HOĆE DA PROTERAJU SRBE S KOSOVA! Pozadina odluke Skupštine Kosova o Trepči: Novi statut je fizički neostvariv!
Petar Petković, pomoćnik direktora kancelarije za KiM, Foto: Printscreen/Youtube

istina

HOĆE DA PROTERAJU SRBE S KOSOVA! Pozadina odluke Skupštine Kosova o Trepči: Novi statut je fizički neostvariv!

"Učinićemo sve da "Trepča - Sever" nastavi da funkcioniše"

Objavljeno: 03.02.2019. 11:51h
  • 11

Priština želi da protera srpski narod, što se vidi na primeru usvajanja nacrta statuta rudarskog kombinata "Trepče", a Srbija će učiniti sve da "Trepča - Sever" nastavi da funkcioniše - izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnja fabrike akumulatora od 14 miliona evra, pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve što je do nas kako bismo sačuvali kombinat, neophodan za ostanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković i istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

On je rekao za RTS da se ponavlja isti scenario kao 2016. godine, kada su u kosovskoj skupštini dva sata posle ponoći poslanici usvojili zakon o "Trepči" koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, čime je kosovska vlada postala vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala ovog kombinata.

 

Par dana zatim vlada u Beogradu je donela odluku kojom se poništava taj zakon, kao i sve radnje i pravne posledice koje proističu, a jedna od njih je i donošenje statuta koji podrazumeva formiranje novog preduzeća "Trepča a. d." u prištinskom sistemu kojim se otvaraju vrata za implementaciju ovog zakona.

"Kada bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da hoće da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega 'Trepča - Sever' i živi", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je "Trepča - Sever" u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju prema centralnoj Srbiji.

Ipak, dodaje Petković, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz proizvoda i time dovesti u pitanje opstanak same "Trepče" i plate za 3.000 radnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs  / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media