bi Haradinaj ovom odlukom mogao da finansijski "uništi" Srbiju.

- Za Srbiju je ovo veliki gubitak, jer znamo da uvoz iznosi 440 miliona evra i ako uzmemo samo PDV koji se plaća od ove takse, direktni gubici za budžet Srbije će samo od PDV-a biti 81 milion evra - kaže Naim Gaši, privredni ekspert iz Prištine.

foto: Printscreen

Za to vreme Makedonija je postala najveći pobednik u celoj priči o taksama koje je Priština uvela Srbiji. Poslednji podaci pokazuju da je samo u decembru prošle godine Makedonija povećala izvoz svojih proizvoda na Kosovo za 42 odsto u poređenju sa decembrom 2017. godine, a izvezena je roba u vrednosti od 12 miliona evra.

Izvoz je povećala i Hrvatska za skoro 30 odsto, Bugarska za 50 odsto, Slovenija čak 123 odsto, a Grčka 114 odsto.

BONUS VIDEO:

OVAKO JE GOREO TAKSI U CENTRU GRADA: Nesvakidašnja scena uplašila prolaznike

(Espreso.co.rs/D.K./Kosovaonline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.