ANTIĆ: Zijin je otplatio sve dugove RTB Bor, na današnji dan dug te kompanije je nula!
Ministar o poslovanju RTB Bor, Foto: Fonet

poslovanje

ANTIĆ: Zijin je otplatio sve dugove RTB Bor, na današnji dan dug te kompanije je nula!

Ministar je rekao da su otplaćene sve obaveze  

Objavljeno: 09.01.2019. 11:38h

Kineski Zijin otplatio je sve dugove Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor iz unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, a preneo portal eKapija.

- Kineski Zijin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a. Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara maltene u dan i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti - rekao je Antić, navodi se u časopisu RTB Bora Kolektiv, prenosi eKapija.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije u vezi sa rudnom rentom i ostalim taksama i naknadama, izmirene su obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj.

Otplaćen je, kako je dodao u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

- Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara - naveo je Antić.

On je istakao da su "dugovi RTB-a na današnji dan – nula".

Podsetio je i da su pre pet-šest godina, kada je počelo aktivno da se radi na problemima RTB Bor, dugovi bili veći od milijardu dolara.

 

- Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Zijin koja je, da bi se završio "klouzing", bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor - kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Zijin radi u Srbiji, u vezi sa RTB i za projekat "Čukaru Peki", a to je, kako kaže, nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvodjač bakra u Evropi, prenosi eKapija.

- Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan odsto. Kroz tih nekoliko godina, samo će bakar učestvovati pet odsto u BDP-u države - rekao je Antić.

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media