VUĆIĆ SE NAKON OTVARANJA OMLADINSKE PRESTONICE EVROPE OBRATIO GRAĐANIMA: Ako izgubimo izbore, neću biti PREDSEDNIK!
Aleksandar Vučić u Novom Sadu, Foto: Tanjug

obraćanje!

VUĆIĆ SE NAKON OTVARANJA OMLADINSKE PRESTONICE EVROPE OBRATIO GRAĐANIMA: Ako izgubimo izbore, neću biti PREDSEDNIK!

Grad Novi Sad je, nakon osvajanja prestižne titule Evropske prestonice Evrope 2021. proglašen je i za Omladinsku prestonicu Evrope

Objavljeno: 20:57h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u novosadsku Sinagogu, kako bi prisustvovao svečanosti proglašenja Novog Sada Omladinskom prestonicom Evrope 2019.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. on je rekao da ničim nije zaslužio čast da ovde učestvuje, ali da nije smetao već da je nastojao da što više pomogne.

- Nisam ničim zaslužio takvu čast da govorim večeras ovde pred vama, osim što nisam smetao, kao i drugi koji se bave ovim poslom. Gledaćemo da više pomognemo. Naučio sam večeras više nego što sam mislio da mogu da naučim. Imaće Novi Sad više nego ikada uređene fasade, uložićemo novac u nove puteve, dovešćemo još fabrika... Večeras sam video novu energiju i novu nadu koju ova deca i ovi mladi donose. Kada to vidite za budućnost ne brinete. Toliko ste ispred nas da sam siguran da će i Srbija koju gradite biti mnogo ispred ove današnje koju ostavljamo vama - rekao je Vučić.

Kako je dodao, čast da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope treba sve nas da opomene sve nas koga moramo da pitamo kada o budućnosti razmišljamo.

- Vi ste ti kojima se Srbija ostavlja, koji nastavljaju i koji će da je predvode. Dobili ste priliku da načite u pravo vreme ono što je najvažnije. Ništa, pa ni politika ne može da leži na rečima i parolama, već na projektima, planovima i radu i rešenosti da odgovorite na izazove. Ključna reč je izazov, ne problem - istakao je Vučić i dodao je najgore što može da se desi novi izazov.

- Hoću da se zahvalim i egzitovcima koji su stvarali urbanu legendu Novog Sada. Dobićete od nas koliko god možemo da učinimo - istakao je Vučić.

Grad Novi Sad je, nakon osvajanja prestižne titule Evropske prestonice Evrope 2021. proglašen je i za Omladinsku prestonicu Evrope.

Ta titula dodeljuje se na godinu dana, a Novi Sad ju je dobio pobedivši francuski Amiensom, britanski Deri Siti&Straban, Mančester i italijansku Peruđu.

U narednom periodu glavni grad Vojvodine imaće priliku da kroz slojevite programe prikaže svoj kulturni, društveni politički i ekonomski program za mlade.

Svečanosti u Sinagogi prisustvuju i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri Vanja Udovičić, Zoran Đorđević i Mladen Šarčević, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnici Diplomatskog kora.

Titula "Omladinska prestonica Evrope" velika je šansa za Novi Sad, Novosađane, za omladinske organizacije, za mlade da pokažu sve što znaju vezano za omladinsku politiku, aktivnosti, programe koje sprovode, ali i da se postavi temelj za budućnost.

Tokom ovih 365 dana Novi Sad ima priliku da se posveti mladima više nego prethodnih godina.

U tom cilju biće organizovano više od 200 aktivnosti u koje će biti uključeno 500. 000 mladih iz cele Evrope. Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji cele Srbije, Evrope, a nekoliko programa i u SAD i u Aziji, najavili su organizatori.

Plan je i da se izgradi Omladinski centar na 2.000 kvadrata.

Svečanost će se nastaviti besplatnim koncertom u Spensu za 10. 000 mladih gde će nastupiti svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde među kojim su Džeks Džouns, Ofenbah, Mahmut Orhan i Van Gog.

Ovu prestižnu titulu prošle godine poneo je portugalski grad Kaškajiš.

Novosadska sinagoga jedna je od četiri sinagoge koje danas postoje u Srbiji.

Nalazi se u Jevrejskoj ulici u centru grada. Sagrađena je 1909. godine na mestu prethodne, podignute 1826. godine.

Posle ceremonije otvaranja Omladinske prestonice Evrope u Novom Sadu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić obratio se građanima.

Odgovarajući na pitanja novinara, on se osvrnuo na sastanke sa zvaničnicima u davosu, a posebno na susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i rekao da veruje kako će Nemačka voditi računa o dijalogu beograda i Prištine, a da li će Srbija moći da ispoštuje sve što budu zahtevali od nje, ostaje da se vidi.

- Ja uvek pitam građane, koliku smo cenu spremni mi da platimo? Koliku cenu pogrešnih politika - pitao se predsednik.

Komentarišući raspisivanje parlamentarnih izbora i zahtev njegove ostavke, kao i pitanje da li bi u tom slučaju raspisao i predsedničke izbore, rekao je da smatra da ima ogroman legitimitet, ali da ne beži od volje građana.

- Ako izgubimo parlamentarne izbore, nemam legitimitet da budem predsednik, ali sinoć sam pogledao najnovine istraživanje javnog mnjenja i plašim se da su rezultati onoga čiju ostavku traže mnogo obolji od njihovih - rekao je predsednik Srbije i izvinio se još jednom svim damama koje su trpele "najstrašnije uvrede".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.