PUTIN JE KONAČNO SPREMAN: SAD upozorile Brisel! Ili ćete da primite Srbiju u EU ili će postati MALA RUSIJA!
Rusija zahteva da Bisel hitno primi Srbiju u punopravno članstvo ili će preuzeti kontrolu, Foto: AP/Alexei Druzhinin

analiza

PUTIN JE KONAČNO SPREMAN: SAD upozorile Brisel! Ili ćete da primite Srbiju u EU ili će postati MALA RUSIJA!

Blumberg piše da EU treba da ohrabri pregovore Beograda i Prištine tako što će pomoći rešenje oko kontroverznih taksa na izvoz

Objavljeno: 23.12.2018. 15:25h
  • 225

Ako se politika Evropske unije hitno ne promeni, Rusija će preuzeti punu kontrolu nad prostorom Zapadnog Balkana, upozorava uticajna agencija iz SAD.

Blumberg piše da, ako se politika Brisela hitno ne promeni i ako EU po ubrzanoj proceduri ne primi Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana u punopravno članstvo, Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin preuzeće punu kontrolu nad tim prostorom!

U tekstu pod naslovom ‘Držati Balkan van Putinovog domašaja’, američki analitičari tvrde da Moskva hoće da po svaku cenu onemogući ‘zapadni zagrljaj Balkana’, budući da veruje da će je to definitivno i nepovratno lišiti pozicije svetske sile.

‘Rusi prave haos’

Ova američka agencija tvrdi da Putin svesno destabilizuje region (!?!), zbog čega bi Brisel morao da reaguje.

„Ovo treba da bude vreme optimizma za države bivše SFRJ, ali dobre vesti su nepoželjne za ruskog predsednika, jer one znače jačanje veza čitavog regiona sa Evropom. Crna Gora je postala članica NATO, Makedonija rešava spor sa Grčkom oko imena, u BiH ove godine su mirnije tekli izbori u odnosu na 2014, napreduju pregovori o Kosovu iako nisu redovni… Putin smatra da je ‘zapadni zagrljaj Balkana’ deo napora da se okruži Rusija i liši pozicije svetske sile. Zato čini i tek će činiti sve napore da stane na put tome“, navodi se u tekstu ‘Blumberga’. Analitičari iz SAD ocenjuju da bi Brisel trebalo hitno da primi Balkan u članstvo EU.


„EU treba da ohrabri pregovore Beograda i Prištine tako što će pomoći rešenje oko kontroverznih taksa na izvoz, a možda bi mogla i finansijski da podrži novi fond za pomirenje. Rusija u Srbiji ima i navodno humanitarni centar, za koji SAD tvrde da je pokriće za špijunažu… Evropa je nenamerno ojačala uticaj Rusije držeći balkanske zemlje u neizvesnosti zbog članstva u EU. Kako bi nastavio napredak stabilnosti, Balkanu trebaju uverenja da ih Evropa i SAD neće ostaviti ranjivim na Putinove manipulacije“, zaključuje ‘Blumberg’.

 

Komentarišući ovu analizu, Milisav Paić, bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je ovo dokaz paranoičnog straha Zapada od Rusije.

– Sve to što piše ‘Blumberg’ je na liniji stavova uticajnih krugova u SAD, koji podgrevanjem teze o opasnosti od širenja ruskog uticaja žele da zaokruže evroatlantsku dominaciju našim regionom. U tom smislu, ove poruke su posebno namenjene Srbiji i Republici Srpskoj, imajući u vidu odijum koji NATO i SAD imaju u srpskom narodu – podvlači Paić.

Skrivene namere

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan naglašava da svakog decembra, nakon Putinovog novogodišnjeg obraćanja novinarima, na Zapadu nastane panika.

– Agencija ‘Blumberg’ predlaže hitan prijem Srbije i balkanskih država u EU, ali iz pogrešnih razloga. Razlozi nisu ekonomske prirode, niti postizanje standarda, nego izmišljeni ruski uticaj. Ovaj predlog ne treba da nas raduje, već da nas zabrine. U njemu je skrivena namera da se preseku jake veze Srbije sa najmoćnijim i najpouzdanijim prijateljem i saveznikom – upozorava Karan.

Lukaševič: SAD i EU hoće da prevare Srbe

Predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič upozorava da je Priština u poslednje vreme podstaknuta neodgovornim pokroviteljstvom SAD i EU.

– Vašington je podržao ‘oružane snage Kosova’, ignorišući sve međunarodne pravne obaveze i stav saveznika u NATO. Razočarani smo i loše definisanim stavom EU. Činjenica je da je Brisel sklon žmurenju pred kršenjem međunarodnog prava i sporazuma sa Srbijom. To diskredituje EU, koja snosi značajnu odgovornost za zastoj procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine – ističe Lukaševič.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/nacionalist.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media