PUTINOVA REČ JE KAO TVRĐAVA! Ruski ambasador ALBANCIMA uputio OŠTRU PORUKU
Aleksanda Čepurin uputio poruku Albancima, Foto: Beta/Miloš Miškov

Reagovanje

PUTINOVA REČ JE KAO TVRĐAVA! Ruski ambasador ALBANCIMA uputio OŠTRU PORUKU

On je rekao kako je rešenje za Kosovo još uvek daleko

Objavljeno:

Rusija ostaje pouzdan partner Srbije, poručuje ambasador Aleksandar Čepurin uoči posete šefa ruske države Srbiji, i dodaje da "Putinova reč stoji kao tvrđava", parafrazirajući reči čuvenog reditelja Emira Kusturice.

Predstojeći susret predsednika Srbije i Rusije, treći za devet meseci, biće potvrda uzajamnog poverenja i razumevanja, kaže on, ali i prilika da se ukaže na potrebu dve zemalje da štite nacionalne interese u skladu sa svojim potrebama, a ne zadovoljavajući interese Zapada.

Čepurin navodi da će Kosovo biti visoko na agendi razgovora dvojice državnika.

- Tu imamo izuzetno visok stepen uzajamnog razumevanja, čemu doprinosi, kako stalna razmena mišljenja i informacija na osnovu poverenja u bilateralnom formatu, tako i tesna koordinacija napora u međunarodnim strukturama. Rusija će ostati pouzdan partner Srbije - kaže Čepurin u intervjuu za Tanjug.

Ruski ambasador kaže da je i pred Rusijom i pred Srbijom - grandiozan zadatak ekonomske i socijalne obnove, kao i zadatak definisanja politike efikasne zaštite sopstvenih nacionalnih interesa.

- Zaštita interesa svojih zemalja, Rusije i Srbije, a ne zadovoljavanje interesa Zapada, to je, u suštini filozofija kako ruskog, tako i srpskog rukovodstva - naglašava on.

Poseta Vladimira Putina Srbiji je planirana je kao odgovor na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i u skladu sa redovnim kontaktima između naših lidera, dodao je Čepurin, i najavio da će tokom razgovora biti razmotrena aktuelna pitanja bilateralnih odnosa kako bi se našle mogućnosti za proširenje saradnje.

- Planirano je potpisivanje značajnog broja dokumenata u cilju unapređenja partnerstva Rusije i Srbije u više pravaca prioritetnih za 21. vek - najavljuje on, uveren da će se rusko-srpski odnosi i u budućnosti pozitivno razvijati u svim oblastima, uključujući političke kontakte, privredu, pitanja bezbednosti i odbrane, kulturu, "što potpuno odgovara interesima dveju zemalja i naroda".

Kako je naveo, "u novogodišnjim čestitkama Vladimira Putina i Sergeja Lavrova ističe se spremnost Rusije da razvija saradnju sa Srbijom u duhu strateškog partnerstva. Poseta predsednika Rusije će dati dobar podsticaj za naredne godine".

Na pitanje kako vidi nagoveštaje da se razgovori Beograda i Prištine nastave uz uključuvanje velikih sila, među kojima je i Rusija, on kaže da je zvanična Moskva od samog početka učestovala u rešavanju kosovskog pitanja - na sednicama SB UN.

Sednice Saveta bezbednosti UN, gde se svaka tri meseca razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji u pokrajini, važna su platforma za razmatranje ovog problema, napominje Čepurin.

- Smatramo kao kontraproduktivne i neprihvatljive poteze sponzora Prištine kojima se podriva ustaljeni raspored i format ovih sednica. Ti potezi su već doveli do značajnog slabljenja međunarodne kontrole nad situacijom na KiM i njenog opasnog zaoštravanja - ocenjuje Čepurin.

On je rekao da će Rusija i dalje čvrsto podržavati Beograd u zaštiti nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN čiji je cilj, kako kaže, postizanje političkog rešenja putem pregovora.

Na pitanje da li misli da je rešenje za kosovski problem na dohvat ruke, kako veruje američki predsednik Tramp, ili je daleko, kako smatra predsednik Vučić, Čepurin je uveren da je do takvog rešenja još daleko.

On ističe da, bez obzira na apele rukovodstva Srbije da se nađe kompromis, ne prestaju pokušaji da se Beogradu nametne priznavanje takozvane "Republike Kosovo".

- Što se Rusije tiče, nastavićemo da pružimo podršku Srbiji koja traži političko rešenje. Rusija je spremna da podrži opciju koja će biti prihvatljiva za Srbiju i srpski narod - poručuje Čepurin.

Kada je reč o taksama koje je Priština pre mesec dana uvela na robu iz Srbije, ruski ambasador kaže da u Moskvi još uvek ne gube nadu da će zdrav razum na kraju pobediti, te da će Priština i njeni pokrovitelji barem sve vratiti na prethodno stanje.

- Osećaj svedozvoljenosti, promena tendencija u međunarodnim odnosima u korist Beograda, debakli u međunarodnim organizacijama, odustanje sve više zemalja od odluke o priznavanju Kosova, sve su to razlozi za revanšističke poteze Prištine - upozorava on.

A, revanšizam, prema njegovim rečima, nikad nije imao dobre posledice.

- Jer uvek za svaki otrov pre ili kasnije bude pronađen protivotrov. I zato je za Prištinu bolje da sa Beogradom vodi dijalog - ističe Čepurin.

Povodom informacija da Litvanija ponovo stopira proces pridruživanja Srbije EU zbog spoljne politike Srbije prema Rusiji, Čepurin smatra da ne treba precenjivati ulogu, kako ih on naziva, marginalnih faktora u procesu evropskih integracija.

On dodaje da Moskva uvek otvoreno upozorava da za antiruske sankcije nema nikakvih razloga i da one nanose veliku štetu saradnji na kontinentu.

- EU je sama sebe saterala u ćošak. Apsurdni su pokušaji da se u ovo uvuče i Srbija. Što više evropske zemlje budu u mogućnosti da vode samostalnu politiku, to će izlaz iz ove situacije biti vidljiviji - kaže Čepurin.

Ruski ambasador primećuje da EU, mada je sačuvala određenu privlačnost, nije više ona koja "skida kajmak" i sada se nalazi u višestrukoj krizi, što Rusiju, kako ističe, nimalo ne raduje.

Na pitanje da li očekuje da pritisak EU za uvođenja sankcija Rusiji neće prestati bez obzira koliko daleko ili blizu bilo članstvo Srbije u EU, on kaže da je teško prognozirati kako će to biti usklađeno sa dinamikom kretanja Srbije ka članstvu u EU.

- Rokovi za eventualno proširenje EU nisu jasni i uvek se pomeraju. Naravno, važno je voditi računa o tome, šta će Srbija dobiti, a šta izgubiti - zaključio je Čepurin.

Bonus video:

Espreso intervju - Aleksandar Vučić

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.