ŠTA SE STVARNO DEŠAVA U PRIŠTINI? Ukidanje TAKSI, prevremeni IZBORI, američke SANKCIJE, pad HARADINAJA... A SRBIJA?
Ništa od jedinstva o kojem su govorili, Foto: Profimedia, Beta/Armenija Zajmi Bešević, Dragan Kadić

espreso istražuje

ŠTA SE STVARNO DEŠAVA U PRIŠTINI? Ukidanje TAKSI, prevremeni IZBORI, američke SANKCIJE, pad HARADINAJA... A SRBIJA?

Jedini način da se Haradinaj donekle izmigolji iz pat pozicije bilo bi kreiranje nekakvog sukoba sa Srbijom, ali teško da bi mu Zapad u ovoj situaciji tako nešto dozvolio

Objavljeno: 14:13h
Dejan Katalina

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet održao je danas sastanak sa trojicom trenutno najuticajnijih političkih ličnosti u Prištini - predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem.

foto: Printscreen

Bio je ovo prvi sastanak, posle dužeg vremena, na kojem su ljuti politički rivali Tači i Haradinaj sedeli za istim stolom, što samo govori da se radilo o vrlo važnom susretu koji bi mogao da promeni kurs dosadašnje politike i razreši neke nedoumice oko toga kako će izgledati budući dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

foto: Espreso

Nakon sastanka, nijedan od trojice lidera nije želeo da o njemu govori nešto više medijima. Tači je kazao da je sastanak bio redovan i uobičajen, te da je najviše bilo reči o jačanju saradnje između SAD i tzv. Kosova.

Haradinaj je po stoti put kazao da takse ostaju na snazi dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, ali je dodao i nešto što deluje zanimljivo.

Bez obzira ko ode sa scene, a ko na njoj ostane, prioritet je Kosovo. Razumem važnost dogovora sa Srbijom, kao i cenu teritorije i Zajednice srpskih opština. Ali, mi ne možemo da se vratimo u 17. februar. Takse su naša suverena odluka i nema razloga da je menjamo. One su ozbiljna odluka i Srbija nema prava da nam postavlja bilo kakve uslove - kazao je Haradinaj.

Jasno je da bi Haradinaj izgubio kredibilitet kod kuće kad bi tek tako povukao odluku koju je tako fanatično branio proteklih meseci. Međutim, i Tačiju i Veseljiju je jasno da takse moraju biti makar suspendovane, kako Vašington i EU zahtevaju, da bi uopšte došlo do početka dijaloga sa Srbijom i prilike za kakav-takav dogovor koji Zapad očekuje kao rešenje "kosovskog pitanja".

Ovo neslaganje vladajuće koalicije, koja je i onako krhka i sklepana na jedvite jade, koristi opozicija, tačnije dve najveće opozicione partije Demokratska liga Kosova i Samoopredeljenje, insistirajući na prevremenim izborima. Lider samoopredeljenja Aljbin Kurti je juče za skupštinskom govornicom pretio Tačiju da će "izvesti narod na ulice", a predstavnici Demokratske lige smatraju da su Haradinajevoj vladi dani odbrojani i da više nema kredibilitet kod građana.

foto: Fonet

Što se građana tiče, oni s velikim napetošću iščekuju rasplet ovih previranja, i sami podeljeni između podrške saradnji sa Amerikancima, tradicionalnim zaštitnicima Albanaca, što bi podrazumevalo ukidanje taksi, i patriotizma i mržnje prema Srbiji na kojima insistira Haradinaj i zbog kojih SAD mogu uvesti sankcije tzv. Kosovu.

Haradinaj je tako priteran u ćošak. Vizna liberalizacija nije prošla i pitanje je da li će do toga doći u skorijoj budućnosti, a to je nešto što je on obećao građanima Kosova i što su najviše priželjkivali. Pad taksi je, po svemu sudeći, samo pitanje trenutka, a zajedno sa njima lako može pasti i njegova vlada.

Budžet za ovu godinu još nije usvojen u Skupštini zahvaljujući opstrukciji opozicije i nedostatku kvoruma otkad je bojkotuju pripadnici Srpske liste.

Štrajk u javnom sektoru se sve više širi i država nema sredstava da ga zaustavi traženim povećanjem plata za 30 odsto.

Jedini način da se Haradinaj donekle izmigolji iz pat pozicije bilo bi kreiranje nekakvog sukoba sa Srbijom, ali teško da bi mu Zapad u ovoj situaciji tako nešto dozvolio.

Šta je onda realno očekivati?

Zapadu treba politička scena u Prištini koja se neće opirati direktivama iz Brisela i Vašingtona. Za sada tim putem ide Tači, a sledi ga Veselji. teško da bi takve partnere mogli dobiti u Kurtiju i Mustafi. Zato i dalje pokušavaju da nagovore Haradinaja da ne bude tako zadrt i da popusti, pa je logično očekivati da nastave da ga pritiskaju dok ne popusti.

foto: Printscreen RTS

Šta Srbija ima od toga?

Verovatno ništa, osim kupovine vremena. Kad tad će se morati sesti za pregovarački sto u Briselu i potpisati dokumenta koja se, verovatno, već uveliko spremaju u Vašingtonu.

To što Zapad vrši pritisak na Prištinu i traži neku vrstu ustupaka za Srbiju može da bude samo upozorenje Beogradu da konačni sporazum neće biti nimalo bezbolan. Ukidanje taksi biće, po svemu sudeći, jalova pobeda Srbije pred finalni udarac koji se sprema na proleće. Jedina nada bi bila pobeda opozicije na prevremenim izborima u Prištini, koja bi pregovore mogla da opstruira i priču vrati na sadašnje stanje - "zamrznuti konflikt", koji, kako se čini, na određeni način odgovara obema stranama. Za sada.

Zapad, s druge strane, želi jasniju situaciju u regionu, pogotovo pošto su Grčka i Makedonija uspela da postignu sporazum oko imena koji je do juče delovao kao naučna fantastika i koji će sada poslužiti kao primer kompromisnog rešenja svim zemljama u regionu.

BONUS VIDEO:

POŽAR U CENTRU BEOGRADA: Goreo stan u Majke Jevrosime (KURIR TV)

(Esprseso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.