ZAJEDNO SA SLOBOM VRATIO SI GENOCID U EVROPU: Strašan napad HRVATSKOG MINISTARSTVA na Ivicu Dačića!
Ivica Dačić je na žestokom udaru Hrvata, Foto: Beta/Miloš Miškov

konflikt

ZAJEDNO SA SLOBOM VRATIO SI GENOCID U EVROPU: Strašan napad HRVATSKOG MINISTARSTVA na Ivicu Dačića!

Nikad žešći odgovor zvaničnog Zagreba

Objavljeno:

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo je žestoko na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, u kojoj je nazvao "bestidnom" izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Podsetimo se izjave Dačića:

- Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesrećnika iz "Oluje" - rekao je Dačić Večernjim novostima, u kojima na naslovnoj stranici dominira naslov: "Sraman čin Plenkovića - Na Božić pohvalio Tuđmana za Oluju".

U utorak je na Dačićeve izjave reagovalo Ministarstvo vanjskih poslova RH čije saopštenje prenosimo u celosti:

"Današnjom izjavom prvog potpredsednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, koji na krajnje neprihvatljiv način proziva predsednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirenja, nastavljaju se zlonamerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj, koje najoštrije osuđujemo.

Na prijemu Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu, predsednik Vlade Andrej Plenković je kazao da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirenja, ni izgradnje zajedničke budućnosti. Još jednom je naglasio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsednika dr. Franje Tuđmana, jer su time sprečene brojne nove žrtve.

Stoga zamena teza ministra Dačića pokazuje da se Srbija nažalost još uvek nije spremna suočiti s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srbijanskog predsednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata, što je jasno utvrđeno pred merodavnim međunarodnim forumima i sudovima.

Onima, koji poput ministra Dačića, nekadašnjeg saradnika Slobodana Miloševića i glasnogovornika njegove stranke, još uvek ne žele da prihvate tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja povesti i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsko pomirenje.

Vojno-redarstvenom akcijom "Oluja" oslobođen je veći deo okupirane hrvatske teritorije, što je okončalo agresiju na Hrvatsku te su stvoreni preduslovi za mirnu reintegraciju okupiranih delova hrvatskog Podunavlja. Negiranjem toga, Ivica Dačić dovodi u pitanje uspešni proces mirne reintegracije kao međunarodnog sistema utelovljenog u UN-u, koji je temelj za izgradnju saživota i pomirenja.

U godinama nakon rata, velik broj hrvatskih Srba odlučio se na povratak, a hrvatska država je uložila velika sredstva da bi to omogućila.

Srbija mora preduzeti odlučnije mere i korake u suočavanju sa svojom prošlošću i ulogom u agresiji na Hrvatsku i susedne države. Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na istini i pravdi jedini je pravi put izgradnji dobrosusedskih odnosa i istinskom pomirenju za šta Hrvatska još od 1996. pruža ruku saradnje", navodi se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.