POČEO KONAČNI OBRAČUN MEĐU ALBANCIMA: Veselji tražio SUSPENDUJTE TAKSE, Haradinaj mu ODMAH ODGOVORIO!
Na krv i nož: Haradinaj i Veselji, Foto: Beta/ Armenija Zajmi Besevic

rasplet sukoba

POČEO KONAČNI OBRAČUN MEĐU ALBANCIMA: Veselji tražio SUSPENDUJTE TAKSE, Haradinaj mu ODMAH ODGOVORIO!

U pismu Haradinaj navodi da će doći do ponovnog usvajanja odluke o taksama ako predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom

Objavljeno:

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da ostaje pri stavovima koje je izneo u pismu ambasadorima zemalja velike petorke i šefici kancelarije EU na Kosovu i da neće biti ukidanja takse za srprske proizvide bez uslova koje je izneo u tom pismu.

Haradinaj je to rekao na konferenciji za medije nakon današnje sednice Vlade. On je naveo da je u pismu ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i šefici kancelarije EU na Kosovu tražio garancije da se održi konferencija o Kosovu čiji će rezultat biti medjusobno priznanje Kosova i Srbije.

Haradinaj je u pismu izrazio uverenje da se u 2019. može postići sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim nerešenim pitanjima, uključujući i ratnu reparaciju, prava manjina na Kosovu i Srbiji, kao i različita ekonomska, socijalna i kulturna pitanja koje vode ka medjusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u UN.

On je zatražio od SAD i EU da konferencija ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine.

Uz to, Haradinaj ima i posebne zahteve prema EU među kojima su i neki koji se ne tiču direktno procesa normalizacije odnosa - da EU odobri bezvizni režim za gradjane Kosova, zatim primenu sporazuma o energetici sa Srbijom i uklanjanje svih vancarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu, usluge i gradjane Kosova.

Haradinaj je tražio i zabranu svih akcija koje predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije vode protiv Kosova na lokalnom, regionalnom ili medjunarodnom planu.

U pismu Haradinaj navodi da će doći do ponovnog usvajanja odluke o taksama ako predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom, priznavanjem Kosova i njegovim članstvom u UN.

Haradinaj nije hteo da komentariše jučerašnju objavu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljia i novinare je uputio da se obrate Veseljiu, ali je potvrdio da je sa njegovim stavovima bio upoznat pre nego što su oni objavljeni.

Predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je da ne treba ukinuti taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH već da je treba "suspendovati na rok od 120 dana".

- Ako i posle 120 dana nemamo novu situaciju, kada će se ponašanje Srbije i BiH iz korena promeniti, onda će se nastaviti sa istom taksom, ali i drugim odlukama koje automatski vode ka punom reciprocitetu sa ove dve zemlje - napisao je Veselji na Fejsbuku.

BONUS VIDEO:

SIN GENERALA BADŽE DOVEDEN SA LISICAMA NA RUKAMA I NOGAMA: Saša Popović stigao na suđenje, a ovako se PRVI PUT u javnosti pojavio sa suprugom! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.