SERGEJ MI JE REKAO FUKSO I NIJE SE IZVINIO! TO GOVORI O NJEMU: Maja Gojković za Espreso i o FOTELJAŠIMA u SNS
Maja Gojković za Espreso, Foto: Stefan Kojić

ESPRESO VIDEO INTERVJU

SERGEJ MI JE REKAO FUKSO I NIJE SE IZVINIO! TO GOVORI O NJEMU: Maja Gojković za Espreso i o FOTELJAŠIMA u SNS

Predsednica Skupštine Srbije otvoreno o svim temama

Objavljeno: 16:20h
Darko Zlojutro

Predsednica Skupštine Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Maja Gojković u intervjuu za Espreso otkriva da li će biti vanrednih izbora i kada, da li opozicija stvarno bojkotuje parlament, kao i šta misli o Sergeju Trifunoviću.

U biblioteci Narodne Skupštine Srbije dočekala nas je predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković i odmah prilikom pozdravljanja nam je rekla:

"Ja uvek pričam šta mislim, mnogima se to možda neće svideti, ali tako je".

Opozicija je bojkotovala rad parlamenta, iz pojedinih stranaka opozicije stižu najave da će nastaviti s bojkotom, kako to komentarišete?

- Oni samo bojkotuju sednice parlamenta. Konkretno nisu došli, delimično, dakle ne čitava opozicija nisu došli na posebnu sednicu na kojoj se Skupštini Srbije obratio predsednik Slovenije Borut Pahor. Tog dana se održala sednica Odbora za pravo deteta i opozicione stranke su bile prisutne na odboru. U isto vreme naša delegacija je boravila u Savetu Evrope i poslanici opozicije koji su članovi te delegacije su uredno otputovali u inostranstvo, prisustvovali sednici Saveta Evrope i učestvovali u radu. Jedna od članica naše delegacije pri Interplanetarnoj uniji gospođa Aleksandra Jerkov je takođe otputovala, radila kao deo Odbora za ljudska prava, mislim da je tog dana čak i izabrana za presedavajućeg. Tako da, izgleda da imamo bojkot samo za domaću javnost i jednog dela rada parlamenta, a ne bojkotuju se lični dohodci, devizne dnevnice, troškovi putovanja i sve ono što pripada poslanicima za njihov rad. Tako da oni treba da se odluče šta je suština tih njihovih izjava koje daju kako bi jednokratno zadovoljili deo medija ili pokušali da naprave nekakvu senzaciju, koje u suštini i nema. Slobodna je volja poslanika da li će doći ili neće doći na sednicu parlamenta, ali ovo svakako nije bojkot Skupštine Srbije.

Postoje li mehanizmi da se takvo ponašanje sankcioniše?

- U našem parlamentu oni ne postoje. To nije definisano Poslovnikom o radu koji su upravo doneli, stvorili i kreirali oni koji danas govore o bojkotu rada Narodne skupštine, a to su poslanici Demokratske stranke i sadašnje stranke Borisa Tadića. Dakle, ne postoji mehanizam sankcionisanja bojkota, odnosno ne rada, to treba da sankcionišu građani Srbije. Građani su glasali za određene političke partije ali nisu glasali za to da oni ne dolaze na sednicu i da ih više ne zastupaju u parlamentu. Razgovarala sam sa predsednicima parlamenata koje su članice EU gde se takvo ponašanje sankcioniše i gde treba da imate dobro, pismeno obrazloženje zašto nećete doći na sednicu parlamenta i zašto nećete raditi svoj posao. Ako to obrazloženje nije odgovarajuće i prihvatljivo za parlament onda se to materijalno sankcioniše. Tako da se upravo u EU ne tolerišu takva ponašanja po principu danas hoću, sutra neću, hoću da putujem u inostranstvo kao član delegacije Skupštine Srbije, a neću da dođem na sednicu da diskutujem o zakonima ili bojkotujem predsednika jedne države, kao što se to dogodilo sa izlaganjem predsednika Republike Slovenije.

