JEREMIĆ: Neprimerena upotreba sile protiv građana u Banja Luci
Foto: Espreso.co.rs

OŠTAR STAV

JEREMIĆ: Neprimerena upotreba sile protiv građana u Banja Luci

Protesti su građanski i nije od presudne važnosti ko se gde nalazi i u kojem redu šeta, svi smo na njima jednaki i svi smo građani Srbije

Objavljeno:

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Banjaluci da je primena sile protiv građana koji su mirno demonstrirali u tom gradu za duboko žaljenje. - Ne vidim razlog za upotrebu sile protiv građana koji mirno demonstriraju, pogotovu u kontekstu velike ljudske i porodične tragedije koja se dogodila pre devet meseci, i za koju još uvek nije utvrđena ničija odgovornost. To je u civilizovanom svetu neprihvatljivo - rekao je Jeremić televiziji Al Džazira.

Jeremić je naveo da u Banjaluci boravi na poziv Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, u čijem je osnivanju učestvovao još kao student. On te trebalo da bude glavni govornik na godišnjem skupu te organizacije, koji je, međutim, otkazan zbog događaja u glavnom gradu Republike Srpske. Predsednik Narodne stranke je, povodom protesta koji se svake subote održavaju u Beogradu, ocenio da će u subotu, 29. decembra, biti ispoljena najveća energija građana do sada, što je jasan pokazatelj da se situacija menja u poređenju sa prethodnim mesecima i godinama. - Protesti su građanski i nije od presudne važnosti ko se gde nalazi i u kojem redu šeta, svi smo na njima jednaki i svi smo građani Srbije. Ovo su protesti mnogo veći od protesta same opozicije i možda je to jedan od razloga zbog kojih su do sada bili toliko uspešni. Narodna stranka i ostale članice Saveza za Srbiju daju logističku podršku, poput obezbeđivanja redara - rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je spreman da razgovara sa građanima ali ne i sa „lažovima iz opozicije“, naveo da je to karakteristično primitivna izjava Vučića, koji „više nego očigledno pokazuje znake nervoze“, i dodao da taj poziv ne bi trebalo uzimati previše ozbiljno. - Protesti su iznedrili konkretne zahteve i dok makar jedan od tih zahteva ne bude ispunjen, mislim da nema potrebe gubiti vreme na rijaliti koji bi se odvijao na Andrićevom vencu u kojem Vučić prima predstavnike demonstranata i kao Tito 1968. godine poručuje 'studenti su u pravu'. U tome jednostavno ne bi trebalo učestvovati - rekao je Jeremić. Predsednik Narodne stranke istakao je da bi bojkot izbora imao smisla samo ako bi to bila jedinstvena odluka čitave opozicije. Jeremić je naveo da Vučić najverovatnije planira da raspiše vanredne izbore pred potpisivanje takozvanog sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine i da režim zatraži podršku naroda za taj sporazum, koji neće biti predstavljen konkrento, nego kao odluka između mira i rata, a da onda te izbore pokrade u nadi da će međunarodni faktor okrenuti glavu zbog Kosova.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.