VUČIĆ O IZBORIMA, ĐILASOVIM PSOVKAMA, KOSOVU: Predsednik se obraća Srbiji iz predsedništva
Vučić kaže da do dijaloga mora doći!, Foto: Beta / Miloš Miškov

otkrivamo

VUČIĆ O IZBORIMA, ĐILASOVIM PSOVKAMA, KOSOVU: Predsednik se obraća Srbiji iz predsedništva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja za Kosovo, ali da je spreman za teške odluke. One, poručuje, moraju biti kompromisne!

Objavljeno: 09:10h

Republika Palau je 13. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Predsednik te republike boravi u Beogradu gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer "postoje različite manipulacije".

"Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila koje su prilično suprotstavljene", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je juče da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u i da ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najpre potrebno rešiti neka "jednostavnija pitranja".

"Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru. Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih 'smoki' ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Zato i kada imamo dobre vesti kao što je odluka Palaua, moramo da budemo realni, ozbljni i odgovorni", rekao je predsednik Srbije.

Nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada.

Poručuje da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

Vučić je rekao da ne može da potvrdi da će biti vanrednih izbora, ali tu mogućnost ne isključuje...

- Ta odluka je komplikovana. To nije stranačko pitanje međutim čitav vrh SNS je za raspisivanje izbora - rekao je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasivši da ga pre svega interesuje otvararanje novih fabrika, radnih mesta i nastavljanje s radom na tome.

Objasnio je da je za njega najvažnije da Srbija ide u dobrom smeru, da se otvaraju nove fabrike, da država ima najveći mogući rast, da se smanjuje nezaposlenost i povećavaju plate i penzije.

- Snaga se ne ogleda u decibelima i uvredama koje stižu na dnevnom nivou, ne odbacujem to kao mogućnost i kao ideju, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su naši brojevi u ovom trenutku čak i nešto bolji od onih objavljenih u istraživanju Ipsosa, po kojima naprednjaci imaju 55 odsto - dodao je Vučić govoreći o mogućnosti raspisivanja vanrednih opštih izbora uključivši se uživo iz Predsedništva u jutarnji dnevnik RTS.

- Ti brojevi su bolji jer ljude ne interesuje koliko ćete da vičete ili sa koliko jaja i kamenica ćete gađati neku zgradu... Vidim da postoji jedna žestoka idejno-ideološka borba kod naših političkih protivnika oko toga da li da nas gađaju jajima ili kamenicama, da li da nas biju ili streljaju, lustriraju ili šta već... I sa druge strane postoji jedna velika borba a to smo mogli da vidimo sinoć kod gospodina Đilasa, koji je opljačkao 500 miliona za samo pet godina na vlasti, kako je vređao i napadao mlade ljude", rekao je Vučić.

- Samo si im psovao majku, a šta treba ja da radim kad mi svakog dana da sam Hitler i Pinoče, i ne samo da su me vređali pred decom nego su mi i decu vređali, ćerku pre svega. Pa šta treba da idem da bijem ljude okolo, a o fabrikama ne pričaju jer nisu otvorili nijednu a to ljudi vide - upitao se Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je danas da će se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu videti sa mnogim evropskim i svetskim liderima, kao i da će uložiti mnogo napora za dobrobit Srbije.Vučić je za Radio-televiziju Srbije kazao da će imati mnogo sastanaka posvećenih dovodjenju investitora.

"Uradiću mnogo dobrih stvari da Srbiju predstavim u dobrom svetlu", rekao je Vučić.

Svetski ekonomski forum u Davosu biće održan ove godine od 22. do 25. januara.

BONUS VIDEO:

Intervju sa Aleksandrom Vučićem drugi deo

(Espreso.co.rs / RTS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.