PUTIN SA SRBIJOM OSVAJA SVEMIR: Vasiono spremi se, Srbi kreću u KOSMIČKU MISIJU, verovali ili ne TAKO JE!
Srbija i Rusija isituju kosmička prostranstva, Foto: profimedia, ilustracija

ESPRESO OTKRIVA!

PUTIN SA SRBIJOM OSVAJA SVEMIR: Vasiono spremi se, Srbi kreću u KOSMIČKU MISIJU, verovali ili ne TAKO JE!

Potpisan je Memorandum o saradnji, kreće se realizacija

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Neka svemir čuje nemir, naziv je čuvenog albuma Bajage i instruktora koja se idealno uklapa u današnju priču koju vam Espreso otkriva, a to je da će Srbija zajedno sa Rusijom učestvovati u istraživanju kosmosa!

Koliko god vam suludo ova vest zvučala, ona je zaista tačna.

Naime prilikom četvrte posete predsednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina Srbiji potpisani su mnogi sporazumi, a tako i ona koji se tiče saradnji u oblasti istraživanja kosmičkog prostora

Memorandum o razumevanju o razvoju (MOR) saradnje u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe između Vlade RS i "Roskosmosa" potpisan je toga dana, čime je ostalo da se usaglase detalji oko pomenute saradnje i da srpski stručnjaci počnu da istraživaju kosmos.

MOR su potpisali Generalni direktor državne korporacije “Roskosmos” Dmitrij Rogozin i Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović.

Srbija, do sada nije je imala nijedan potpisan ugovor sa nekom od zemalja iz kosmičkog kluba, niti je sa Evropskom kosmičkom agencijom (ESA) ušla u pregovore oko potencijalnog učešće u nekom od kosmičkih projekata.

Ovaj MOR će takođe imati uticaj i na inicijativu iz 2008. godine o lansiranju prvog srpskog "Tesla" satelita koji je od tada gurnut u stranu.

Pored toga MOR je još jedan dokaz da priča kako je kosmos kao sfera naučno-tehnološkog vrhunca privilegija samo najmoćnijih, i da mi tamo nemamo šta da tražimo nije tačna.

Iako kosmičkim prostorom ne kruži nijedan srpski satelit, građani Srbije već decenijama za telefoniranje, surfovanje internetom i slanjem mejlova koriste satelite drugih država.

Ostaje samo da se vidimo šta će nam još konkretno doneti potpisivanje MOR-a.

Podsetimo regionu, Slovenija je na korak do punopravnog članstva u ESA, dok je Hrvatska potpisala ugovor o saradnji sa ESA, što je jedan od koraka ka članstvu ovoj agenciji.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.