ODLUČUJUĆA NEDELJA U PRIŠTINI: Budžet, štrajkovi, takse, izbori... Ko će PREŽIVETI, a ko OTPADA?
Paklena nedelja pred Prištinom, Foto: AP

biti ili ne biti

ODLUČUJUĆA NEDELJA U PRIŠTINI: Budžet, štrajkovi, takse, izbori... Ko će PREŽIVETI, a ko OTPADA?

Kosovo potresaju i sve masovniji štrajkovi u javnom sektoru. Nezadovoljni su prosvetari i zdravstvo, pridružili su im se na jedan dan i službenici u opštinama u Prištini, a obustavu rada najvljuju i carinici

Objavljeno:

Nakon sastanaka koji se tiču usvajanja problematičnog budžeta za 2019. godinu, Prištinu očekuje dramatična nedelja u kojoj bi mnoge stvari mogle da se raspletu... Samo još nije poznato u kom pravcu i ko će na političkoj sceni u kakvom stanju dramatične promene dočekati, pišu albanski mediji.

Očekuje se da naredne nedelje padne finalna odluka o taksama na robu iz Srbije i BIH. Ako prođe inicijativa koju guraju Tači i Veselji, pod pritiskom SAD, da se takse suspenduju na određeno vreme, barem do početka dijaloga u Briselu, Haradinaj, vatreni zagovornik taksi, mogao bi da se nađe na vetrometini. Izgubio bi podršku koalicionih partnera, a opozicija mu već duže vreme diše za vratom, tako da bi moglo doći do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Šta bi doneli ti izbori i ko bi sa kim formirao vlast, velika je nepoznanica, jer još uvek nema ozbiljnijih procena o stanju na kurentnoj stranačkoj sceni u Prištini.

Kosovo potresaju i sve masovniji štrajkovi u javnom sektoru. Nezadovoljni su prosvetari i zdravstvo, pridružili su im se na jedan dan i službenici u opštinama u Prištini, a obustavu rada najvljuju i carinici.

Haradinaj nema načina da reši ovaj problem, jer povećanje plata ne može da se izvede iz budžeta koji još nije usvojen, a kancelarija MMF u Prištini je juče savetovala da se to nikako ne čini, ukoliko vlada ne želi da bankrotira.

Sva otvorena pitanja, kako stvari stoje, biće rešavana naredne nedelje. Zajedno sa pripremama za dijalog u Briselu od kojeg Priština očekuje da konačno dobije priznanje nazavisnosti od Srbije, a sve više se govori i o mogućoj korekciji granica.

Zato će predstojeća sedmica biti vrlo burna i zanimljivo je da se vidi kakve će odluke pasti u Prištini. Kako sada stvari stoje, najveći pobednik bi na kraju mogla da bude opozicija, specijalno Samoopredeljenje i Demokratska liga Kosova, koja očekuje pobedu na eventualnim izborima i preuzimanje vlasti, što bi sigurno dovelo i do velikih promena u smeru dijaloga u Briselu.

Pitanje je samo da li bi Zapadu odgovarala ovakva promena, s obzirom da i Vašington i EU očekuju da na proleće dođe do finalnog razrešenja "kosovskog pitanja" ili bi bilo realnije nazvati ga "kosovskim čvorom"?

BONUS VIDEO:

BABIĆEV VOZAČ UHAPŠEN ZBOG TEŠKOG DELA PROTIV BEZBEDNOSTI! Vozio velikom brzinom i NIJE SE ZAUSTAVLJAO! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/D. K./Kosovaonline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.