HAŠIME IZDAJNIČE! HARADINAJ URLAO NA TAČIJA, UMALO DA SE POTUKU! Otkrivamo sve detalje ALBANSKOG RASKOLA na Kosovu
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, Foto: Profimedia

SAZNAJEMO!

HAŠIME IZDAJNIČE! HARADINAJ URLAO NA TAČIJA, UMALO DA SE POTUKU! Otkrivamo sve detalje ALBANSKOG RASKOLA na Kosovu

Šta se desilo u kući Badžeta Pacolija

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Pukla tikva! Ova narodna izreka najbolje bi opisala odnos premijera i predsednika takozvane Republike Kosovo Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Skoro svi mediji sa Kosova preneli su vest da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači posvađali u kući ministra spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo Bedžeta Pacolija, a Espreso vam otkriva detalje svađe.

Nije tajna da odavno vlada netrpeljivost između Haradinaja i Tačija te su njihove oprečne izjave napravile ozbiljan problem Kosovu sa SAD, koji otvoreno traže da se iz Prištine čuje jedan, a ne dva glasa.

- Pacoli je, kao najbogatiji Albanac i čovek koji mnogo znači za nezavisno Kosovo dobio zadatak iz Vašingtona da kako zna i ume pomiri Haradinaja i Tačija. On ih je pozvao kod sebe u vilu, ali tamo je umesto mira buknuo pravi rat. Pale su teške reči, baš je bilo mučno slušati ta vređanja - otkriva za naš portal izvor blizak predsedniku tzv Kosova.

Prema njegovim rečima sukob Haradinaja i Tačija je izbio kada je trebalo da se dogovore ko će da vodi "glavnu reč kod Amerikanaca".

- Tači tvrdi da ima otvorenu podršku administracije Donalda Trampa, dok Haradinaj s druge strane tvrdi da ga podržava Dip stejt. U jednom momentu Haradinaj je ustao i vikao na Tačija: "Ti si izdajnik, da ti nije mene nikada ne bi bio predsednik". Bilo je jezivo - prepričava nam naš izvor detalje vatrenog obračuna.

Hašim Tači je odmah nakon ovog okršaja pisao predsedniku SAD Donaldu Trampu i otvoreno mu poručio: "Rešiću problem".

„Imali smo sukob u kući Bedžeta Pacolija, i od tog dana se nisam sastao sa Tačijem“, rekao je Haradinaj za portal „Syri.net“.

On je dodao da je sukob koji se desio između njih dvojice zapravo „imao veze sa pitanjima Kosova“.

„Ne mogu da kažem više o tome šta se desilo prilikom tog susreta“, rekao je Haradinaj.

Nakon ovog sukoba sve otvorenije se na Kosovu priča o padu vlade i novim izborima.

Naša saznanja da je sukob Haradinaja i Tačija oko naklonosti Vašingtona ključni za Albance i da je to kap koja je prelila čašu indirekto je potvrdio danas gospodar Kosova Kadri Veselji.

foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Predsednik kosovskog parlamenta izjavio je da bi Pristini trebalo da budu bitniji odnosi sa SAD, a ne nametnute takse za proizvode iz Srbije i BiH.

Veselji je potvrdio da su Sjedinjene Države tražile suspenziju tih taksi i to je, kako je rekao, zahev američkog predsednika Donalda Trampa.

"Međutim, mi sada ne govorimo o taksama, već o odnosima sa SAD i međunarodnom zajednicom. Mi smo partneri sa SAD, a od njih je stigao predlog da takse budu suspendovane, što je zahtev predsednika Donalda Trampa", rekao je Veselji, preneli su prištinski mediji.

On je ocenio da je dobro to što je zahtev SAD za suspenziju, a ne za ukidanje te mere, te dodao da je o tome bilo reči i na nedavnom sastanku Ramusa Haradinaja sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom.

Dodao je da su SAD uvek bile uz Kosovo u svakom trenutku, što je, kako je ocenio, "od velikog značaja za državnost i integritet Kosova".

"SAD su uvek bile uz nas. SAD i Kosovo treba da budu jedno. Konfrontacija i sučeljavanje sa državom koja je garancija našeg suvereniteta i nase teritorije nije dobra za Kosovo", rkao je Veselji, prenela je RTK2.

Veselji je rekao i da konstantno radi na tome da Kosovo bude što bliže SAD i da će na tome uvek raditi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.