U MAKEDONSKOJ SKUPŠTINI ĆE SE GOVORITI ALBANSKI: Sramna ODLUKA DŽAFERIJA, OPOZICIJA i IVANOV prete HAPŠENJEM!
Doneo protivustavnu odluku: Talat Džaferi, Foto: Printscreen

nova gužva na pomolu

U MAKEDONSKOJ SKUPŠTINI ĆE SE GOVORITI ALBANSKI: Sramna ODLUKA DŽAFERIJA, OPOZICIJA i IVANOV prete HAPŠENJEM!

To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku

Objavljeno: 07:21h

Predsednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi potpisao je sinoć Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog i poslao ga u Službeni vesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vesniku". Zakon o jezicima, koji je usvojen pre godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan. Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljensutra u Službenom vesniku Makedonije.

"To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku", rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi.

Predsednik Makedonije Đjorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE sinoć je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vesniku bez potpisa predsedednika države "krivično delo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora".

BONUS VIDEO:

NEZAPAMĆENA MEĆAVA U UŽIČKOM KRAJU! Sneg zavejao put, čuje se i gmrljavina! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.