Kako komentarišete zahteve opozicije o promeni izbornih sistema, najavljuju čak i bojkot izbora ukoliko ih bude?

- Oni izbore već bojkotuju. Oni izlaze samo tamo gde imaju mogućnost da nekoga kandiduju ili gde imaju negde iole nekakvu logističku podršku. U onim sredinama gde nemaju svoje pristalice, to neće tako da priznaju nego kažu mi bojkotujemo izbore. Zamislite, u istom danu izađu u jednoj opštini i tu su kao uslovi za izlazak regularni i odgovarajući, a u ostalih 4 ili 5 opština nisu?! To je onako, jedna komedija apsurda, tačnije situacija političkog apsurda. Izborni uslovi nisu uopšte menjani i ja ne vidim kada su to oni menjani? Jedina stvar koja je promenjena i odnosi se na izbore za Skupštinu AP Vojvodina. Tu je bio jednokružni sistem, a oni su uveli takvu mogućnost da u drugi krug uđe tri kandidata, naravno to je bila umotvorina Dragana Đilasa, Bojana Pajtića i DS. Ta anomalija je sada samo uklonjena i niko se nije bunio. Nijedan drugi izborni zakon nije promenjen, niti se to radi u predizbornoj godini. To je demokratsko pravilo koje važi i u EU. To se jednostavno ne radi i neće se menjati izborni zakon. Znate, oni pričaju priču, onom delu javnosti koji takvu priču i želi da čuje.

Da li će na Dan zaljubljenih biti raspisani vanredni parlamentarni izbori?

- Drago mi je zbog medija... Vrlo lep dan, Dan ljubavi i vina. Vredno radimo i dalje bavimo se svakodnevnim političkim aktivnostima, ništa ne bojkotujemo, ako mogu to tako da prokomentarišem. Ne bojkotujemo građane i birače u Srbiji. Da li će i kada biti izbori ne zavisi samo od takvih sitnica: "Evo biće Dan ljubavi i simbolično se raspišu izbori". To zavisi od mnogih okolnosti. Niko još takvu odluku o raspisivanju izbora nije doneo. Moralo bi da zasedaju organi naše stranke i da odmerimo stavove nas u GO i Predsedništvu SNS, a sa druge strane odmeriti dobro i šta je u interesu Republike Srbije u ovom momentu. Mi jesmo članovi SNS, najjače političke stranke u Srbiji, ali i regionalno. Baš zato što smo odgovorni za vođenje Srbije danas, a i u budućnosti na nama je da vodimo računa o interesima Srbije. Te odluke se ne donose jednostavno i lako, kako to opozicija misli. Možda su oni tako radili, pa su zato tako i prošli.

foto: Stefan Kojić

Stiče se utisak da je većina funkcionera u SNS za izbore?

- Iskreno da kažem da preovladava takvo mišljenje, jer nije lako da slušate i gledate te optužbe i izmišljotine kako veći deo Srbije nije zadovoljan, kako ih na protestima ima 5 miliona, 7 miliona, možda i više nego što ima građana u Srbiji. Naravno da članovi SNS koji veruju u politiku koja se sprovodi u ovoj državi od strane našeg rukovodstva, pre svega od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića žele da provere to poverenje i da Đilasu, Jeremiću i onima koji čine rukovodstvo SzS kažu da to što oni pričaju nije istina. Ono što je interesantno je to da upravo opozicija, oni koji sebe bar tako nazivaju SzS ne traži izbore. To je prvi put u istoriji, ne samo Srbije, nego na međunarodnoj sceni da opozicija neće izbore, sve drugo hoće samo ne žele izbore. Valjda se uzdaju u to da će doći na talasu ulice ili da će im, kako je to rekao Vuk Jeremić pomoći neko s polja, ne znam samo na koga je mislio da će pomoći Vuku Jeremiću i Đilasu da se vrate na vlast.

