MISTERIJA PUTINOVOG CRNOG KOFERA! Šta je to PUTINOV ČOVEK od najvećeg poverenja doneo u Beograd? (FOTO)
Putin u Srbiju došao s koferom, Foto: Printscreen RTS

OTKRIVAMO!

MISTERIJA PUTINOVOG CRNOG KOFERA! Šta je to PUTINOV ČOVEK od najvećeg poverenja doneo u Beograd? (FOTO)

U njemu se krije sva moć Rusije

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin došao je u Beograd gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ipak ni ovaj put, četvrti po redu Vladimir Putin u Beograd nije došao bez čuvenog kofera sa šiframa za nuklearno oružje Rusije.

Uvek gde god se Putin kreće iza njega je ruski specijalac koji nosi crni kofer u kome se nalaze šifre za pokretanje jednog od najmoćnijeg oružja na svetu.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. U tajanstvenom koferu ruskog predsednika se nalazi uređaj veze pomoću kojeg može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama.

Napravljen je tokom administracije Jurija Andropova ranih osamdesetih. Kofer je "stavljen u službu" Mihaila Gorbačova kada je preuzeo dužnost predsednika u martu 1985. godine. On je povezan sa specijanim komunikacijskim sistemom pod kodnim nazivom Kavkaz, koji "podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika u momentima kada se donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja. Priključen je na Kazbek koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu strateške nuklearne snage".

1 / 3 Foto: prentscren

Ruskom predsedniku je kofer pri ruci u svakom trenutku. Obično se pretpostavlja, mada se ne zna sa sigurnošću, da ovakav isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.