NEMA TU OZBILJNIH IMENA: Oglasio se Šarčević povodom podrške PROFESORA i SARADNIKA protestima!
Ministar Šarčević tvrdi da na protestima nema ozbiljnih imena!, Foto: Nebojša Mandić

tvrdi!

NEMA TU OZBILJNIH IMENA: Oglasio se Šarčević povodom podrške PROFESORA i SARADNIKA protestima!

"Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena", kaže ministar Šarčević

Objavljeno:

Ministar prosvete Mladen Šarčević je povodom podrške akademske zajednice građanskim protestima, da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta. Šarčević je dodao da među profesorima i saradnicima koji su podržali proteste “nema ozbiljnih imena”.

"Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena", kaže ministar Šarčević za N1.

Odgovarajući na pitanje šta misli o podršci akademske zajednice građanskim protestima, Šarčević je rekao da, ako neko pažljivo pročita sve zakone o obrazovanju, može da kaže da u obrazovnim ustanovama nema bavljenja politikom, ali i da je neumesno praviti spiskove na fakultetu.

"O kom obimu profesora govorimo, znate koliki je sistem obrazovanja. Imate tri, četiri fakulteta gde je to ozbiljnije, koji su tradicionalno okrenuti opoziciji i imate gomile gde je to minorno. Je l’ trebalo ja da brojim i pravim spiskove ko je protiv te teze, to je besmisleno", ističe Šarčević.

On kaže i da mu ta podrška ne smeta.

"Pitajte bilo kog dekana ili fakultetskog profesora da li sam mu išta rekao, da li sam ikog pozvao, a sve ih znam lično. To je njihova stvar", kaže on.

Kaže i da mu je bilo smešno kad je video neka imena, koja su, kako je rekao, vršila vlast.

Neko ko ima politički integritet, pristalica je jedne političke opcije, on to može da kaže, ne mora da stoji da je i na tom fakultetu i da se pravi spisak. To je neumesno, ako počnu da rade škole, vrtići, šta ćemo dalje. Nema politike u školama. Postoji kodeks da se to ne radi", kaže on.

Ocenio je i da je 610 ljudi malo.

Građanske proteste “Jedan od pet miliona” do sada su podržali profesori i saradnici Filozofskog fakulteta, a potom i Fakulteta političkih nauka. Podrška je ubrzo zatim stigla i od profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Beogradu.

U međuvremenu, oko građanske proteste je su podržali i nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i nastavnici univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U svom proglasu su naveli da potpisnici aktuelne proteste vide kao izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva.

Protesti “1 od 5 miliona” održavaju se u Beogradu već dva meseca unazad, a organizovani su i u Novom Sadu, Kragujevcu, Prokuplju, Nišu, Kuršumliji, Šapcu, Čačku, Zaječaru, Boru, Velikom Gradištu, Trsteniku....

Prve demonstracije pod sloganom "Stop krvavim košuljama" održane su 8. decembra, a povod je bio napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Drugi i treći protest održani su pod sloganom „Jedan od pet miliona“ , a povod je bila poruka predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića da neće ispunjavati zahteve opozicije, „makar se na protestima skupilo i pet miliona ljudi“.

Protesti se održavaju bez stranačkih obeležja, a na njima se već mesecima pojavljuju lideri više opozicionih stranaka.

BONUS VIDEO:

ŠOU ANDREE TRINKIJERIJA PRED RITAS: Ako ne znaš da plivaš, skoči u vodu i plivaj (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.