Vređanje, bahatost, nasilje uvelo se kao pravilo u politički život Srbije?

- To oni uvode. Upravo SzS je odlučio valjda da im to bude politička platforma i da prosto kreiraju takvo mišljenje da je normalno tući političke neistomišljenike, spaliti mu automobil. Vidim da im je jedan deo političkog programa svakako uvrede na račun žena koje se bave politikom i novinarki. To je jedini segment njihovog političkog delovanja koji je prepoznatljiv: nasilje, uvrede, poniženje. Oni na taj način kreiraju i atmosferu podele Srbije. SNS se s druge strane zalaže za drugačiju politiku. Mi smo za to da u Srbiji postoji različitost političkog mišljenja, ali da je svaki građanin slobodan i ravnopravan i ne želimo da neko nekog deli. Njima je jedini politički program "mi i oni" i podizanje Berlinskog zida između građana Srbije.

Kada smo kod vređanja žena imao situaciju da se vlast drži po strani i osuđuje vređanje i nasilje od strane opozicije, a da s druge strane opozicija tvrdi da je ona vređana, naprimer Aleksandra Jerkov tvrdi da je nazivana "ustaškom kurvom", zatim tvrde da Srbislav Filipović i nije imao automobil, kako to komentarišete?

- Sama sam bila žrtva tog verbalnog političkog nasilja od strane sada predsednika jedne političke stranke, Sergeja Trifunovića. Pre toga sam bila podvrgnuta fizičkom i verbalnom nasilju od strane političkog lidera Dveri Boška Obradovića koji je sada takođe čelnik SzS i jedan od najbližih saradnika Dragana Đilasa. Želim da kažem da su opasne takve pojave koje kazuju da sve žene koje drugačije politički razmišljaju od Đilasa, Obradovića i Jeremića nisu poželjne na srpskoj političkoj sceni Srbije. Da je normalno da im priđete i da im najbrutalnije reči kažete. Ono što je još opasnije je taj zid ćutanja u delu javnosti koji je vrlo glasan kada se samo pomenu naznake bilo kakvih uvreda bilo kog političara ili žene nekog političara iz SzS i svakako ćutanje poslanica koje danas kažu da su u SzS. Na poslednjoj sednici koju smo imali prilokom usvajanja Zakona o budžetu reči koje je Sergej Trifunović napisao naišle su na odobravanje tih poslanica. On me je nazivao i fuksom i objašnjavao više puta zašto po njemu ja to jesam. Svakako bilo koju ženu u javnom životu i bilo ko da nazove takvim epitetima naići će na moju osudu, ali i osudu žena koje se bave politikom u SNS. Samo to treba da se dogodi i na isti način kao što se dešava i kod nas.

Maja Gojković u razgovoru za Espreso
Maja Gojković u razgovoru za Espresofoto: Stefan Kojić

Kako vidite izbor Sergeja Trifunovića za lidera PSG?

- Dobrodošao u politiku. On bar nije licemer pa da kaže kako nije političar?! On je političar. Videćemo, kakvi će biti njegovi rezultati. Moram svima da objasnim da tu nema nijedno novo lice, to su politički spinovi kao "nova lica u politici". Koliko znam i Sergej i Bane Trifunović su poznati po tome što su se od 2000. do danas nebrojano puta penjali po binama i podržavali Borisa Tadića i Dragana Đilasa u različitim kampanjama. Za mene to nije ništa novo, nego je samo sada Sergej Trifunović onako zvanično ušao u politiku, a da li i koliko vredi pokazaće građani na izborima. Verovatno mu je deo političkog programa, a u odnosu na sprovođenje rodne ravnopravnosti da kada nemaš šta da kažeš i da argumentovano učestvuješ u raspravi sa nekom ženom, ti joj reci da je kurva i završio si stvar.

