FRANJO TUĐMAN JE SANJAO KRALJEVINU HRVATSKU: Želeo je da uredi zemlju baš kao što je to Ante Pavelić učinio (MAPA)
Franjo Tuđman i mapa koju je sanjao, Foto: Profimedia, Wikimedia

OTKRIVAMO

FRANJO TUĐMAN JE SANJAO KRALJEVINU HRVATSKU: Želeo je da uredi zemlju baš kao što je to Ante Pavelić učinio (MAPA)

Prvi predsednik Republike Hrvatske hteo je da Zagreb bude prestonica kraljevine

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Preminuli predsednik Hrvatske Franjo Tuđman imao je san da njegova domovina preraste u monarhiju, a o tome je razgovarao s članovima više kraljevskih kuća, pre svega iz Habzburške monarhije.

Kako saznajemo iz izvora bliskih porodici Tuđman, Franjo je silno želeo da njegova država bude monarhija i na tome je radio do kraja života, ipak, kako saznajemo nije uspeo da se dogovori sa nekom od porodica iz Habzburške monarhije, pa ni sa Amedeom di Savoi (70), kojeg tituliraju kao princ Zvonimir II o preuzimanju krune Hrvatske.

Naša saznanja koja nam je ispričao izvor blizak porodici nekadašnjeg predsednika hrvatske potvrdio je i izuzetni poznavalac monarhija u svetu Branko Terzić.

"Čuo sam da je pokojni Tuđman razgovarao sa članovima više kraljevskih kuća. To me ne bi iznenadilo, jer verujem da je Tuđman uvideo prednosti koje ima monarh koji je povezan sa drugim kraljevskim kućama u Evropi. Nažalost po njega, samo Srbija i Crna Gora, od svih bivših jugoslovenskih država, imaju takve veze", rekao nam je čovek koji je doveo na vlas Džordže Buša Starijeg, a danas je ađutant prestolonaslednika Srbije Aleksandra Karađorđevića.

Da je želja Hrvatske da postane kraljevina velika nije tajna, ali je svakako novost da je Franjo Tuđman uporno radio na tome.

On je želeo da kruniše nekoga od Hazburgovaca, a kada mu to nije pošlo za rukom, pokušao je da to uredi sa takozvanim princom Zvonimirom II, ali i tu nije imao sreće.

Pitaćete se sada, ko je Amedeo di Savoia (70), kojeg tituliraju kao princ Zvonimir II?

On je poznatiji kao Amedeo Savojski i vojvoda od Aoste, koji živi u Arezzu kraj Firence. On je sin kralja Tomislava II, za one koji ne znaju Hrvatska je za vreme NDH i vlasti Ante Pavelića bila monarhija.

Amedeov otac Aimone, također Vojvoda od Aoste, bio je nominalni hrvatski kralj Tomislav II. Podreklom princ iz italijanskee vladajuće dinastije Savoja, koja nije bila u direktnom srodstvu sa naslednicima italijanskog prestola.

Naime, dogovorom Ante Pavelića i Italijana (Benita Musolinija) Aimone - kralj Tomislav II imenovan je kraljem Hrvatske. Radilo se samo o tituli, jer on nikada nije imao stvarnu vlast u NDH, a nikada u njoj nije ni bio.

Godine 1943., nakon kapitulacije Italije, odrekao se hrvatskog prestola i emigrirao u Argentinu, gde je, u Buenos Airesu, 1948., i umro.

Franjo Tuđman Želeo je Hrvatsku kao monarhiju
Franjo Tuđman Želeo je Hrvatsku kao monarhiju foto: Profimedia

E taj san, hteo je da dosanja i Franjo Tuđman, ali ipak nije uspeo u tome.

- Tuđman je hteo da probudi onaj trijalizam - politički pokret u Habzburškoj monarhiji, koji je zagovarao stvaranje Kraljevine Hrvatske - kaže nam naš izvor.

Podsetimo trijalizam je nastao 1880-ih godina u vlastelinskim i crkvenim krugovima, pre svega kao reakcija na rastući mađarski nacionalizam.

Ta nova Kraljevina Hrvatska trebalo je da u sebe uključi Slovenske zemlje (čitaj: Sloveniju), Istru, Rijeku, Hrvatsku-Slavoniju (dakle: do Zemuna), Dalmaciju i Bosnu-Hercegovinu. Trst bi bio autonomna regija u okviru kraljevstva, Italijani bi tu i na Istri bili politički jednaki s Hrvatima. U drugoj varijanti, Slovenske zemlje bi ostale u sastavu Austrije, a Hrvatskoj bi pripalo pola Istre.

Zemlje krune kralja Zvonimira
Zemlje krune kralja Zvonimirafoto: Foto: Wikimedia Commons/Ban kavalir

- Ono što je Tuđmanu bilo posebno bitno i odakle je crpeo svoj navodni legitimitet kako bi Hrvatsku učinio monarhijom je činjenica da Hrvatski sabor kao institucija, nikada nije glasao o ujedinjenju sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ta pravna činjenica se danas pominje u preambuli Ustava Republike Hrvatske, valjda sa ciljem pokazivanja da je bivanje u sklopu Jugoslavije bilo protivustavno, protivzakonito i pravno ništavno - kaže nam naš sagovornik.

Bonu svideo:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.