KOLINDA O SRPSKOJ DECI KOJA NE USTAJU DOK SE PEVA HIMNA: Cela Hrvatska je čekala da se ona izjasni
Kolinda je bila poprilično jasna!, Foto: Profimedia

EVO ŠTA JE REKLA

KOLINDA O SRPSKOJ DECI KOJA NE USTAJU DOK SE PEVA HIMNA: Cela Hrvatska je čekala da se ona izjasni

Govoreći o objavi snimka dece u Vukovaru koja nisu ustala na intoniranje hrvatske himne, predsednica je poručila kako se država ne mora voleti, ali se njene institucije i simboli moraju poštovati.

Objavljeno: 15:27h

Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju za N1 televiziju. Jedna od brojnih tema bio je skandal s objavom snimke srpske dece koja ne ustaju na hrvatsku himnu koju je objavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Govoreći o objavi snimka dece u Vukovaru koja nisu ustala na intoniranje hrvatskehimne, predsednica je poručila kako se država ne mora voleti, ali se njene institucije i simboli moraju poštovati.

"Moj je stav vrlo jasan, ovu državu ne morate voleti, međutim, ovo je vaša država, morate je poštovati, i njene institucije, i njene simbole. S druge strane, kad je reč o deci, apsolutno ne smemo manipulisati decom. Naravno, oni jesu indikator razmišljanja starijih, ali treba da se svi zajedno zapitamo o tim pojavama u društvu, zašto je do toga došlo i kao društvo reagovati na to, očito obrazovanjem, razgovorima, uključivošću i razumevanjem problema", rekla je.

Upozorava da se Vukovar, osim što je zahvaćen depopulacijom i problemima s kojima se susreću i drugi delovi Hrvatske, "ima još i nezalečene ratne rane", poručivši da se na taj grad svi moramo usresrediti.

"Ne možemo prebacivati odgovornost ni na gradonačelnika, niti na bilo koga. Mislim da razgovarati o Vukovaru samo jednom godišnje u obeležavanju Kolone sećanja nije dobro. To sam rekla već više puta i to ponavljam sve ove godine i nastojim iskoristiti svaku priliku kako bih otišla u posetu Vukovaru. Treba rešiti i pitanja iz prošlosti, dakle, procesuiranje ratnih zločina i sve ostalo, međutim, valja se okrenuti i budućnosti, valja otvarati nova radna mesta, dovoditi investitore u Vukovar", naglasila je.

Jer, dodala je, puno političkih problema i nestabilnosti proizlazi iz gospodarskih i socijalnih problema i pitanja. "A da treba poraditi na obrazovanju i da se treba suočiti i s tim kurikulom iz istorije i da treba biti vrlo realan - treba. I treba postojati rasprava koja nije ostrašćena."

BONUS VIDEO:

Ledenice u Bezistanu (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.