Zanima me Vaš lični doživljaj kada Vas je Sergej Trifunović izvređao i nazvao svim tim imenima, kako ste se kao žena, ne kao predsednica Skupštine tada osećali?

- Grozno. Kako može neka žena da se oseća tada? Pogotovo kada se 28 godina bavite politikom i nemate iza sebe nikakve repove ni u privatnom niti u političkom životu i najednom vam neko oceni vaše političko delovanje tako što napiše: "Ti si kurva" ili "Izvinjavam se ženama lakog morala što sam Maju Gojković upredio sa vama". On se nije izvino meni. U poslednje vreme postoji grupa političara koji misle da je takvo ophođenje najnormalnije i valjda misle da se na takvom političkom programu i dobijaju glasovi građana Srbije. Ja ću svakako preživeti takve udarce i takve prostakluke, ali kako je mojoj porodici, mojoj majci, bratu i ljudima koji me vole i poštuju o tome ne treba da komentarišem. Teško mi je, naravno.

Da li ste se posavetovali sa nekim tada u smislu da li da reagujete ili ne?

- Ne, reagovala sam samostalno i srcem. Ne znam da li sam politički dobro reagovala, ali to je bila emotivna reakcija srcem. Znate, u jednom političkom duelu na RTS sa Marinikom Tepić sam od nje čula nešto što me je zapanjilo. Da mi nemamo porodice i da smo mi političari?! Ne znam, ako neko može da bude toliko hladan, onda mi je jasno zašto imaju toliko malo glasova na izborima. Ja mislim da su i suze ok u politici i da se toga uopšte ne treba stideti, jer ja sam samo običan čovek.

foto: Stefan Kojić

Da li će možda vređanje i cirkus u parlamentu biti okidač za izbore?

- Oni prave cirkus od sebe. Ne dozvoljavam da neko pomisli da će od Narodne skupštine Srbije napraviti cirkus i tako i vodim sednice i vrlo striktno kažnjavam poslanike koji pokušavaju da obesmisle rad parlamenta. Nisu nas građani birali da obesmislimo parlament nego da donesemo zakone koji će uticati na njihov bolji život u svakom smislu. To što oni žele da prave cirkus od sebe i što je to loš amaterski cirkus, to se uvek vidi na izborima. Ne treba tako gledati da kao neko voli da pravi neke bezvezne skečeve i da popuni taj dan u medijima time što je interesantan, ali ne baš mnogo pametan da će to uticati na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Naš parlament i naša institucija dobro radi, deo opozicije, jer kada smo pravili radni ručak sa predsednikom Slovenije deo opozicije se odazvao i razgovarao sa Pahorom o važnim političkim temama. SNS nema razloga da beži od izbora, mi verujemo u ono što radimo i da to ima podršku.

Ko je od opozicije došao tada?

- Došli su mnogi i nisu rekli mi ćemo bojkotovati. Bojkotovali su ti iz SzS. To je jednostavno bio jedan politički manevar da toga dana popunite deo medija i da se izmišlja da niste bili, pa bili ste na odborima i tako dalje. Prema tome na delu su laži i obmane.

Aktuelne su i promene u SNS, jednom ste izjavili da su mnogi funkcioneri proveli dosta vremena u nekim foteljama, da li i dalje mislite tako?

