PALAU IMA GADAN PROBLEM, A SRBIJA MORA DA IM POMOGNE! Otkrivamo uslov za povlačenje ODLUKE O PRIZNANJU KOSOVA
Prijateljski razgovori, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

SAZNAJEMO!

PALAU IMA GADAN PROBLEM, A SRBIJA MORA DA IM POMOGNE! Otkrivamo uslov za povlačenje ODLUKE O PRIZNANJU KOSOVA

Imaju samo jednu molbu... da li Srbija treba na to da pristane

Objavljeno:

Republika Palau je 13. zemlja koja će da preispita jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a kako saznajemo takva odluka tražiće protivuslugu od Srbije!

Predsednik Republike Palau Tomi Remenges predao je prvom potpredsedniku Vlade i ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o odluci te zemlje da preispita jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a noj stoji da je Palau doneo odluku da ponovo razmotri poziciju kada je reč o statusu Kosova.

U noti se navodi da je ta da je ta država donela odluku da ponovo razmotri svoju poziciju kada je reč o statusu Kosova.

Kaže se da Republika Palau smatra da bi trebalo u budućnosti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posrednovanje EU, radije nego da definiše status Kosova pre okončanja dijaloga.

„U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova“, navedeno je u noti.

„Ipak kako saznajemo Palau je zamolio Srbiju za podršku i zastupanje njenih interesa u Ujedinjenim nacijama.

- Palau kao pacifička zemlja ima velikih ekoloških problema, i često je na udaru raznih vremenskih nepogoda, pa im je podrška u ekologiji i u UN veova važna - kaže nam izvor iz Vlade Srbije i dodaje:

- Njima je jako važno da ih podržimo na tim poljima, a verovatno se preko nas nadaju i pomoći Rusije i Kine.

Da su naša saznanja tačna indirektno je potvrđeno i nakon sastanka ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana sa predsednikom Republike Palau Tomijem Esangom Remengesom.

Kako je pomenuto u razgovoru koji je protekao u prijateljskoj i srdačnoj atmosferi, Palau, iako daleka ostrvska zemlja, svojim stavom i odnosom prema ekološkim pitanjima deli sa Srbijom ključna opredeljenja i strateški odnos prema politici zaštite životne sredine i prirode.

"Ministar Goran Trivan ukazao je da opredeljenje Palaua prema zaštiti životne sredine i impresivni rezultati u zaštiti prirode sa stavljanjem pod zaštitu 80 posto teritorije, predstavljaju dodatni podsticaj uspostavljanju i razvoju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. „Srbija i Palau, kao dve zemlje koje su ratifikovale Pariski sporazum o klimatskim promenama i koje su opredeljene njegovoj punoj primeni, ali i podjednako usmerene ka održivom razvoju, mogu ostvariti plodonosnu saradnju i u budućnosti uspešno razmenjivati iskustva i znanja u ovoj oblasti“, rekao je Trivan. Izražavajući spremnost za razvijanje različitih vidova pune saradnje, ministar je posebno naglasio značaj zajedničkog nastupanja i saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije – UN i Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija – UNEP, u cilju jačanja globalne borbe protiv klimatskih promena", navodi se u saopštenju ministarstva.

Predsednik Palaoa u poseti predsednika Vučića
Predsednik Palaoa u poseti predsednika Vučića foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Podsetimo, Palau i Srbija potpisali su u Beogradu tri sporazuma o saradnji. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potpisani su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između dve vlade, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta Srbije i ministarstva zajednice i kulture Palau i Sporazum o prijateljstvu i saradnji izmedju Republike Srbije i Republike Palau.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Palau 13. zemlja koja je preispitala svoj stav o prihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, terća iz pacifičkog regiona.

- Za nas je to bitno da pokažemo da su laži to što govori Priština da su ih priznale 116 zemlje. Palau je pre četiri godine hlasao za Kosovo u Unesko. Ako je bio značajan tada glas za Kosovo, svakako je značajan i sada kada viš eneće glasati. Njihov stav je principijelne prirode. Nota je sastavljena na veoma prihvatljiv način za sve, da daju prednost dijalogu i da će prihvatiti rezultate dijaloga. Da dotle poništavaju sve odluke koje su ranije donošene vezano za status Kosova“ - objasnio je Dačić.

Prva drzava koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Na listi su još, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesot, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.