Dačić: Dogovorena zabrana ulaska oružanih formacija na sever
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su Beograd i NATO postigli dogovor o zabrani ulaska oružanih formacija Prištine na sever Kosmeta, Foto: Marina Lopičić

postignut dogovor

Dačić: Dogovorena zabrana ulaska oružanih formacija na sever

Dačić je odbacio stavove prištinskih zvaničnika o tome da Beograd finansijski kupuje podršku nekih država da ne bi podržavale samoproglašeno Kosovo

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su Beograd i NATO postigli dogovor o zabrani ulaska oružanih formacija Prištine na sever Kosmeta bez saglasnosti predstavnika Srba i da bi Alijansa o tome trebalo da obavesti i svoje predstavnike u Kforu.

- Mi smo oduvijek pričali o oružanim formacijama", rekao je Dačić povodom navoda portparola Kfora Vinćenca Grasa da prištinske specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za ulazak na sever Kosova i Metohije, za razliku od kosovskih bezbednosnih snaga, čije kretanje mora da odobri komandant Kfora.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao i da bi NATO trebalo da izda priručnik za svoje predstavnika o tome šta je dogovoreno i da bi to trebalo da važi "za sve oružane formacije".

Prema njegovim rečima, NATO na Rosu, za razliku od kosovskih bezbednosnih snaga, gleda kao na policijsku formaciju.

Dačić je ponovio i da niko nije zvanično tražio da se promeni format dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, dok je stavove prištinskih zvaničnika koji smatraju da SAD treba da se uključi u dijalog ocenio kao unutarpolitičke.

- Ni SAD ne traže da uđu u dijalog", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, ukazavši da će, ako dođe do promjene formata briselskog dijaloga, Beograd tražiti uključivanje Rusije.

On je ponovio i da je zvanična Moskva ranije saopštila da će, ukoliko dođe do promene formata briselskog dijaloga, biti zaintersovana da podrži Beograd ukoliko Srbija to zatraži.

"Naravno da ćemo tražiti ako do toga dođe", rekao je Dačić, naglasivši da prištinski zvaničnici stalno pokušavaju da uhvate "link" sa nekim delom američke administracije.

On je ocenio i da to rade jer im loše ide na međunarodnom planu, te upitao da li se neko od novinara seća kada je neka od država priznala kosovsku nezavisnost.

Dačić je odbacio stavove prištinskih zvaničnika o tome da Beograd finansijski kupuje podršku nekih država da ne bi podržavale samoproglašeno Kosovo.

Prema njegovim rečima, da Beograd ima toliko novca onda bi i samoproglašeno Kosovo povuklo priznanje nezavisnosti.

Bonus video:

(Espreso/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.