- Neki su me napali zbog toga, ali ja i dalje mislim tako. Da, treba naše rukovodstvo da se podmladi, da šansu dobiju neki drugi ljudi, mlađi političari koji svakako postoje u SNS koji imaju neke nove ideje, novu energiju. To je neminovno. To se i očekuje u SNS. Mislim da Aleksandar Vučić treba da ostane na mestu predsednika stranke i da on to dobro radi. Naravno da postoje različita mišljenja po nekim pitanjima, ali to treba da ostane u stranci, a da svi jedinstveno branimo donešene odluke. Samo kada smo jedinstveni onda smo jaki. Što se tiče Vlade Srbije, svakako će pre ili posle izbora doći do promena, jer ne znam da postoji nasledno pravo, pa da zauzmeš jednu poziciju i da misliš da je nenormalno da te neko zameni. Treba dati šansu i drugim političarima, ja mislim da imamo sjajne ljude koji sada rade u lokalnim sredinama a mogli bi da budu ministri. Naprimer Miloš Vučević, gradonačelnik Novoga Sada, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je odličan političar, Irena Vujović kao mlađa političarka koja odlično vodi Opštinu Savksi venac i takvih u SNS je dosta. Zbog nekih novih ideja i rešenja treba promešati karte pa čak i ljude. To je moje razmišljanje koje ću reći i u SNS. I spremna sam opet na napade, otvorene i one prikrivene spinovane u medijima.

foto: Stefan Kojić

Toga je bilo dosta?

- Dugo sam u politici i znam odakle vetar duva.

Kako je u SNS odjeknulo hapšenje Dragoljuba Simonovića?

- Normalno, u demokratskim strankama, državama i sredinama da ako postoje indicije da je neko učestvovao u nekom delu koje podleže sankcionisanju da bude priveden i da se protiv njega pokrene određeni postupak. Ne vidim ništa sporno.

Nije izazvalo turbulencije u članstvu?

- Ne i svakako je jasno da niko neće biti pošteđen ako postoje indicije da je uradio nešto. Ja ne presuđujem nikome. Treba svakome omogućiti normalno suđenje, a pravosudni organi će donositi odluke i na njih neće uticati političke partije.

Opozicija je reagovala tako što tvrdi da je on žrtvovan?

- Tipično za Srbiju. Prvo hajka, nađite počinioca, kao da počinioca treba da nađe politički vrh. To je tako bilo za vreme njihove vlade. Setite se da su oni politički procesuirali ministra Gorana Kneževića, koji je posle jednogodišnjeg pritvora oslobođen i nije ništa uradio. To su hajke iz njihovog vremena. Sada kada je policija izašla sa određenim dokazima i tužilaštvo i kada je neko priveden i procesuiran onda je druga priča. Što on? Pa neka daju spisak koga bi oni da uhapse i eto. Klasičan SzS.

foto: Stefan Kojić

Šta mislite da će se u narednom periodu dogoditi u vezi sa Kosovom i Metohijom?

- Kada padne vlada, dok se neizabere nova postoji Vlada koja može da ukine takse, tako da taj deo ne stoji. To je jedna velika igra i mi ćemo biti strpljivi. Jedini uslov da nastavimo dijalog i traženje kompromisnog rešenja jeste ukidanje taksi. Ne može da postoji bilo kakvo sredstvo ucene nama u Beogradu da bi nastavili dijalog. nama je u interesu da nađemo kompromisno rešenje i da omogućimo Srbima da normalno nastave život na KiM. Postoji Rezolucija 1244, Briselski sporazum kojih se Priština nikada nije pridržavala. Nisu primljeni u Unesko, nisu primljeni u Interpol, 13 država ih je već otpriznalo u poslednjih godinu i nešto dana. Suočeni time i odlukom EU da im ne uvede bezvizni režim krenuli su u radikalizaciju. Velika je odgovornost i na zemljama koje sarađuju s njima da ih ubede da ukinu takse. Mi smo tu da nastavimo razgovor.

Koliko je realno da EU i li SAD ne može da ubedi Prištinu da ukinu takse, a kao žele?

- Vlasti u Prištini su sami rekli da oni ne vode samo svoju politiku, da se oslanjaju na politiku nekog drugog. Nisam sigurna i nisu me ubedili da su oni samostalno doneli odluku o taksama. To govorim u svoje ime, to je moje lično mišljenje i ne govorim u ime državnog vrha Srbije. Moj lični osećaj je da bi i EU i SAD mogle mnogo toga više da urade sa vlastima u Prištini.

Pogledajte kompletan Intervju sa Majom Gojković:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.