KAKO SE MILOŠEVIĆ ZAUVEK ZAMERIO RUSIMA: Hrvati se i dalje bave PUTINOVOM POSETOM Beogradu
Zamerio se Rusima zbog Jeljcina: Slobodan Milošević, Foto: Profimedia

ljubomora, šta li je?

KAKO SE MILOŠEVIĆ ZAUVEK ZAMERIO RUSIMA: Hrvati se i dalje bave PUTINOVOM POSETOM Beogradu

U tim uslovima komunistička elita koketira s nacionalizmom da bi se održala na vlasti, a najbolji primer toga je Slobodan Milošević

Objavljeno:

Vladimir Putin došao je i otišao iz Beograda. Oduševljeni Srbi pisali su brojne hvalospeve na račun rusko-srpskog prijateljstva, ali tek sada počinje analiza tog odnosa, pišu hrvatski mediji.

Upravnik instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović priča da su u samim počecima Rusi postavljali pravila igre.

- Odnos Srba i Ruskog carstva u tom periodu (1809.godine) bio je odnos velike imperije koja ima svoje imperijalne interese i značajan je faktor u međunarodnim odnosima i male zemlje koja se prilagođava datim situacijama i interesima velikih sila - kazao je Pavlović.

I dok je rana istorija odnosa obležena jednostavnim iskorišćavanjem srpskih ustanaka protiv Turaka za širenje ruskog uticaja na Balkanu, dvadeseti vek nudi ipak malo drugačiju sliku.

foto: Wikipedia

Sovjetski savez i Jugoslavija nisu imali baš bajne odnose zbog trzavica između Staljina i Tita, ali pad komunizma donosi i rast nacionalizma.

- Nasilan raspad naše zemlje doveo je do toga da druge komunističke zemlje budu oprezne te tako imamo i 'baršunasti' raspad Čehoslovačke. U tom razdoblju, svi su bili zaokupljeni svojim unutrašnjim pitanjima. U tim uslovima komunistička elita koketira s nacionalizmom da bi se održala na vlasti, a najbolji primer toga je Slobodan Milošević - kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Istovremeno to u Rusiji radi Boris Jeljcin koji se tokom avgustovskog puča 1991. protiv Gorbačova već nalazi u državnoj upravi. Visokopozicionirani Jeljcin nakon puča razvija negativan odnos s Miloševićem jer je jugoslovenski predsednik među retkim svetskim liderima koji je podržao taj pokušaj vojnog udara između 19. i 21. avgusta.

Kako to u svom radu "Kraj Sovjetskog Saveza - Perestrojka bez Gorbačova" navodi Branko Caratan: "Čitav svet osudio je puč u Moskvi, osim Arafata, Sadama Huseina, Gadafija, portugalskih, francuskih i kineskih komunista, novoformirane KPJ, SKJ pokreta za Jugoslaviju, službene Srbije te Socijalističke partije Srbije. U Beogradu je ministra spoljnih poslova Srbije puč u Moskvi označio kao unutrašnju stvar Sovjetskog Saveza, a Mihajlo Marković, potpredsednik i ideolog Socijalističke partije Srbije bio je srećan što su pučisti pokušali da eliminišu ideju saveza suverenih država. Jugoslovenska diplomatija izrazila je u povodom puča samo nadu da će se problemi riješiti u okviru ustava.

foto: Youtube printscreen

Jeljcin je uskoro preuzeo vlast u Rusiji i bilo je jasno da neće tako lako preći preko Miloševićevih postupaka.

Nakon odlaska Miloševića s vlasti i njegove smrti u Hagu, rusko-srpski odnosi se blago menjaju. Ovde ćemo citirati Envera Halilovića i njegov rad "Bosna i Hercegovina na ledu između Zapada i Ruske Federacije".

- Povodom smrti Miloševića u sudskoj ćeliji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, optuženog za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, državna Duma je donela rezoluciju (15. 3. 2006.) pod nazivom 'O smrti bivšeg predsednika Savezne republike Jugoslavije S. Miloševića'. U navedenoj rezoluciji državna Duma: (1) krivi Međunarodni kazneni sud u Hagu za smrt Miloševića, (2) kritikuje njegov dosadašnji rad, i (3) traži od njegovog osnivača, Veća bezbednosti UN, preispitivanje svrsishodnosti daljeg postojanja ovog suda.", piše Halilović.

Naredne godine počinje prava kampanja glorifikovanja Rusije gde tadašnje srpske vlasti vide da im to donosi najviše političkih poena.

BONUS VIDEO:

ŠOK NA SASLUŠANJU: Badžin sin osumnjičen da je iz vile direktora Granda odneo satove u vrednosti 100.000 € sad tvrdi nešto NEVEROVTNO! Evo šta je sa njegovim DNK (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.