POSLEDNJI KRALJ JUGOSLAVIJE U SVOJOJ KUĆI: Nikad objavljene fotografije KARAĐORĐEVIĆA kriju MRAČNU TAJNU Srbije!
Kralj Petar II Karađorđević polaže zakletvu na Dedinju, Foto: Promo

EKSKLUZIVNO

POSLEDNJI KRALJ JUGOSLAVIJE U SVOJOJ KUĆI: Nikad objavljene fotografije KARAĐORĐEVIĆA kriju MRAČNU TAJNU Srbije!

Ove fotografije nikada niste videli

Objavljeno:

Kralj Petar II Karađorđević sigurno je jedan od srpskih vladara sa najtragičnijom sudbinom. O njegovom životu i tragediji koju je doživeo ispričane su mnoge priče, ali i teorije zavere poput one da je odneo zlato kraljevine sa sobom.

Espreso.co.rs vam donosi nikada objavljene fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije u svojoj kući, na Belom dvoru.

Po prvi put možete da vidite kako je kralj Petar II Karađorđević slavio slavu na dvoru, Svetog Andreja Prvozvanog, ali i slike iz njegovih dečačkih dana na imanju Karađorđevića.

Podsetimo kralj Petar II Karađorđević bio je treći i poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije (1934-1945). Bio je prvi sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije.

U vreme ubistva svog oca 1934. godine, Petar II je bio maloletan pa je kraljevska vlast preneta na Namesništvo koje je u testamentu odredio kralj Aleksandar I, na čelu sa knezom namesnikom Pavlom Karađorđevićem, a članovi su bili još Ivo Perović i Radenko Stanković.

Biografija - Petar II Karađorđević

Prvorođeni sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, rođen je u Beogradu (1923). Kumovi na krštenju su mu bili engleski kralj Džordž VI i njegova žena Elizabet Bouz-Lajon. Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je Sandroid školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. U Beogradu je potom imao privatne nastavnike, za časove fiskulture nastavnik je smatrao da kralj treba da ima drugove i pozivao je nekoliko njegovih vršnjaka u dvor, među kojima su bili budući lekari Branko Radulović i Ljubomir Kostić.

Početak Drugog svetskog rata (1939) stavio je Kraljevinu Jugoslaviju pred tešku odluku: da li da pristupi Trojnom paktu (Nemačka - Italija - Japan) ili da se suprotstavi neuporedivo snažnijem neprijatelju. Odluka kneza Pavla da potpiše ponuđeni ugovor naišla je na žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i vojnog udara. Kralj Petar Drugi proglašen je punoletnim, i odmah preuzeo vlast od Namesništva. Jugoslovenska vojska bila je potpuno nespremna da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je usledila, i Jugoslavija je za jedanaest dana bila okupirana.

1 / 5 Foto: Promo

Kralj Petar II bio je primoran da sa Nikšićkog aerodroma, zajedno sa Vladom, emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku. Za vreme svog izbeglištva Kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Sve ostalo je istorija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.