IMA TAČIJEVU ZAŠTITU I BLIZAK JE SA RAMOM: Moćnik već okrvavljenih ruku viđen u blizini mesta ubistva Ivanovića!
Srpski organi proveravaju šta je Lirim Zeka radio na mestu ubistva neposredno pre, Foto: Filip Plavčić

ubistvo

IMA TAČIJEVU ZAŠTITU I BLIZAK JE SA RAMOM: Moćnik već okrvavljenih ruku viđen u blizini mesta ubistva Ivanovića!

Navodi se da bi ovo moglo da baci novo svetlo na mučki napad na Ivanovića i na istragu koja već skoro punu godinu dana tapka u mestu

Objavljeno:

Srpski istražni organi u okviru istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića proveravaju zašto je kontroverzni albanski biznismen Lirim Zeka boravio u Severnoj Kosovskoj Mitrovici u blizini mesta zločina 15. januara, dan pre atentata.

Navodi se da bi ovo moglo da baci novo svetlo na mučki napad na Ivanovića i na istragu koja već skoro punu godinu dana tapka u mestu.

Srpski organi proveravaju šta je Zeka, koji ima podeblji policijski dosije, uopšte radio u Mitrovici neposredno pre zločina i da li ima neke veze ili saznanja o ubistvu.

Kako smatraju stručnjaci, ovo je zanimljiv detalj jer je reč o čoveku koji ima bliske odnose sa mnogima iz prištinske vlasti, koja je do sada uglavnom opstruirala istragu, ne dostavljajući Beogradu čak ni čaure sa mesta zločina.

Podseća se da je u četvrtak tzv. kosovski predsednik Hašim Tači, u cilju da prst krivice, usmeri ka Srbiji, rekao da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića nalaze u Beogradu, kao i da je istraga u veoma važnoj fazi.

Zeka je, između ostalog, vlasnik albanskog fudbalskog kluba Skenderbeg iz Korče, čiju delegaciju je predvodio na utakmici s Partizanom u Beogradu, odigrane u okviru prošlosezonskog takmičenja u Ligi Evrope. UEFA je u međuvremenu Skenderbeg kaznila izbacivanjem iz evropskih takmičenja na devet godina zbog nameštanja mečeva.

Zeka je navodno pod zaštitom Tačija, ali da je blizak i s albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim je u stalnom kontaktu.

On se od '80-ih godina prošlog veka dovodi u vezu sa krađama i falsifikovanjem dokumenata u Nemačkoj, krijumčarenjem i trgovinom drogom u toj zemlji i Švajcarskoj, ilegalnom trgovinom oružjem i vojnom opremom za muslimanske snage u BiH, kao i silovanjem u Srbiji i ubistvom u Hrvatskoj.

Prema operativnim saznanjima, Zeka je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko Kosova i Metohije, do zemalja Zapadne Evrope, a posle rata na KiM dovodili su ga u vezu s rukovodiocima OVK Tačijem, Redžepom Seljimijem i Kadrijem Veseljijem.

Sumnja se da je bio uključen i u pomaganje političkih ubistava članova i simpatizera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Navodi se da ga je Unmik policija, od dolaska na KiM, držala na oku zbog veza s organizovanim kriminalom.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.