SRPSKI NAROD NA KOSOVU U PANICI, ŽIVE U STRAHU: Albanci počeli sa eliminisanjem poslednje veze sa Srbima!
Očekuje se da Kosovo definitivno početkom 2019. izvrši ukidanje svih stranih telefonskih pozivnih brojeva, Foto: Zoran Šaponjić

15. januara nova bitka za kosovo

SRPSKI NAROD NA KOSOVU U PANICI, ŽIVE U STRAHU: Albanci počeli sa eliminisanjem poslednje veze sa Srbima!

Iako je bilo predviđeno da se juna 2018. ukinu strani telefonski pozivni brojevi i da se koristi samo pozivni broj Kosova +383, to nije realizovano

Objavljeno:

Očekuje se da Kosovo definitivno početkom 2019. izvrši ukidanje svih stranih telefonskih pozivnih brojeva i da koristi samo telefonski pozivni broj Kosova +383, objavili su predstavnici Regularnog tela za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPK).

Iako je bilo predviđeno da se juna 2018. ukinu strani telefonski pozivni brojevi i da se koristi samo pozivni broj Kosova +383, to nije realizovano.

Izazovi za početak potpunog sprovođenja upotrebe telefonskog pozivnog broja Kosova +383, prema operatorima mobilne telefonije Vala i IPKO, bili su njihovi odnosi sa međunarodnim operatorima.

Predsednik borda RAEPK, Krešnik Gaši (Kreshnik Gashi), kaže da iako u 2018. nije ukinuta upotreba stranih pozivnih brojeva, proces sprovođenja te odluke je zabeležio velika dostignuća.

Drugi rok za ukidanje stranih pozivnih brojeva bio je 31. oktobar 2018.
Drugi rok za ukidanje stranih pozivnih brojeva bio je 31. oktobar 2018.foto: Saša Djordjević

„Jedno od dostignuća koje može da se pomene je potpuno ukidanje pozivnog broja Srbije koji je funkcionisao na Kosovu duži vremenski period za fiksnu telefoniju. U fiksnoj telefoniji, svi operatori, bilo oni veliki ili mali, kompletno su sproveli pozivni brojevi +383, dok su kod mobilne telefonije otvorene mogućnosti da se vrše i primaju pozivi sa kodom +383. Na ovaj način, sada pozivi iz čitavog sveta u pravcu Kosova mogu da se obave sa +383 i u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji.“

„U ovom procesu omogućeno je i korišćenje pozivnog broja +383 u velikom broju aplikacija koje se koriste na društvenim mrežama“, kaže Gaši.

Drugi rok za ukidanje stranih pozivnih brojeva bio je 31. oktobar 2018. Ali zbog nemogućnosti ispunjenja ovog roka, dva operatora Vala i IPKO su tražili pomeranje roka, međutim, taj zahtev nije prihvatilo Regularno telo za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPK).

Ovo telo izreklo je završnu opomenu i tražilo je da se eliminišu strani pozivni brojevi što je pre moguće, dok je objavio da će sa kaznenim merama početi od 15. januara 2019.

Trenutno, 15. januar 2019. je poslednji dan kada bi operatori mobilne telefonije Vala i IPKO trebalo da počnu sa sprovođenjem telefonskog koda +383 ili će se početi sa kaznenim merama.

Gaši navodi da je ova odluka doneta sa ciljem da se operatorima postavi uslov i definitivno kaže da neće biti dodatnog tolerisanja zbog neuvođenja koda.

"Mi imamo stalne kontakte sa oba operatora koji rade da bi realizovali ukidanje stranih pozivnih brojeva što pre. Mi ćemo čekati određeni datum (15. januar) i samo tada možemo biti sigurni da li je bilo rezultata. Međutim, sada je doneta odluka da, ako dođe do kršenja tog roka, operatori znaju da će biti kažnjeni i nema potrebe za donošenjem neke nove odluke pošto takva odluka postoji i kazna će iznositi 10 hiljada evra mesečno za svakog operatora koji u potpunosti ne sprovede tu odluku", naglašava Gaši.

Trenutno na Kosovu postoje dva operatora mobilne telefonije koji koriste strane međunarodne brojeve. Mobilna telefonija Vala koristi kod Monaka (+377), a IPKO kod Slovenije (+386) za čije korišćenje Kosovo plaća visoku cenu.

Eksperti telekomunikacionih pitanja smatraju da je nesprovođenje državnog telefonskog pozivnog broja Kosova +383 u određenom roku, rezultat nemara operatora.

Stručnjak za telekomunikacije, Agron Dida, nekada rukovodilac Pošte i Telekoma Kosova, u razgovoru za Radio slobodna Evropa, rekao je da bi trebalo da se kazne operatori zbog pokazanog nemara prema potpunom sprovođenju telefonskog pozivnog broja Kosova +383.

"Ja mislim da je to neoprostivo zanemarivanje. Regulator (RAEPK) treba odmah da postavi kazne zato što će oni ponovo da zakasne. To nije problem građana Kosova, već operatora - koji oni treba da reše. Oni treba da učine svoj maksimum da građanima pruže uslugu kakva im je potrebna. Već duže vreme građani imaju problem sa komunikacijom, pošto softveri ovih sistema nisu adaptirani kako treba i nisu našli prelazna rešenja da pređu na novi sistem sa kodom +383", rekao je Dida.

U nedostatku sopstvenog telefonskog pozivnog broja, samo je Telekom Kosova, koji koristi pozivni +377, platio za korišćenje koda Telekoma Monaka tri miliona evra, i dodatnih 6 miliona evra za komercijalne gubitke. Ukupan trošak izazvan zbog nedostatka telefonskog koda, prema podacima Vlade Kosova, nanet je Kosovu u iznosu od preko 200 miliona evra.

Međunarodna unija za telekomunikaciju (ITU) dodelila je Kosovu telefonski pozivni broj decembra 2016. Ovaj broj je rezultat razgovora u Briselu, između delegacija Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

Dobijanje telefonskog pozivnog broja zvaničnici Vlade Kosova smatrali su važnim za suverenitet i subjektivitet države i međunarodno priznanje nezavisnosti u oblasti telekomunikacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.