SZS I NARODNA STRANKA SE OGRADILI OD MLADIĆA KOJI JE NOSIO VEŠALA: Ovakvi performansi uobičajeni su u svetu
Foto: Promo

saopštenje

SZS I NARODNA STRANKA SE OGRADILI OD MLADIĆA KOJI JE NOSIO VEŠALA: Ovakvi performansi uobičajeni su u svetu

Podsetimo, policija je identifikovala dvojicu mladića koji su nosila improvizovana vešala na protestu u subotu u Beogradu

Objavljeno:

Za vreme održavanja protesta pod nazivom "#1od5miliona" u subotu u Beogradu, u masi su se pojavila dva momka koji su nosili imrovizovana vešala, te je došlo do osude jednog dela javnosti. Policija je ubrzo najavila potragu za ovim licima, zbog kako su naveli, uznemirenja građana.

Povodom svega, saopštenjem za medije oglasio se Savez za Srbiju.

Oni su naveli da se Savez za Srbiju odmah posle subotnjeg protesta jasno ogradio od jednog od 50.000 učesnika subotnje šetnje koji je nosio maketu vešala, smatrajući da su takvi performansi, inače uobičajeni na protestima u Parizu i Londonu, pogrešni i ne odražavaju ideje zbog kojih se odvijaju protesti u preko 50 gradova i opština Srbije.

Reakcija Aleksandra Vučića i njegove ekipe na pojedinačan akt, pokazao je svo ludilo i strah režima od naroda koji je podigao glavu. Režima, koji nije reagovao na pravljenje i emitovanje spota o Oliveru Ivanoviću kojim je de facto pozivano na njegovo ubistvo, što se nedugo potom i desilo, stoji u saopštenju Saveza za Srbiju.

foto: Beta/Emil Vas

Oni dalje navode da to delo jasnog podstrekivanja na nasilje niko nije ni prekršajno kažnjen, a vlast i Vučićevi mediji su ćutali. Maketa vešala napravljena od plastičnih vodovodnih cevi izazvala je histeričnu reakciju vlasti. Tekstovi u tabloidima, sati i sati na televizijama, poređenje sa vešanjem Beograđana od strane fašista, poternica za čovekom koji je nosio maketu vešala, uklopili su se u fašističku kampanju koju je režim započeo protiv demonstranata, piše u saopštenju.

Svi potezi - od izjave ministra prosvete, preko formiranja specijalnog tima za razbijanje demonstracija pod komandom Dijane Hrkalović, pa sve do snimanja uvredljivog spota protiv demonstranata i lidera opozicije - pokazuju stepen panike u kojem se diktator i njegovo okruženje nalaze.

Savez za Srbiju će nastaviti sa radom na sporazumu sa narodom kojim će pokazati jedinstvo svih koji se zlu kojem smo izloženi godinama hrabro odupiru i pobeđuju ga, zaključuju.

Povodom improvizovanih vešala na porotestu ogalsio se i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, koji je naglasio da su protesti mirni, te da će uskoro postati još masovniji, a da, kako je rekao, vlast poseže za manipulacijom.

foto: Zorana Jevtić

Jovanović je izjavio danas da je vlast u „potpunoj panici“, jer nema odgovor na masovne proteste građana širom Srbije, niti na bojkot institucija koji sprovodi opozicija.

„Zato režim poseže za očajničkim potezima, poput spinovanja u vezi sa maketom vešala na protestu u Beogradu, ili emitovanja uvredljivog spota protiv opozicije i šetača“, rekao je Jovanović televiziji Naša.

„Protesti će ostati mirni i dostojanstveni sve do ispunjenja zahteva, jer će režim biti pobeđen brojem građana koji slobodnom voljom traže promene, a ne bilo kakvim nasiljem“, naveo je Jovanović.

Jovanović je istakao da je vladajuća koalicija jedina koja sprovodi nasilje u Srbiji, što jasno pokazuju pokušaji ubistava predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića, ali i brojni slučajevi iz svakodnevnog života, poput otpuštanja devet žena predavača na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, samo da bi "režimske perjanice" Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić dobile još jednu platu.

„Režim je svestan da je raspisivanje izbora pod ovakvim okolnostima besmisleno, a da simbolični potezi poput privođenja predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića ili ostavke direktora Koridora Zorana Babića nemaju više nikakvu težinu“, naveo je Jovanović.

Zato očajnički nastoje da podmetnu opoziciji nameru radikalizacije, iako su oni jedini odgovorni za polarizaciju i sveopštu tenziju u društvu, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da će protesti širom Srbije biti još masovniji nakon predstavljanja i potpisivanja „ugovora sa narodom“ u februaru, a da će biti "duplirani na proleće".

„Tada će se svi zahtevi sliti u jedan: raspisivanje fer i poštenih izbora na svim nivoima, koji će realno preslikati pravu volju naroda i novo stanje u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Podsetimo, policija je identifikovala dvojicu mladića koji su nosila improvizovana vešala na protestu u subotu u Beogradu.

BONUS VIDEO: Espreso intervju Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova, mladića koji je 7. januara preminuo od tumora na mozgu, nakon lečenja metodama Miroljuba Petrovića

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.