SRBE MUČE U ZATVORU GDE JE STALJIN BRUTALNO UBIJAO LJUDE! Da li ih je Haški tribunal namerno tamo poslao?
Srbi služe kaznu u zatvoru gde je Staljin ubijao zatvorenike, Foto: profimedia, wikipedia

OTKRIVAMO!

SRBE MUČE U ZATVORU GDE JE STALJIN BRUTALNO UBIJAO LJUDE! Da li ih je Haški tribunal namerno tamo poslao?

Istina o kojoj mnogi ćute

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Nakon objavljivanja vesti da nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić u teškim uslovima izdržava kaznu od 35 godina zatvora u Estoniji otkrivamo po čemu je poznat zloglasni zatvor Tartu Vangla u kom se on nalazi.

Na izdražavanju svojih kazni u zatvoru Tartu Vangla u Estoniji trenutno se nalaze Milan Martić, Dragomir Milošević i Milan Lukić. Tamo ih je poslao Haški tribunal pred kojim su osuđeni za ratne zločine.

Tartu Vangla je zatvor koji se nalazi u industrijskom okrugu Ropka Tartu u Estoniji.

Zatvor je projektovao arhitekta Kalle Glad, a osnovan je 2000. godine. Ukupan trošak zatvora iznosio je 423 miliona eura, od čega su troškovi izgradnje iznosili 365,8 miliona eura.

Ukupna površina je 93.763 m2. Izgradnja je počela nakon što je Parlament odobrio zajam od 13,500,000 € od Nordijske investicione banke.

2007. godine u zatvoru je otvoren centar bez droge. Iste godine zatvor je dobio nagradu Svetske zdravstvene organizacije za svoj HIV-tematski projekat.

Ono što je posebno interesantno za ovaj zatvor je to što je 9. jula 1941. godine, u zatvoru u Tartuu i dvorištu Sive kuće ubijeno je 193 zatvorenika odlukom Staljina i njegove partije, a njihova unakažena tela bačena su u improvizovane grobnice.

Žrtve komunističkih represija iz leta 1941. zatočene su u zatvoru u Tartuu, a poslednjih dana juna 1941. godine, u zatvoru u Tartu bilo je zatvoreno 619 zatvorenika.

Kako se nemačka vojska približavala, Staljin je naredio da se isprazni zatvor. Na sastanku Komunističke partije Estonije Tartu regiona na zahtev lidera lokalne bezbednosti Alfreda Pressmana (1894–1973) i uz saglasnost estonskog NKVD vođa Tartuskog okruga Pavla Afanasjeva (1903–1941) i Komunističke partije sekretar Abronov, odlučeno je da se pogube zatvorenici.

Od šest ubica, četiri su bili etnički Estonci, jedan Peipsi Ruski. Najistaknutiji među njima bio je lokalni aktivista Komsomola, a kasnije zamenik ministra unutrašnjih poslova Estonije, Edmund Naar (1920–1973).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.