VUČIĆ ZA FAJNENŠL TAJMS: Samo dogovor sa Kosovom donosi trajan mir regionu!
Vučić je u intervjuu pričao o dogovoru sa Kosovom, Foto: Filip Plavčić

INTERVJU

VUČIĆ ZA FAJNENŠL TAJMS: Samo dogovor sa Kosovom donosi trajan mir regionu!

FT se fokusira na sprovođenje bolnih ekonomskih reformi

Objavljeno: 12:06h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne obazire se na petonedeljne proteste protiv njegove vlasti i u intervjuu za Fajnenšel tajms (Financial Times - FT) fokusira se na sprovođenje bolnih ekonomskih reformi koje su, kako kaže, dovele do trogodišnjeg suficita u budžetu i na uverenje da samo dogovor sa Kosovom može doneti trajan mir regionu koji i dalje trpi posledice ratova i raspada bivše Jugoslavije.

- Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt - on nikada nije zamrznurt jer se u nekom trenutku otopi... A kad se to dogodi to je katastrofa za sve - rekao je Vučić u intervjuu za Fajnenšel tajms vodjenom prošle nedelje, posle ceremonije unošenja badnjaka u Predsedništvo Srbije.

U danas objavljenom intervjuu, FT navodi da je na proslavi pravoslavnog Božića Vučić ugostio i neke od onih koje Zapad smatra pretnjom po tanušni mir u regionu, medju kojima su bili i Milorad Dodik, bosanskosrpski despot, koji je već dve godine pod sankcijama SAD, ali i proruski političari iz Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević koji su optuženi za pokušaj državnog udara kako bi sprečili ulazak zemlje u NATO.

Bez obzire na takve veze, zapadne diplomate polažu nade u Vučića, nekadašnjeg tvrdog nacionalistu koji se smatra ključnim za obuzdavanje Dodika i za postizanje pravno obavezujućeg dogovora sa Kosovom, piše FT.

Britanski list navodi da mnogi Srbi Kosovo i ;dalje smatraju kolevkom svoje ;pravoslavne vere i da Vučića, zbog razmatranja teritorijalnog kompromisa sa Prištinom, napada lepeza protivnika - od levičarskih lidera do ;tvrdokornih nacionalističkih konzervativaca.

- Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi - rekao je Vučić za FT.

On je ocenio da lideri opozicije "nisu u stanju da prihvate realnost".

- Oni nemaju plan, za njih je jedino važno da me nazovu izdajnikom i da sve ostane isto. Ali, nije me briga za to - dodao je.

Kako piše FT, Vučić je rekao da bi ekonomski i trgovinski razvoj - i dogovor o Kosovu - pomogli stabilnosti u regionu.

- Ako budemo u stanju da se medjusobno povežemo ekonomski i na druge načine imamo šansi da budemo uspešne zemlje... Inače će biti katastrofa za sve nas - naveo je.

- Svi odlaze iz regiona... zato nam je očajnički potrebno da promenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela - rekao je.

Vučićevi kritičari tvrde da su zapadne sile toliko zainteresovane da vide dogovor da se uzdržavaju da kritikuju ;nazadovanje demokratije u Srbiji, gde su glasovi kritike u velikoj meri isključeni, a retorika nasilja u porastu.

Protivnici kažu kako je takva atmosfera kriva za premlaćivanje opozicionog ldiera Borka Stefanovića, koje je izazvalo proteste protiv Vučića.

- Mi smo zemlja nasilja. Tako nije bilo čak ni pod (bivšim liderom Srbije Slobodanom) Miloševićem - rekao je jedan od opozicionih lidera Dragan Djilas.

U vreme Miloševića, 1998-2000. Vučić je bio ministar informisanja i izricao kazne novinarima i medijima koji su kritikovali nekadašnjeg diktatora, ali kaže da se reformisao, navodi FT i dodaje da je Vučić odbacio pritužbe opozicije da javni servis RTS ne daje dovoljno vremena glasovima koji su kritični.

- Imaju vreme na RTS kao što niko nije imao u prethodnom periodu... Prisutni su, ne znam, ponedeljkom, utorkom, četvrtkom. Ako govorimo o velikim TV emisijama, uvek su tu. Ne znam šta oni hoće. Kad god organizuju protest ima više izveštaja o tome na RTS-u nego o nama - rekao je.

- Problem je što se oni uvek žale na medije - dodao je Vučić za FT i ocenio da opoziciji nedostaju "realna politika i realne ideje".

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.